KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ


 

KRMETINA (SVINJSKO MESO)


Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Braćo moja u Islamu! Obaviješten sam iz pouzdanih izvora da neki od naših džematlija jedu krmetinu. Jako sam razočaran tom informacijom i zato danas želim, kao prvo da izrazim svoj revolt, a kao drugo da ukažem na štetne posljedice korištenja svinjskog mesa, ne bi li ga, akobogda, navedene džematlije prestale da konzumiraju.

Zašto izražavam revolt i zašto želim da opomenem ljude? Zato što je Uzvišeni Allah zabranio ljudima sve ono što je štetno za njih. I te zabrane nisu vezane samo za mjesec ramazan, nego za svako vrijeme i svako mjesto. A jedna od tih zabrana jeste i korištenje krmetine. Međutim, i pored te zabrane neki ''muslimani'' hrle u ovaj haram i tako čine veliki grijeh, i to samo zato što je krmetina jeftinija od piletine za 1-2 Eura. Ja zaista ne mogu da to podnesem, da vidim muslimane kako se jeftino prodaju i kako sami sebe bacaju u Džehennem, a da na to ne reagujem. Halalite, ali ne mogu.

A, vjerujte mi, krmetina je zaista zabranjena u Kur'anui to ne na jednom, nego na četiri mjesta. Mi ćemo navesti samo jedan od tih ajeta: ''Reci: 'Ja ne nalazim u ovome što mi se objavljuje da je ikome nešto zabranjeno jesti, osim krepale životinje ili krvi ili svinjskog mesa, a ono je zaista pogano (odvratno).'' (El-En'am, 145.)

U ovom ajetu se vrlo jasno vidi zašto je Uzvišeni Allah zabranio krmetinu. Zato što je ona odvratna. Nedavno sam imao priliku da razgovaram sa jednim ''muslimanom'', koji jede krmetinu. On je zastupao mišljenje da je krmetina zabranjena samo Arapima, jer bi ih zbog vrućina krmeća mast mogla ubiti. Pokušao sam ga uvjeriti da Kur'an jeste objavljen u Arabiji, ali ne Arapima nego svim ljudima, ali nisam u tome uspio. I kada sam vidio da taj čovjek nema veze sa mozgom, morao sam ga ostaviti Allahu na amanet.

Zato vas pozivam, braćo moja! Ako znate nekog ''muslimana'' koji jede krmetinu, recite mu da je ona zabranjena! A ako vas upita zašto je ona zabranjena, onda mu prenesite razgovor između konja i svinje. Naime, konj se hvalio pred svinjom: ''Vidi, svinjo, kako sam ja lijep i jak, kako sam čist i koristan ljudima i svi me vole. A pogledaj tebe, ni našta ne ličiš. Hem si ružna i prljava, hem te Allah zabranio ljudima. I šta misliš,svinjo, ima li iko gori od tebe?'' Svinja reče: ''Ima. Onaj koji jede moje meso.''

Ovu činjenicu je dokazala i biologija. Onaj ko jede krmetinu, on kroz proteine iz mesa unosi u sebe svinjsku genetsku građu, što se onda direktno odražava na čovjekove gene i na njegovo ponašanje. Tako on vremenom poprima ružne osobine svinje, pa tako, na primjer, on uporno čini harame, zatim, gubi osjećaje stida i ljubomore i tome slično.

A zašto krmetina djeluje negativno na ljude, a ne pozitivno? Odgovor ćemo naći kada pogledamo čime se sve svinja hrani. Svinja jede izmet i u njemu se izležava. Ona se ubraja u red zvijeri, koja jede svoju mladunčad i nasrće na ljude. Također, hrani se uginulim životinjama. Eh, zbog tog načina života i ishrane, meso i mast svinje su lošeg kvaliteta i teški su za probavu, što onda predstavlja pogodno tlo za uzrokovanje i prijenos mnogih zaraznih bolesti.

Mi ćemo navesti samo jednu od njih. Vjerovatno ste čuli za Trihinozu. To je bolest koju uzrokuju crvići trihine. Oni u čovjeku ostaju živi oko 40 godina, smotani u okrugle sićušne kapsule između mišićnih vlakana. Kad se pojede zaraženo meso, te uspavane kapsule sa crvima se probavljaju u crijevima. Tada ti crvići porastu i razmnože se, tako da svaki od njih ima oko 1500 mladih. Oni ulaze u krv za tri sedmice, a onda napadaju skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Dijagnoza ove bolesti je veoma teška, pošto su simptom slični simptomima pedeset drugih bolesti. S druge strane, medicina nema nikakav lijek za ovu bolest. Ona samo ublažava simptome, ali ne uništava crviće.

Braćo moja, mislim da sam naveo dovoljno razloga zašto vjera Islam zabranjuje konzumiranje krmetine. Ako neko želi više razloga, neka se raspita kod nekog od biologa ili medicinara. Ono što je za nas danas važno i što nam je zadatak, jeste da opomenemo one ''muslimane'' za koje smo sigurni da se truju ovim izmetom.

A ako vas kršćani budu (ponovo) upitali: ''Zašto Kur'an zabranjuje krmetinu?'', vi recite: ''Zabranjuje je iz istog onog razloga iz kojeg je zabranjuje i Biblija u Ponovljenom zakonu (14:8) i Levitskom zakonu (11:7,8).'' Pa nek otvore Bibliju i pročitaju navedene rečenice! Nadam se da će im tada konačno biti jasno zašto muslimani ne jedu krmetinu i da će vas po tom pitanju konačno pustiti na miru.

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, Put koji je čist od harama i koji vodi u okrilje Allahove milosti i Dženneta. Amin, ja Rabbena.

Krmetina.doc
Microsoft Word Dokument 38.0 KB