Hutba dr. hfz. Mensur-ef. Malkića, direktora Uprave za vjerske poslove

Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

„Porodica u ramazanu – ramazan u porodici“

Sarajevo, 31. mart 2023. god./9. ramazan 1444. god. po H.

 

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Danas je deveti dan mubarek mjeseca ramazana, pri kraju smo prve njegove trećine koja je rahmet – milost vjernicima. Naša srca su milostivija, omekšala su postom i drugim ibadetima, a naše duše otvorenije su za traženje oprosta u drugoj trećini ramazana, i spremnije su za govore, hutbe i vazove o temama i pitanjima koja su naša realnost, a koja nam se sama nameću. 

U ovom ramazanu Rijaset Islamske zajednice je, kroz pripreme za ramazan i kroz ramazanske sadržaje, programe i aktivnosti, našu pažnju usmjerio na narativ o porodici, pod motom „porodica u ramazanu – ramazan u porodici“, kako bi u ovogodišnjem ramazanu više govorili o porodici, o njezinom značaju u životu pojedinca i našem odnosu prema porodici i djeci. Allah, dž.š., u Kurʼanu kaže:

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُمْ مِنْ عَمَلِهِمْ مِنْ شَيْءٍ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ

Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključit ćemo djecu njihovu (u džennetskim baščama), a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini. (At-Tūr, 21.)

Odgajati djecu u duhu islama, od malih nogu, jedna je od najvećih obaveza roditelja, a ujedno i veliki izazov koji zahtijeva trajnu posvećenost, stalnu brigu i pažnju koju im, kao roditelji i odgajatelji, poklanjamo iz naše ljubavi i odgovornosti prema njima, kao našem daru i amanetu od Milostivog Gospodara. Na blagodati poroda, na evladima, na djeci, i na blagodati porodičnog života trebali bi biti zahvalni Allahu, dž.š., a nerijetko se zaboravimo zahvaliti, kako se u Kurʼanu ističe:

وَقَلِيلٌ مِنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ

A malo je zahvalnih među robovima Mojim. (Sabaʼ, 13.)

Slična poruka sadržana je i u izreci: „Zahvali se Allahu, dž.š., kada sjediš sa svojom porodicom, jer je na hiljade onih koji žude za porodicom i za svojim najbližim.“ 

Svojim primjerom i ukupnim ponašanjem djecu trebamo naučiti i pokazati šta nam je važno u životu, šta su nam prioriteti, jer su djeca najčešće slika ili odraz porodične situacije.

Hasan el-Basri je govorio: ,,Ako primijetiš kod svog djeteta nešto što ne voliš, nešto što ti nije drago, pokaj se Allahu, dž.š., i zatraži Njegov oprost i uputu, jer tu može biti i dio tvoje naravi, ponašanja, ili to može biti posljedica grijeha koji si ranije počinio.“

Porodica se temelji na braku koji se treba zasnivati na ljubavi, pažnji i razumijevanju između supružnika, a oni će zajedno, kao roditelji, taj koncept dalje, prenositi na svoju djecu, učiti ih da roditelji imaju prava i obaveze prema njima ali i da djeca imaju prava, a potom, i obaveze prema roditeljima.

Lijepo ponašanje, lijepa riječ i lijepo ophođenje prema drugima trajna je obaveza koja se postavlja pred vjernikom i vjernicom, a koja se povećava kada su u pitanju članovi porodice, djeca, roditelji, potom rodbina. Muhammed, a.s., bodri one koji se lijepo ponašaju prema svojoj porodici i kaže:

« خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لأَهْلِهِ وَأَنَا خَيْرُكُمْ لأَهْلِى ».

„Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici, a ja sam najbolji od vas prema svojoj porodici.“ (Tirmizī)

Zbog posebne veze između članova porodice i odgovornosti prema njima, Uzvišeni Gospodar u Kur’anu nam naređuje:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا

O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre! (At-Tahrīm, 6.)

Ovaj ajet nam je ujedno i naredba i opomena i upozorenje, da čuvamo sebe, da izgradimo pravilan odnos prema sebi, da se čuvamo od ružnih riječi i djela, a potom da izgradimo i njegujemo pravilan odnos prema svojoj porodici i djeci, da svoje porodice čuvamo i štitimo od ružnih djela i postupaka zbog kojih bi mogli biti kažnjeni. Zato nas Milostivi Gospodar obavezuje da i prema sebi i prema porodici ispunimo obaveze kako bi se spasili i Njegovom milošću približili džennetu.

Lijepo ponašanje i ophođenje, ljubav i samilost, upotpunjavanje obaveza i međusobno potpomaganje uvjeti su i propozicije koje trebamo ispuniti da bi postigli sklad i harmoniju u porodici, da bi naša porodica bila sretna i uspješna.

Probleme koji se pojave u porodici i između članova porodice, trebamo posmatrati kao posljedicu i kao znak nedovoljne pažnje u pridržavanju nekog od ovih uvjeta. Stoga, ako dođe do problema, ako budemo izloženi izazovu nerazumijevanja i nepoštovanja između nas i članova naše porodice, moramo se vratiti našim porodičnim postulatima, našim zajedničkim željama i ciljevima. Jedan pisac ukazao je na posebnost nesreće pojedinačne porodice riječima: „Sve sretne porodice su slične jedna drugoj, a svaka nesretna porodica je nesretna na svoj način.“ Zato je nerazumijevanje unutar porodice potrebno prevladati i riješiti pomoću razgovora, lijepog, iskrenog dijaloga i prihvatljivog kompromisa. Nepoštovanje treba prevazići podsjećanjem na obavezu lijepog ponašanja i međusobnog pomaganja jer smo jedni drugima, najbliži, najdraži i najvažniji i, konačno, svako od nas, vlastitim riječima i postupcima, doprinosi sreći ili nesreći svoje porodice.

Iskoristimo ramazanske dane koji su pred nama, iskoristimo ramazansko okrilje i atmosferu da članovima naših porodica iskažemo i potvrdimo svoju pažnju i ljubav. Potrudimo se i zaštitimo sebe i svoje porodice od grijeha i griješenja. Upućujmo dove Allahu, dž.š., da nas pomogne u odgoju naše djece, da ih na Pravi put i na selamet izvedemo, da ih naučimo časnom i poštenom životu kako bi bili korisni članovi društva, da ih oslobodimo iluzije, varke, zablude, obmane da je besmisleno živjeti časno i pošteno. Naučimo ih istini, pravdi, poštenju, povjerenju, strpljivosti i ustrajnosti da koračaju, traže i pronađu smisao svog života na ovom svijetu i na svojoj rodnoj grudi. I podsjećajmo ih, da svako ima svoj životni put i da na tom putu trebaju paziti da ni sebi ni drugome nepravdu ne učine, da trebaju dati sve od sebe kako bi taj put prešli kao insani, pošteno, uzdignute glave i dostojanstveno, sa svojom porodicom, u svojoj zajednici, u svojoj domovini!

Molim Allaha, dž.š., da spusti Svoju milost na nas, da bereket ramazana donese smiraj, blagost, ljubav i samilost u naše porodice! Dragi Allahu, primi naše ibadete, i pomozi nas da ibadetima oplemenimo naše duše i ojačamo naše jedinstvo i naš džemat! Dragi Allahu, podari nam dobro i na ovom i na budućem svijetu! Amin, ja Rabbel-alemin!

Dr. hfz. Mensur Malkić

Porodica u ramazanu, ramazan u porodici.
Microsoft Word Dokument 27.5 KB