KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

08.08.2013

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

 

BAJRAMSKA HUTBA (1. ševval, 1434. h.g.)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i sve sljedbenike.

Braćo moja u Islamu! Iza nas je još jedan mubarek mjesec ramazan, koji nas je kroz redovno klanjanje namaza, a zatim, i kroz svakodnevni post i dobrovoljne ibadete učio kako treba da budemo ustrajni u robovanju našem Gospodaru. Eh, a da li smo mi naučili tu lekciju? To je pitanje koje svaki od nas treba da postavi sebi i da dadne odgovor.

A zašto je nama važna lekcija iz ustrajnosti? Zato da se ne bismo kajali zbog svojih propusta. Jedna narodna izreka kaže: ''Ko nije lijep u 20-oj (godini), jak u 30-oj, bogat u 40-oj i pametan u 50-oj, neće nikada ni biti.'' Čovjek koji dođe pameti u 50-oj godini, ipak ima šansu da se spasi. On će otići na hadž i očistiti se od grijeha, ali će ipak osjetiti gorčinu u sebi zbog nastale praznine i izgubljenih 35 godina. Ali, šta je sa onim čovjekom koji ne dočeka 50-u godinu? Čuli ste da je jučer u Dornbirnu jedan naš Bošnjo umro u 39. godini života.

Eh, da nam se ne bi desilo navedeno kajanje, mi Bošnjaci moramo znati da za nas postoje tri razine ustrajnosti. Prva razina jeste pojedinačna ustrajnost. To znači da svaki čovjek posebno treba da prihvati Allaha, dž.š., za Gospodara i da redovno izvršava ono što od njega traži Uzvišeni Allah. Dragi Allah voli tu ustrajnost i On za nju daje nagradu. Pa poslušajte šta o tome govori Kur'an: ''Onima koji govore: "Gospodar naš je Allah" – a zatim ustraju u tome – dolaze meleki (i govore): 'Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan. Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovome svijetu, a i na onome; u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat ćete, bit ćete počašćeni od Onoga koji prašta i koji je milostiv.'' (El-Fussilet, 30-32.).

Druga razina ustrajnosti jeste zajednička (džematska) ustrajnost. To znači da svaki čovjek posebno treba da shvati da će njegova pojedinačna ustrajnost biti ispravna i nagrađena tek onda kada se on aktivno uključi u rad džemata i kada preuzme svoj dio odgovornosti za očuvanje Islama. U tom smislu Poslanik, a.s., obećava, ali i prijeti, kada kaže: ''Allahova ruka je nad džematom, a ko se izdvoji, sam je sebe izdvojio u Vatru.''

Prema tome, braćo moja, za vaše dobro ali i za dobro svih nas, ja vas pozivam da nastavite podržavati rad našeg džemata, koji, hvala Dragom Allahu, hrabro napreduje i u aktivnostima i u broju novih članova i u otplati kredita za džamiju.

U vezi s tim, želim vas obavijestiti da smo mi početkom ove godine uveli aktivnost poznatu kao Tefsir (tumačenje Kur'ana), to jest, druženje uz Kur'an i da ćemo od septembra, akobogda, uvesti i druženje uz Hadis (riječi Muhammeda, a.s.) uz zbirku ''Sahihu Muslim''.

Također, želim vas informisati da će, akobogda, u nedjelju 15. septembra, startati nova mektepska godina, pa vas tim povodom pozivam da dođete ovdje u 12 sati na roditeljski sastanak i da dovedete djecu na upis.

Isto tako, vezano za mekteb, želim vas informisati da je ove godine u Beču održano prvo mektepsko takmičenje na nivou IZ Bošnjaka u Austriji i da je na tom takmičenju i naš džemat imao trojicu predstavnika, po jednog učenika iz osmog i devetog razreda osnovne škole, te prvog razreda srednje škole. To će takmičenje, akobogda, postati tradicionalno i mi imamo namjeru u njemu aktivno učestvovati. Zato moramo odmah od septembra izabrati takmičare i početi sa pripremama.

Također, zavisno o zainteresovanosti djece i njihovoj posjeti na mektepskoj nastavi, planirat ćemo, akobogda, i naše interno mektepsko takmičenje.

I, konačno, treća razina ustrajnosti jeste nacionalna ustrajnost. To znači da svaki čovjek posebno treba da shvati da opstanak države Bosne i Hercegovine i opstanak Bošnjaka i Islama u njoj zavisi o odzivu Bošnjaka, posebno nas iz Dijaspore, na Popis stanovništva, koji će se održati u BiH u periodu od 1. do 15. oktobra.

Tim povodom vas pozivam da maksimalno korisno iskoristite svoje godišnje odmore! Otiđite vi i u Tursku, nije problem, ali svratite barem na kratko i u svoje rodno mjesto i informišite se o pravilima vezanim za popis stanovništva. Saznajte, također, kako možete da se popišete u BiH, iako ste radi posla privremeno odsutni iz BiH. Vrlo je jednostavno.

Braćo moja draga! Put do uspjeha i Dženneta nije komplikovan, ali nije ni lahak. On se gradi materijalom koji se zove ustrajnost u dobru, i zato vas ja od srca pozivam – Budite ustrajni! Budite Džennetlije!

Molim Dragog Allaha da, povodom mubarek dana ramazanskog bajrama, vama i vašim familijama podari zdravlje, radost i berićet.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Ram-bajram 1434.doc
Microsoft Word Dokument 35.5 KB