KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

 

petak, 3. februar 2023 12. redžeb 1444

 

ISKORISTI PET STVARI PRIJE DRUGIH PET!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Govoreći o malim predznacima Smaka svijeta Poslanik, s.a.v.s., je između ostalog spomenuo i brzinu protoka vremena, odnosno, nestanak bereketa u vremenu. Kada malo analiziramo naše stanje, ne možemo a da ne pomislimo da upravo naša generacija živi to vrijeme. Jer danas nema insana a da se ne žali na nedostatak vremena. Nemamo vremena čak ni za sebe, a kamoli za druge. I hajd što se žale radnici, već što se žale penzioneri i djeca. Svi smo u nekakvim terminima pa samo letimo sa jednog na drugi kako bismo ih sve pohvatali. Naravno, računica je jasna – što više termina uhvatimo to smo uspješniji. S druge strane, ako neke termine propustimo onda ih moramo platiti, a to se ne isplati jer ''vrijeme je novac''. 

Dakle, nije problem u vremenu. Problem je u načinu korištenja vremena, u našim prevelikim obavezama i, kao posljedica toga, u našoj percepciji vremena. Sekunda je, ustvari, ista kao i ona od prije 100 ili milion godina, a tako isto i minuta, sat, dan, sedmica, mjesec, godina..., samo ih mi danas brže brojimo. I onda se čudimo i pitamo – kad prije obleti godina? 

Šta je rješenje? Jedan naš alim je rekao: ''Uđi u i'tikaf, pa ćeš vidjeti kako vrijeme sporo prolazi!'' Dakle, ako želimo da usporimo vrijeme, onda moramo sebi odrediti prioritete u životu i onda se njima posvetiti, i pri tome pratiti šta je to što nam najviše krade naše vrijeme i onda te lopove eliminisati iz našeg života. 

Naravno, to nije lahko. Kao prvo, mi smo se sa nekim lopovima dobrano saživili pa ih se teško kutarisati, kao npr. društvene mreže (FB, WhatsApp, Tik Tok...), zatim razne igrice, serije, filmovi, sportski programi, te beskorisna sijela i rasprave. Kao drugo, žurba je prirodna odlika čovjeka ili kako to Gospodar svjetova u Kur'anu časnom kaže: ''Čovjek je stvoren od žurbe.'' (El-Enbija, 37.) I kao treće, mi živimo u saznanju da je žurba od šejtana i da šejtan gleda da nabrzinu uhvati i prevari insana.

No, nije žurba baš uvijek od šejtana. El-Hatim el-Esamm veli: ''Žurba je od šejtana osim u pet stvari: da se nahrani gost kada dođe u posjetu, da se mejjit pripremi za dženazu, da se uda djevojka kada postane punoljetna, da se vrati dug kada istekne određeni rok i da se pokaje od grijeha kada se on učini.''

Dakle, ne treba pustiti gosta da gladuje. Ne treba čekati danima da bi se obavila dženaza. Ne treba previše oduljivati sa vjenčanjem, ako su uslovi ispunjeni. Ne treba čekati sa vraćanjem duga ako je rok za vraćanje istekao. I ne treba čekati da loše djelo obajati pa da se tek onda uputi tevba.

Tome bih dodao slijedeće:

Požuri da obaviš namaz kada nastupi njegovo vrijeme! Ako nisi nečim važnim zauzet, nemoj čekati da te lijenost uhvati pa da ti prođe namasko vrijeme! Prenosi se tako da je jedan dobri insan usnio kako prelazi preko Sirat-ćuprije pa se okliznuo i počeo da pada u Vatru. Međutim, prije nego što je upao neka ruka ga je uhvatila i povukla nazad. Kada je upitao šta ga je spasilo, rečeno mu je da je to bio njegov namaz, ali je malo kasnio kao što i on vazda kasni sa namazom. Nakon tog sna nikad više nije okasnio sa namazom.

Zatim, požuri sa hadžom čim stekneš uslove za njegovo obavljanje! Vidjeli smo šta je corona učinila sa hadžom. Smanjila je broj putnika na hadž, ograničila njihovu starosnu dob i debelo podigla cijenu njegovog obavljanja. Sada se stvari polahko vraćaju u normalu, ali ko nam garantuje da se neće pojaviti neka nova ''corona'', koja će donijeti nove belaje i dodatno otežati putovanje na hadž?

I na kraju, požuri sa dobrim djelima! Govoreći o našim dobrim precima, Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom kaže da su oni ''žurili sa dobrim djelima''. U tom smislu podsjećam sebe i vas na jedan jako važan hadis, u kome Poslanik, s.a.v.s., poručuje: "Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti." (Tirmizi)

Dakle, nemoj čekati starost pa da onda počneš da klanjaš, obaviš hadž, riješiš se velikih grijeha, jer ti ne znaš hoćeš li ostariti. Nemoj čekati bolest pa da onda poželiš da postiš, jer bolesni nema drugih želja osim da ozdravi. Nemoj čekati da se istrošiš pa da onda poželiš da dadneš zekat i sadaku, da uložiš u neki hajrat, da dadneš trajnu sadaku, jer ti nemaš garanciju da ćeš opet zaimati. Nemoj traćiti svoje vrijeme, jer se propušteno vrijeme nikada više ne može ni vratiti ni nadoknaditi. I nemoj čekati smrt pa da onda poželiš da živiš, jer kada Melek smrti dođe onda valja ići. Nema nazad, nema rasprave i nema odgađanja.

Zato molim Dragog Allaha da nam navrijeme otvori oči, da nam istinu pokaže istinitom i pomogne da je slijedimo i da nam laž pokaže lažnom i pomogne da je izbjegavamo. Amin.

 

Iskoristi pet prije drugih pet.doc
Microsoft Word Dokument 58.5 KB