KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 13. januar 2023  20. džumade-l-uhra 1444

 

SREDNJI PUT JE PRAVI PUT

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Uzvišeni Allah ima 99 najljepših imena, među kojima je i ono najveće, skriveno. Ko Allaha zovne tim imenom, Allah će mu dovu sigurno primiti. Zato je to ime i skriveno. A da bi se pronašlo, valja Uzvišenog Allaha raznim imenima dozivati, na što nas On u časnome Kur'anu i upućuje: ''Reci: 'Dozivajte Allaha ili dozivajte Milostivog! A kojim god Ga imenom dozivali, Njegova imena su najljepša.'' (El-Isra', 110.) 

Ako i ne potrefimo Njegovo najveće ime, opet nije belaj. Kad god da spomenemo ili zovnemo svoga Gospodara, On je tu i izlazi nam u susret, a istovremeno imamo i sevap za zikr. I koliko god je važno da Ga dozivamo Njegovim najljepšim imenima, isto toliko je važno i da se okitimo njihovim svojstvima, naravno, u onoj mjeri koja je ljudima dostupna. U tom slučaju, Poslanik, s.a.v.s., nam obećava Džennet. 

 Među tim imenima ima raznih svojstava. Od Milostivog i Samilosnog, Silnog i Gordog, Sveznajućeg i Svevidećeg, Bogatog i Zahvalnog, Opskrbitelja i Svemogućeg i tako redom pa sve do onog zadnjeg koje glasi Es-Sabur (Strpljivi). Dakle, Gospodar svjetova ima razna svojstva, ali je na kraju krajeva On Strpljiv. Tu Svoju strpljivost On je najbolje opisao riječima: ''Kad bi Allah kažnjavao ljude zbog njihovog griješenja, ništa živo na Zemlji ne bi ostavio. Ali, on ih do određenog roka ostavlja, i kad njihov rok dođe, ni za jedan trenutak ga neće moći ni odgoditi ni ubrzati.'' (En-Nahl, 61.) 

Zato, blago nama što imamo Strpljivog Gospodara! A to što je On Strpljiv, u isto vrijeme je i poruka nama da i mi treba da budemo strpljivi – i u našim iskušenjima i u našim obavezama i u našim međusobnim odnosima. To, naravno, nije uvijek lahko. Zato je i nagrada za strpljivost velika. A dovoljno je to što će strpljivi bez polaganja računa ući u Džennet.

Biti strpljiv također znači biti ustrajan u Vjeri i ići Pravim putem. Opisujući Muhammedove, s.a.v.s., sljedbenike Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom kaže da su oni ''Ummet sredine''. To bukvalno znači da je Pravi put, ustvari, Put sredine ili Srednji put. Drugim riječima, u Islamu nema ''Ljevice'' i ''Desnice'', nema lijevog i desnog puta, nema radikalizma. I nema ''petljanja u Božije''. 

Prije neki dan pita me jedan džematlija da li smije učiti dovu za svog rahmetli oca koji nije bio redovni klanjač ili što bi kod nas rekli ''namaščija''. Kaže da je čuo da u Kur'anu piše da se za nevjernike ne smije učiti dova i da je Uzvišeni Allah ukorio Poslanika, s.a.v.s., zato što je zamolio Dragog Allaha da oprosti Ebu Talibu.

''Tako je.'', rekoh, a onda ga upitah: ''A ko je tebi rekao da je tvoj babo umro kao nevjernik? Ko je taj ko u Božije ime ima pravo da kaže ko je vjernik a ko nevjernik? Je li tvoj babo rekao za sebe da je nevjernik?'' Kaže on: ''Nije.'' ''Pa, eto, onda.'' – rekoh. ''Mi ni za koga ne kažemo da je nevjernik, osim ako on sam za sebe to kaže. Jer, reći za nekoga da je nevjernik automatski za sobom povlači jednu jako opasnu posljedicu, a to je da riječ ''nevjernik'' mora nekoga pogoditi – ili onoga kome je upućena ili onoga ko ju je uputio. Otkud nama pravo da muslimanima želimo zlo? I otkud nama pravo da se petljamo u Božije?''  

Nažalost, situacija je takva da među vaizima i ''daijama'' ima mnogo radikalista, koji sami sebi daju ova gore navedena prava te pozivaju ljude, a posebno omladinu, da razvale svoje odnose sa roditeljima, bračnim drugovima i djecom, zato što oni ne izvršavaju neke vjerske obaveze zbog čega ih onda proglašavaju nevjernicima. S tim u vezi posebnu pažnju skrećem omladini, koja je iz navedenih razloga prekinula odnose sa svojim roditeljima, da Uzvišeni Allah u suri Lukman (14-15. ajet) obavezuje djecu da poštuju svoje roditelje i da im čine dobro, pa makar oni bili i nevjernici.

U tom smislu, a s ciljem da popravimo prvenstveno svoje stanje, a onda i stanje u našoj porodici i društvu, pozivam sebe i vas da što češće i što više činimo istigfar, to jest, da dozivamo svoga Gospodara riječima ''Estagfirullah'' (Allahu, oprosti!). Prošlog petka je glavni imam govorio o vrijednosti i važnosti izgovaranja tih riječi. A razlog više za to jeste činjenica da se mi nalazimo na početku jedne jako neizvjesne godine, u kojoj će nam Allahova pomoć i pažnja sigurno biti potrebni, možda i potrebniji nego ikada ranije. S toga, nađimo sebi vremena svakog dana da što više, a minimalno 100 puta, izgovorimo riječi ''Estagfirullah''. 

Ovome želim dodati jednu lijepu vijest koja nam dolazi iz Arabije, a to je da će ove godine, akobogda, hadž ponovo biti odobren za veliki broj hodočasnika i da će biti ukinuto ograničenje po osnovi starosne dobi. 

Molim Dragog Allaha da nas uputi stazama koje vode ka Njemu. Stazama Pravoga (Srednjega) puta. Amin.

 

 

Pravi put.doc
Microsoft Word Dokument 46.0 KB