KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 10. mart 2023 / 18. ša'ban 1444

 

PORUKE OSMOG MARTA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Iza nas je Osmi mart, u svijetu poznat kao Dan žena. Toga dana su mnoge naše sestre, majke, kćeri i supruge dobile čestitke, cvijeće i poklone. I to je lijepo. I općenito, svaki znak pažnje prema ženi je važan i pohvalan. Ali, on ne smije da bude sveden samo na jedan dan u godini. Ne smiju se zaboraviti rođendan, bajrami, godišnjica braka, kao ni drugi važni datumi. A najbolje je da im se pažnja poklanja svakog dana. U tom smislu treba da budemo svjesni da sitnice kao i njihova raznovrsnost igraju veliku ulogu.

S druge strane, postavlja se logično pitanje: da li uopće ima smisla slaviti Osmi mart? Zašto? Zato što se svi svjetski dani, poput Dana vode, Dana izbjeglica, Dana ljudskih prava, Dana planete Zemlje i sl. obilježavaju kako bi se ukazalo na njihovu ugroženost. Ma koliko se pričalo o ravnopravnosti spolova, žene jednostavno nemaju ista prava kao muškarci. Njihove radne pozicije su prilično ugrožene, njihove plaće su uglavnom sa manjim koeficijentom u odnosu na plaće muškaraca, u mnogim porodicama njihova uloga je svedena samo na rađanje djece i obavljanje kućnih poslova itd. Prema izjavi generalnog sekretara UN-a, svoju ravnopravnost sa muškarcima žene neće moći postići čak ni za 300 godina. Zašto? Zato što je mentalitet većine muškaraca vraćen u srednji vijek. 

Zamislite, 586. godine, kada je Muhammed, s.a.v.s., imao petnaest godina, u Francuskoj je održan sabor na kojem su crkveni očevi pokušali da nađu odgovor na pitanje: da li je žena ljudsko biće, i ukoliko jeste da li je njena duša ljudske ili životinjske prirode? Možete li to zamisliti? Na kraju su zaključili da su žene ipak ljudska bića, ali u potpunosti inferiorne u odnosu na muškarce i stvorene isključivo da bi zadovoljile muške strasti.

Na tragu tog razmišljanja, tokom cijele povijesti je bilo a i dan-danas ima ljudi koji žene smatraju jeftinom i trgovačkom robom, te ih na razne načine iskorištavaju ili prodaju. U srednjem vijeku su ih proglašavali vješticama te ih žive spaljivali na lomačama. Zabranjivali su im, a i danas u mnogim zemljama (nažalost i u muslimanskim) zabranjuju im da se školuju, kako bi lakše upravljali njima. Posebno boli činjenica da se muslimankama u nekim muslimanskim zemljama uskraćuju osnovna ljudska prava. Između ostalog, ne smiju da voze auto, ne mogu tako lahko doći do posla, a i kad ga dobiju vrlo često ostaju bez njega zbog svoje trudnoće. I šta je sa mehrom? Da li se ikada zapitamo? Mnoge žene nisu čak ni dogovorile mehr, dok mnoge još uvijek čekaju da im se isplati taj njihov hakk (pravo). U mnogim slučajevima rastave braka žene ostaju bez isplaćenog mehra, jer mnoge države ne priznaju šerijatski brak pa ih tako ne zanimaju ni posljedice njegove rastave.

Mi muslimani, sljedbenici Muhammeda, s.a.v.s., smo izgleda zaboravili da je naš Poslanik, s.a.v.s., koji je bio istinski osloboditelj žena, cijelom svijetu obznanio da su žene jednakopravne sa muškarcima, da je sreća muškarca uz čestitu i plemenitu ženu, te da je upozorio muškarce: ''Polahko i nježno sa staklenkama (ženama)!'' (Muttefekun alejhi)

Zaboravili smo i na činjenicu da žena čini polovicu čovječanstva a da drugu polovicu odgaja. To, ustvari, znači da žena simbolizira cijelo čovječanstvo. Mi očevi također dajemo svoj doprinos odgoju djece, pogotovo muške, ali je on mali u odnosu na doprinos majke. Zato ni majke ne smiju zaboraviti kolika je njihova uloga u odgoju djece, odnosno, u uređenju svijeta.

Jer, majka je škola. I ako je ona dobra i kvalitetna, ako je vjernica, koja je školovana, pismena i odgojena, nema sumnje u to da će odgojiti dobre i kvalitetne mlade generacije. Imenica ''majka'' u Kur'anu je, što u jednini što u množini, spomenuta 28 puta. Majka je simbol nježnosti, ljubavi, vjernosti i odricanja. Ona je bistri izvor ljubavi, stub neizmjerne snage, davalac punom mjerom, koji nikada ne očekuje da mu se uzvrati niti da mu se zahvali. I ona je naš ključ od Dženneta.

Braćo moja! Razmislimo o porukama Osmog marta. Neka nam one budu podstrek da budemo bolji muževi, očevi, braća i sinovi. I u tom slučaju, siguran sam da će i žene biti bolje supruge, majke, sestre i kćeri. To će nam za uzvrat otvoriti džennetska vrata na Dunjaluku. A zar nam na Dunjaluku išta drugo treba?

Završit ćemo kur'anskom dovom: ''Gospodaru naš, podari nam u našim supružnicima i u našoj djeci radost i učini da budemo predvodnici bogobojaznih.'' (El-Furqan, 74.) Amin.

Osmi mart II.doc
Microsoft Word Dokument 58.5 KB