KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

2013 – 27. zu-l-hidždže 1434.H. / 01. novembar 2013.g.

 

UTISCI SA HADŽA

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Evo, hvala Dragom Allahu, hadži Mirzet i ja smo se hairli vratili sa hadža i sa sobom donijeli svježi miris Ka'be i Poslanikovog mezara kao dar našem džematu. Naša obaveza sada, osim podjele hedija, jeste da vam prenesemo dio atmosfere sa našeg puta i da vas pozovemo da iskoristite dunjalučke blagodati, pa da i vi odete na to veliko putovanje, da budete časni gosti svoga Gospodara i da sebi obezbijedite, akobogda, ulaznicu za Džennet. Tim povodom danas ću vam predstaviti moju sliku ovogodišnjeg hadža.

Kao prvo, želim vam reći da sam tokom putovanja imao pristup internetu i da sam budno pratio dešavanja u našem džematu. U vezi s tim, želim se zahvaliti Ademu i Mefailu, koji su me zamijenili tokom mog odsustva i koji su učinili da moj povratak u džemat bude nastavak aktivnosti, a ne vraćanje u nazad i gubitak vremena. Također, želim se zahvaliti našim džematlijama, na čelu sa džematskim odborom, koji su izuzetno uspješno odradili projekat ''Dani otvorenih džamija'' i time donijeli veliku i materijalnu i moralnu korist našem džematu. Isto tako želim se zahvaliti svim džematlijama i gostima, koji su posjetili naš džemat tokom navedenog projekta, u čijem sastavu je bio i džematski kermez.

Ono što želim da znate vezano za naš džemat jeste da sam u neposrednoj blizini Ka'be učio dove za uspjeh našeg džemata i da sam na Arefatu učio dove, i općenito za sve naše džematlije, a i posebno za sve džematlije čije brojeve telefona imam na svome hendiju. To je još jedan razlog više zašto bih trebao imati brojeve telefona svih naših džematlija.

A da bih naše odsustvo učinio manje upadljivim, iskoristio sam priliku da putem fejsbuka i vas povedem na hadž. Tako ste imali priliku da pratite naše kretanje na putu i da vidite neke od slika časnih mjesta, koja smo posjetili i da upoznate neke od obreda hadža.

Kao što ste upoznati, mi smo putovali u aranžmanu organizacije Al-Kiram, koja na hadžu službeno predstavlja Islamsku zajednicu Bošnjaka u Austriji (IZBA). Ono što mogu reći, kao ovogodišnji šerijatski vodič ispred Al-Kirama i kao bedel za r. Mustafu, jeste da smo imali uspješan hadž, odnosno, da su naše hadžije obavile sve farzove i vadžibe hadža i time stekli uvjete da im hadž bude mebrur, a nagrada za njega, akobogda, Džennet.

U vezi s ovim, želim vam prenijeti selame od tehničkih vodiča ispred Al-Kirama, koji su izjavili da je, u osam godina njihovog rada, ovogodišnja grupa naših hadžija bila najbolja do sada, a organizacija hadža najlakša do sada. To, naravno, nema veze sa mojim angažmanom, nego sa Allahovim berićetom i saburom, kojim je On obasuo naše hadžije.

Što se tiče ostalih ovogodišnjih hadžija, čiji broj zna samo Dragi Allah i niko više, ne želim puno govoriti. Želim samo reći da ne treba da nas čudi stanje u islamskom svijetu i da ne treba očekivati neke bitne promjene prije dolaska Imama Mehdija, koji će, sudeći po svemu, sigurno uskoro doći. Dakle, želim reći da se slika islamskog svijeta preslikala i na ulice Časne Mekke. Jednostavno rečeno, na svakom koraku su bili prisutni ekstremni egoizam i Vehn (ljubav prema Dunjaluku), koji u ljudima stvaraju strah od smrti, a kod njihovih neprijatelja stvaraju želju da uništenjem Islama. O tome ću vam malo više pričati uz kahvu nakon džume-namaza.

S druge strane, osjetili smo dahove iskrenih hadžija, koji su bili svjesni gdje su došli i radi čega su došli. Koji su gledajući u Ka'bu i učeći dove na nogama, koji su grleći i ljubeći Ka'bu, koji su selameći Poslanika, a.s., i ashabe u Medini, koji su napuštajući Mekku i Medinu, svoj hadžski put i pustinjsku prašinu suzama zalivali i molili Dragog Allaha da ih ponovo Sebi u goste pozove.

Braćo moja, hadž nije samo puki peti islamski šart. To je ibadet prepun emocija. On budi uspomene iz prošlosti, rađa svijest o sadašnjosti i gradi nadu o budućnosti. On stvara vječna prijateljstva, a najvažnije od njih jeste prijateljstvo sa Dragim Gospodarom. A zar ima išta ljepše od toga?

Braćo draga! Iskoristite priliku da odete na hadž dok ste mladi i u snazi, jer ako ostarite prije hadža, onda vjerovatno nećete ni moći da obavite hadž, odnosno, sa puno teškoća ćete obaviti naporni dio hadža, a od emocija ćete imati samo plač zbog bolova u nogama i zbog ovisnosti o drugima.

Braćo lijepa! Hadž nije samo puka peta islamska obaveza! To je čin ljubavi, koji jača i čini iskrenom našu ljubav prema Dragom Allahu, prema Muhammedu, a.s., prema vjeri Islamu, prema porodici, prema rodbini, prema prijateljima i prema svim ljudima općenito.

Zato volite i budite voljeni! Budite hadžije!

Allahu Dragi, molimo Te da ovogodišnjim hadžijama ukabuliš njihov hadž, njihove dove i njihove suze.

Allahu Časni, počasti nas posjetom Tvojim časnim mjestima i boravkom kod Tebe u gostima.

 

Allahu Milosni, obraduj nas Svojom milošću na Dunjaluku i Svojom Ljepotom u Džennetu. Amin, ja Ilahena, ja Rabbel-alemin.

Utisci sa hadza.doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB