KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

hutba: 12/ 2013 – 24. džumade-l-ula 1434.H. / 05. april 2013.g.

 

SAVJETI ALIJE, R.A.

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Uzvišeni Allah je rekao: ''Kad bi stanovnici sela i gradova vjerovali i grijeha se klonili, Mi bismo im berićet i s Neba i iz Zemlje slali, ali oni poriču, pa ih zato kažnjavamo zbog onoga što čine. A zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih Naša kazna neće snaći noću dok budu spavali? Ili, zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih naša kazna neće snaći danju dok se budu zabavljali? Zar su oni sigurni od Allahove kazne? Allahove kazne se ne boji samo narod kome propast predstoji.'' (El-E'raf, 96-99.).

            Braćo moja u Islamu! Navedeni ajeti govore o stanju u kome se nalazi naš narod, kako u Bosni tako i u dijaspori, i ukazuju na opasnost u kojoj se nalazimo. Stanje je, zaista, alarmantno! Zato smatram da je vrijeme da primimo nekoliko praktičnih savjeta, koji će nam pomoći da prevaziđemo neke svoje probleme i da konačno shvatimo suštinu Dunjaluka. S tim u vezi, danas ćemo, akobogda, poslušati nekoliko poruka koje je h. Alija, k.v., u svojim pismima uputio Selmanu Farisiju i Harisu Hemedaniju, r.a.

            Nakon što je iskazao zahvalnost Allahu, dž.š., i donio salavat na Poslanika, a.s., Alija , r.a., im je poručio:

            ''Dunjaluk je kao zmija: njen dodir je nježan, ali joj je otrov smrtonosan. Zato se udalji od svega onog što te privlači na njemu, jer to kratko ostaje s tobom. Odbaci od sebe brige radi njega, jer si se uvjerio da se rastanak sa njim ne može izbjeći i da su mu stanja (halovi) promjenjiva. Kad osjetiš da si najviše privučen njime, tada ga se najviše kloni. Jer, kad god je neko uvjeren u sreću na Dunjaluku, on ga ubacuje u opasnost. Ili kad se osjeća sigurnim na njemu, on mu sigurnost pretvara u strah.

Drži se za uže Kur'ana i uputu traži iz njega. Smatraj njegovo zakonito zakonitim, a njegovo nezakonito nezakonitim. Svjedoči istinu koja je bila u prošlosti. Uzmi pouku iz prošlosti radi svoje budućnosti. Veličaj ime Allahovo i spominji Ga samo uz istinu. Često se sjećaj smrti i onoga što dolazi poslije nje. Nikad ne poželi smrt osim u uvjetima dostojnim.

Čuvaj se svakog djela koje čovjek radi isključivo radi sebe, a ne radi ga radi muslimana općenito. Čuvaj se svakog djela koje čovjek čini tajno, a stidi se da ga učini javno. Isto tako, čuvaj se svakog djela koje čovjek, ako bude upitan o njemu, osuđuje ili se izvinjava zbog njega. Ne pravi od časti svoje metu za riječi ljudi. Ne prenosi ljudima sve što čuješ, jer možeš slagati. A nemoj ni negirati sve što čuješ, jer ćeš ispasti neznalica.

Obuzdaj svoju ljutnju i oprosti onda kada si u mogućnosti da kazniš, pa će konačan ishod biti u tvoju korist. U svakoj blagodati koju ti je Allah dao traži dobro i nemoj ih uništavati. I neka se na tebi vidi trag tih blagodati. Znaj da je najbolji vjernik onaj koji najviše dijeli, počevši od svoje porodice. Jer, što god udijeliš i pošalješ ispred sebe, to će ostati kod tebe u zalihi. A sve što ostaviš iza sebe, pokupit će drugi. Izbjegavaj druženje sa onim čije je mišljenje nepouzdano, a djelo odvratno, jer se o čovjeku sudi na osnovu njegovog društva.

Živi u velikim gradovima, jer tamo ima puno muslimana. Kloni se mjesta nemarnosti i zlobe, kao i mjesta gdje je malo pomagača u pokornosti Allahu, dž.š. Ograniči svoje razmišljanje na ono što te se tiče. Čuvaj se sjedenja po pijacama, jer su ona sastajališta šejtana i centri smutnje. I obazri se na onog ko ti je podređen, jer je to kapija zahvalnosti.

Ne kreći na put petkom prije džume, osim kada ideš u borbu ili za poslom za koji imaš opravdanje. Budi pokoran Allahu u svim svojim poslovima, jer pokornost Allahu ima prednost nad svačim. Privoli svoje srce da služi Allahu. Budi samilostan prema svom srcu i nemoj ga prisiljavati; razonodi se kad imaš slobodnog vremena, ali izvršavaj i svoje dužnosti, jer se one ne smiju zanemariti i moraju biti izvršene u svoje vrijeme. Pazi da te smrt ne snađe dok si se, u potrazi za Dunjalukom, udaljio od Gospodara svoga. Čuvaj se druženja sa poročnim ljudima, jer se porok veže za porok. Veličaj Allaha i voli prijatelje Njegove. Čuvaj se ljutnje, jer je to jedna od velikih vojski prokletog Iblisa.''

(''Nehdžul-belaga'', str. 223-224.).

Braćo moja draga! Razmislite o ovim porukama!

            Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i popravi stanje našeg naroda. Amin.

 

Vasijjet Alije, r.a..doc
Microsoft Word Dokument 37.0 KB