KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 17. mart 2023 / 25. ša'ban 1444

 

ON JE SIGURNO BLIZU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! U suri El-Bekare postoji jedan set ajeta, koji je poznat kao ''Ramazansko ašere''. Ono počinje ajetom kojim je Uzvišeni Allah naredio post. Zatim nastavlja sa propisima vezanim za nadoknadu posta onih osoba koje iz opravdanih razloga ne poste. Potom podsjeća da je Kur'an, čija je objava počela u mjesecu ramazanu, uputa ljudima te završava nama dobro poznatim ajetom o dovi, u kome Gospodar svjetova poručuje: ''A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam sigurno blizu. Odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene da bi bili na pravome putu.'' (El-Bekare, 186.)

Braćo moja! Jedna od najvažnijih riznica mjeseca ramazana jeste dova. Međutim, da bi ona bila kabul mora da ispuni jedan važan uvjet, a to je da bude iskrena. Da bih nas podstakao na iskrenost u našim dovama želim s vama da podijelim priču o dvojici dječaka. Naime, njihova majka se razboljela pa su joj doktori predložili hitnu operaciju. Međutim, pošto je porodica bila siromašna nije mogla da plati operaciju. Zato je otac otišao da zatraži pozajmicu od prijatelja. U međuvremenu majku su posjećivale komšinice koje su stalno govorile: ''Neka je Allah izliječi!'' Dječaci su to čuli, pa upitaše svoju nenu: ''Neno, ko je Allah, gdje je On i može li On stvarno da izliječi našu mamu?!'' Nena im tada ispriča o Allahu i Njegovoj moći, i o tome kako On sve čuje, sve vidi i sve može. 

Babo se te noći nije vratio kući, pa idućeg dana u povratku iz škole dječaci svratiše u prodavnicu i uzeše jedan koverat. Kod kuće napisaše jedno pismo, potpisaše se i ubaciše ga u najbliže poštansko sanduče. Razvrstavajući poštu toga dana poštar otkri pismo bez adrese, te ga otvori i u njemu nađe malu ružu te pismo u kome je pisalo slijedeće: 

''U ime Allaha Milostivog, Samilosnog! Dođi nam, Allahu. Mama je bolesna. Izliječi je. Babo se nije vratio a njeno stanje je sve teže. Nena nam je rekla da si Ti Milostiv i Blag i da uslišavaš dove. Nemoj sada iznevjeriti naša očekivanja. Nena kaže da Ti voliš djecu, jer su bezgriješna. Ako nam dođeš, uvijek ćemo Te voljeti i biti Ti zahvalni! Ako je ne izliječiš, mi ćemo stalno plakati. Dođi što prije. Čekat ćemo Te na početku naše ulice!'' 

Čitajući pismo poštar je plakao. Potom je dao kolegama da ga i oni pročitaju pa i oni zaplakaše, pa čak i direktor. Odmah su sakupili novac za liječenje žene, saznali gdje se nalazi te krenuli s doktorom u autu hitne pomoći. Na početku ulice, na kiši, stajala su dva dječaka. Kada se auto zaustavilo pored njih oni viknuše: ''Dolazi Allah! Dobio je naše pismo! Izliječit će našu mamu!'' Trčali su prema kući i ponavljali: ''Hvala Ti, Allahu!'' Odvezli su njihovu mamu u bolnicu gdje je operisana i uspješno izliječena. Koje li iskrenosti i koje li brzine u primanju dove?! 

Ovoj priči želim da dodam još jednu koja, osim što donosi puno poruka, govori i o važnosti učenja dove u zadnjoj trećini noći. Naime, jedna žena je nazvala u emisiju u kojoj gostovao šejh Abdullah b. Beh i rekla: "Iz Alžira sam, vjernica, pokorna Allahu. Moj muž je čovjek koji stalno pije alkohol i pijan se vraća kući u sitne sate. Jedne noći me je zatekao kako učim Kur'an pa ga je istrgao iz mojih ruku, pocijepao i bacio u kupatilo. Da li da nastavim život sa njim ili da se razvedem?"

Šejh upita: "Imate li djece?" "Imamo petero.", reče ona. "Imaš li familiju?", upita šejh, a ona reče: "Da, ali su daleko." "A imaš li nekoga ko bi te mogao izdržavati?", upita šejh dalje a ona reče: "Nemam, a moja djeca su još uvijek mala." Šejh tada reče: "Ostani tu gdje jesi! Nemoj tražiti razvod i nemoj se raspravljati sa njim. Budi strpljiva!" Žena upita: "Kako da budem strpljiva sa takvim čovjekom?'' A šejh reče: "Zamisli da napustiš kuću a djeca ostanu sa njim. Umjesto da saburaš sa jednom osobom, morat ćeš saburati sa još pet drugih, jer će on djecu odgajati i možda će i oni sutra piti alkohol i cijepati Kur'an. Znaj da je tvoja uloga u odgoju djece ogromna. Zato klanjaj noćni namaz i moli Allaha da ga uputi." Žena odgovori: ''Hoću, akobogda."

Godinu dana kasnije šejh je ponovo bio gost u emisiji i opet je nazvala ova žena i rekla: "Šejhu, da li me se sjećaš?" On reče: "Ne, ali podsjeti me!" Ona reče: "Iz Alžira sam, žena čovjeka koji je pio alkohol. Prije godinu sam vas nazvala." Šejh reče: "Da, sjećam se. Obraduj me! Kakvo je stanje?" Plačnim glasom ona reče: "Tako mi Allaha, moj muž sada otvara džamiju na sabahu i uči ezan, klanja obavezne namaze kao i noćni namaz. Allah mu je podario uputu. Neka te Allah nagradi." 

Braćo, mislim da nam ne bi trebao biti problem da Allahu Dragom učimo dove u zadnjoj trećini noći, jer je to vrijeme kada ustajemo na sehur, pa zato iskoristimo tu dragocjenu priliku.

Molim Dragog Allaha da nam ukabuli naše ramazanaske dove. Amin.

 

Na kraju samo par kratkih informacija:

U srijedu navečer, akobogda, počinje mjesec ramazan i tada ćemo klanjati prvu teraviju, koja počinje u 20.03 h. 

U četvrtak je prvi dan posta. Ko nije uzeo ramazansku vaktiju, neka je uzme. A možete je naći i u digitalnoj formi na web-stranici i FB-profilu našega Džemata. 

Ostale informacije o ramazanskim aktivnostima dobit ćete, akobogda, u toku iduće sedmice.

 

On je blizu.doc
Microsoft Word Dokument 65.5 KB