KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 15. decembar 2023 / 2. džumade-l-uhra 1445

 

VRIJEDNOSTI UMRE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, na početku mjeseca Džumadel-uhra, što znači da nam je do početka Ramazana ostalo još nešto manje od tri mjeseca. Vrijeme ne teče, vrijeme leti. Kako je ovih osam mjeseci proletjelo tako će proletjeti i iduća tri. S toga smatram važnim da sebi i vama napomenem da je stasalo vrijeme za početak priprema za doček mjeseca Ramazana. Jer, mi se evo nalazimo pred vratima zime, zlatnog doba za vjernike, kada su dani kratki i pogodni za post, a noći duge i pogodne za ibadet. A, inače, i sam mjesec Ramazan će većim svojim dijelom biti u zimu.

Naravno, jedan od načina pripreme za doček mjeseca Ramazana jeste i obavljanje umre. Mi smo još prošlog Ramazana najavili mogućnost organizovanja džematske umre te pozvali džematlije da se prijave i taj poziv u više navrata ponavljali. Zatim smo pozvali i džematlije drugih džemata da nam se pridruže. Rezultat toga jeste da će se idućeg četvrtka (21.12.2023.), akobogda, grupa od 18 osoba – 9 iz našeg Džemata, 7 iz džemata Bludenz i jedan bračni par iz Njemačke, uputiti u smjeru Medine a potom i Mekke i tamo posjetiti naša časna mjesta, poselamiti našeg Poslanika, s.a.v.s., klanjati u njegovoj džamiji – u kojoj jedan namaz vrijedi koliko 1000 namaza obavljenih u nekoj drugoj džamiji, obaviti umru u Haremu Ka'be i klanjati u njemu – gdje jedan namaz vrijedi koliko 100.000 namaza obavljenih u nekoj drugoj džamiji, te uživati u bereketu ostalih časnih mjesta i koračati stopama kojima je koračao i naš voljeni Poslanik Muhammed, s.a.v.s.

Sa željom da sebe i vas podstaknem na obavljanje umre, za koju većina uleme kaže da je vadžib (obaveza) da se obavi jednom u životu, a sunnet da se obavi više puta, navest ću vam nekoliko hadisa o vrijednosti umre. 

U prvom hadisu Poslanik, s.a.v.s., poziva: ''Obavljajte hadž i umru, jer oni odstranjuju siromaštvo i grijehe, kao što kovački mijeh odstranjuje trosku rude željeza, zlata i srebra.'' (Tirmizi)

U drugom hadisu Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Umra do umre briše grijehe počinjene između njih!'' (Muttefekun alejhi)

U trećem hadisu, koji je posebno dojmljiv, Poslanik, s.a.v.s., veli: ''Borac na Allahovom putu, hadžija i onaj koji umru obavlja su Allahova delegacija: ako Ga zamole On im se odazove, a ako šta od Njega zatraže On im dadne.'' (Ibn Madže i Ibn Hibban)

U četvrtom hadisu Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Zaista je Ka'ba jedan od stubova Islama, pa onaj ko obavi hadž ili umru dobiva garanciju od Allaha: ako umre – uvest će ga u Džennet, a ako ga vrati njegovoj porodici – vratit će ga sa nagradom.'' (Taberani)

I navest ću još samo jedan, tj. peti hadis, u kome Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Ko krene da obavi hadž pa na tom putu umre, bit će mu upisana nagrada kao da obavlja hadž sve do Sudnjeg dana. Ko krene da obavi umru pa na tom putu umre, bit će mu upisana nagrada kao da obavlja umru sve do Sudnjeg dana. Ko krene u borbu na Allahovom putu pa na tom putu umre, bit će mu upisana nagrada kao da se bori sve do Sudnjeg dana.'' (Taberani)

Braćo moja! Nadam se da će nam ovi hadisi biti podsticaj da i ubuduće organizujemo zajedničke umre, jer su to mubarek putovanja, na kojima se jačaju i stiču dugogodišnja ili doživotna prijateljstva, dobivaju velike nagrade, te stiču garancije za ugodan život i na Dunjaluku i na Ahiretu. 

Iako je čast da spomenutu grupu predvodi moja malenkost, ipak upućujem dovu Dragom Allahu da ovoj grupi olakša putovanje i obavljanje umre, da im ibadete ukabuli i u sevap upiše, i da ih žive i zdrave hajirli vrati njihovim kućama. Amin.

Na kraju još želim da vas podsjetim i informišem da ćemo u nedjelju, akobogda, u 10 h u sklopu mektepske nastave održati promociju Priručnika za namaz, kojeg su priredili bračni par Ishak i Daniela Pjanić. Priručnik nudi ilustrovan i detaljan opis klanjanja pet dnevnih namaza, kao i nekih drugih namaza poput džuma-namaza te nekih nafila. Na kraju se nalazi i dio sa prijevodom par zadnjih sura te dova koje se uče u namazu. Knjiga je štampana u velikom A4 formatu i pogodna je za sve uzraste, kako za djecu koja tek počinju da uče da klanjaju, tako i za odrasle koji još nisu naučili da klanjaju ili su nekad bili naučili pa zaboravili ili, pak, žele da provjere ispravnost svoga namaza. Iz tog razloga pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže na promociji i da im ne bude smetnja to što se promocija organizuje u sklopu mektepske nastave. Svi mi moramo da klanjamo, a da bismo to mogli onda moramo naučiti kako se klanja. U sticanju znanja nema stida i sramote. Bujrum!

 

Vrijednosti umre.doc
Microsoft Word Dokument 64.5 KB