KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

24. januar 2020. / 29. džumādá l-ūlá 1441

 

ALKOHOL I KOCKA – ŠEJTANSKI IZUMI

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Govoreći o insanu (čovjeku) naš Gospodar je rekao da ga je On stvorio u savršenom obliku. Ne može biti ni ljepši ni savršeniji. Šta god mu dodaš ili oduzmeš, napravio si od njega strašilo. Eh, u tom savršenom tijelu, koje funkcioniše kao atomski sat, dakle perfektno, nalazi se znatan broj organa čije su funkcije vrlo zanimljive i koje savremena nauka i dan-danas istražuje. Jedan od tih organa, moglo bi se reći da je i glavni, jeste mozak, koji je i pored svih naučnih otkrića, još uvijek velika zagonetka (enigma) za naučnike. U njemu se nalazi najvažniji dragulj, koji čovjeka uzdiže iznad životinje, pa čak i na viši nivo od meleka. Taj dragulj zove se RAZUM. Za čovjeka, koji nema ovog dragulja, kaže se da je nerazuman i da je gori od životinje. Zato je, braćo moja, vrlo važno da čuvamo zdrav razum, pogotovo u ovom 21. stoljeću, koje će pored borbe za hranu, vodu i goli opstanak, biti i stoljeće borbe za zdrav razum.

S toga, danas želim još jednom da vas upozorim na dvije stvari koje, između ostalih, najviše štete našem razumu. To su alkohol i kocka, koje je Uzvišeni Allah zajedno spomenuo i zabranio:

''O vjernici, zaista su alkohol, kocka, kipovi i strjelice za gatanje odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato ih se klonite da biste postigli ono što želite! Šejtan, zaista, želi da pomoću alkohola i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas odvrati od sjećanja na Allaha i od klanjanja namaza. Zato ih se okanite!'' (El-Ma'ida, 90-91.)

Braćo moja, mi vjernici, naravno, ne sumnjamo u istinitost Božijih riječi, ali uvijek nam je drago kada se o tim riječima oglasi i nauka. Uzvišeni Allah je, kao što smo to i čuli, u navedenim ajetima alkohol i kocku povezao sa neprijateljstvom i mržnjom, a mi ćemo danas poslušati šta je o tome otkrila i potvrdila savremena nauka.

Naime, studija koja je objavljena u časopisu Scientific American (oktobar, 2013.), otkrila je da kockanje ima jednak učinak na mozak kao i alkohol i droge. U mozgu postoji sistem ili centar koji se naziva ''centar za nagrađivanje'' a koji proizvodi određene količine dopamina. A dopamin je neurohemikalija koja pruža čovjeku osjećaj užitka, euforije i radosti.

Kada čovjek kocka, njegov mozak izlučuje deset puta više dopamina i daje mu osjećaj užitka (slično osjećaju užitka tokom intimnog odnosa, kao i tokom uzimanja droga i drugih opojnih sredstava). A kada mozak izlučuje velike količine ove tvari, onda to dovodi do opterećenja ćelija mozga i uništenja jednog dijela ćelija tog moždanog centra, te do gubljenja samokontrole. S vremenom i gubitkom samokontrole razvija se agresivno ponašanje prema drugima.

Naime, studija provedena 2003. godine na Univerzitetu ''Yale'', kao i studija provedena 2012. godine na Univerzitetu u Amsterdamu, potvrđuju da se električna aktivnost mozga smanjuje i da dolazi do poremećaja u centru za nagrađivanje, a ozbiljni učinci i posljedice se javljaju na prednjem dijelu čela (čeoni ili prefrontalni korteks mozga). To područje mozga je odgovorno za procjenu rizika i suzbijanje nagona i požude, odnosno, odgovorno je za planiranje i pokretanje dobrog i lošeg djelovanja i ponašanja.

Zbog poremećaja u tom području mozga ovisnici o drogama, kockanju i alkoholu imaju jednako agresivno ponašanje prema drugima, poput: agresije, nasilja i mržnje prema drugima, nasilja u porodici prema djeci i suprugama i sl. Sve su to opasne posljedice koje uništavaju i čovjeka i porodicu.

S toga, braćo moja, klonimo se alkohola i kocke! Ponovo vas podsjećam, bezalkoholno pivo je haram, jer se u njemu nalazi određena količina (promili) alkohola, ali i zbog samog imena, koje podsjeća na alkoholno piće. I podsjećam vas da je svaki oblik kockanja haram, u šta spadaju Casina, igre na sreću (Lotto i dr.), kao i sve vrste klađenja (poput sportskih kladionica i sl.).

 

Na kraju, molim Dragog Allaha da nas i naše porodice sačuva od ovih zlih poroka. Amin.

 

Alkohol i kocka.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB