KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

28.08.2020. / 09. muharrem 1442.

 

ČISTOĆA JE OSNOVA VJERE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''Allah, zaista, voli one koji se kaju i voli one koji se čiste.'' (El-Bekare, 222.)

Braćo moja u Dini Islamu! U navedenom ajetu Uzvišeni Allah spominje dvije vrste čistoće, fizičku i duhovnu. Što se tiče fizičke, ona predstavlja polovinu vjere, kako to kaže naš Poslanik, a.s., i istovremeno je preduslov za duhovnu čistoću, s kojom se ispunjava i ona druga polovina. Drugim riječima, Uzvišeni Allah je stvorio red, voli red i nama je dao u obavezu da održavamo red.

Na grčkom jeziku red se kaže kosmos. A od te riječi je i riječ kozmetika, to jest, sredstvo za dovođenje u red. Islam od nas zahtijeva da red održavamo na svakome mjestu i u svako vrijeme. A da bismo u tome uspjeli, prvo moramo da krenemo od sebe, odnosno, od svoga tijela i svoje duše.

To, prije svega, podrazumijeva redovno kupanje i uzimanje abdesta, a potom i činjenje deset stvari, koje je Poslanik, a.s., nazvao prirodnim, a to su: skraćivanje brkova, puštanje brade, upotreba misvaka, izapiranje usta i nosa, rezanje noktiju, pranje zglobova, otklanjanje dlaka ispod pazuha i sa stidnih mjesta, te pranje vodom nakon obavljene nužde. Tome još treba dodati i oblačenje lijepe, čiste i pristojne odjeće kao i povremeno namirisavanje tijela i odjeće. Muhammed, a.s., nam je u tome najljepši uzor. Čovjek koji je uvijek mirisao, sređen i čist bio, čiji su zubi blistali kao biseri i koji je uvijek sa sobom nosio ogledalo i češalj.

Zatim na red dolazi čistoća naših avlija, stanova ili kuća i naših džamijskih prostorija. Mi, hvala Dragom Allahu, o tome prilično vodimo računa, pogotovo o našoj džamiji. Plastiku bacamo u kantu za plastiku, papir u kantu za papir, opuške u pepeljaru, doze (limenke) u kutiju za doze, ne ostavljamo iza sebe smeće da ga drugi kupe, redovno usisavamo, brišemo prašinu i čistimo prljave površine, te vani kosimo travu, šišamo ogradu i tjeramo lišće. Od nedavno vani imamo i veliki Box za ostavljanje punih kesa smeća (dok ne dođe vrijeme za njihov odvoz) i tamo ne bacamo pojedinačne otpatke. Muhammed, a.s., nas je učio da u iman spada i uklanjanje sa puta onoga što smeta prolaznicima. Nema sumnje da se u to ubraja i smeće.

A onda, kada svoju fizičku čistoću dovedemo po perfekcije, nije nam teško da održavamo i svoju duhovnu čistoću, odnosno, čistoću srca. Ili, bolje rečeno, čistoću računa, i prema Bogu i prema ljudima. Narodna izreka veli: ''Čist račun – duga ljubav.'' Osim što to podrazumijeva izvršavanje naših obaveza prema Bogu i prema ljudima, podrazumijeva i traženje oprosta i halala kada prema njima zgriješimo. Dragi Allah puno voli kada se griješni čovjek pokaje za svoje grijehe i čini ona djela koja brišu grijehe. Jedno od tih djela jeste i post Dana Ašure, koji je sutra akobogda, a kojim se brišu grijesi koji su učinjeni u prethodnoj godini dana.

S toga pozivam sebe i vas da sutra postimo, te da u sklopu naše brige o svojoj duhovoj čistoći tražimo oprost za svoje grijehe. Ne samo za one učinjene, već i one koje ćemo u budućnosti učiniti. Nije slučajno Uzvišeni Allah baš na Dan Ašure Muhammedu, a.s., objavio ajet u kome ga obavještava da mu oprašta sve prethodne i buduće grijehe. (El-Feth, 2.) I nije slučajno našoj majci Aiši, r.a., najljepši dan u životu bio onaj u kome je Poslanik, a.s., molio Dragog Allaha da njoj oprosti sve prethodne i buduće grijehe.

I na kraju, da i tu budemo načisto, želim vas podsjetiti da 1. septembra ističe rok za registraciju glasača iz dijaspore za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini. Tim povodom još jednom pozivam sve vas, koji imate pravo glasa, da se registrujete i glasate. Ako neko od vas ima problema sa registracijom, molim vas da se obratite članovima našeg džematskog odbora, koji vam se danas nakon džuma-namaza tim povodom mahsuz stavljaju na raspolaganje. Molim Dragog Allaha da ih za to nagradi.

Molim Dragog Allaha da nagradi i našu omladinu, koja se odazvala na akciju čišćenja mezarja u Altachu, kao i onu koja je učestvovala u prevođenju na njemački jezik video-klipova o Srebrenici, poznatih kao ''11 lekcija za budućnost''.

 

I, naravno, molim Dragog Allaha da nas učini od onih koji vode računa o svojoj čistoći. Amin.

Cistoca 2.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB