KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 3. mart 2023 / 11. ša'ban 1444

 

PRIPREME ZA MJESEC RAMAZAN

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Stara poslovica kaže da dobra priprema predstavlja pola obavljenog posla. To pravilo važi za sve stvari pa tako i za mjesec ramazan, koji nam, evo, dolazi za nešto manje od tri sedmice, akobogda, a za čiji dolazak se trebamo dobro pripremiti. Nema sumnje u to da i dobra improvizacija može da bude jako korisna. Ali, priprema je priprema. A i ne zna svako dobro improvizirati.

Da bi se napravila dobra priprema za doček mjeseca ramazana, prvo što treba uraditi jeste sjesti i razmisliti o tome, pa i zapisati, šta želimo i šta očekujemo od mjeseca ramazana te kakvi želimo da budemo kada ga budemo ispraćali. U tom smislu treba napraviti raspored aktivnosti, uskladiti ih sa svojim planiranim slobodnim vremenom i onda se tog rasporeda čvrsto držati. Ramazan dolazi samo jednom godišnje i donosi ogromne blagodati. Ne treba biti lijen i te blagodati propustiti, već treba svaki dan i svaki slobodan momenat u hajru iskoristiti.

Druga važna stvar jeste iskoristiti vrijeme prije dolaska mjeseca ramazana, odnosno dane mjeseca ša'bana, kako bi se trenirale neke od planiranih ramazanskih aktivnosti. U tom smislu jako je važno postiti koji dan, kako početak ramazanskog posta ne bi izazvao šok u našem tijelu, te iskoristiti vrijeme da se obnove propisi o postu. Zatim treba povećati: spominjanje Uzvišenog Allaha (zikr), slušanje Njegovih riječi (Kur'an), klanjanje nafila (dobrovoljnih namaza) i slušanje vazova. Drugim riječima, koliko god je moguće očistiti svoje srce prije početka mjeseca ramazana, kako bi ono bilo spremno da uživa u ramazanskim blagodatima. I ne samo srce, već i svoj dom. Uz to bi još trebalo: podijeliti po neku sadaku, riješiti eventualne sporove sa ljudima, obnoviti prijateljske i rodbinske veze, te napisati dove koje će se učiti pred iftar, jer se te dove ne odbijaju a čovjeku obično u tim trenucima ''stane mozak'' pa ne zna šta bi učio. Neka nam dove budu lijepe, korisne i nesebične. 

Braćo moja! U sklopu naših priprema za doček mjeseca ramazana sutra ćemo, akobogda, u organizaciji naša tri džemata u Vorarlbergu u gradu Bludenz (u sali na adresi: Schillerstr. 6) sa našim gostima iz BiH održati manifestaciju pod nazivom ''U susret ramazanu''. Manifestacija ima dva programa. Prvi dio, koji je u najvećoj mjeri namijenjen našoj djeci i omladini i traje otprilike od 13 do 17 h, bit će kulturnog karaktera i posvećen obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. U sklopu tog programa planirani su: historijski čas o pokretu za autonomiju Bosne, nastupi četiri KUD-a, predstavljanje naših mektepskih horova, predavanje za omladinu te izvedba sevdalinki. Nakon toga planirana je jedna duža pauza uz ikindiju, večeru i akšam-namaz.

Drugi dio počinje u 19 h i on je uglavnom vjerskog karaktera, namijenjen svim uzrastima. U sklopu tog programa planirani su: učenje Kur'ana, ilahija, zikra i salavata, te na kraju prigodni vaz i dova. Pred nama je, dakle, jedna divna prilika za druženje ali i za osvježenje naših duša i srca te njihovu pripremu za susret sa ramazanskim radostima.

U nedjelju, akobogda, nastavljamo naše druženje sa gostima, ali ovog puta u našoj džamiji i to nakon jacija-namaza (19.40 h), kada je planiran kraći program povodom Lejletu-l-Berata, a koji inače nastupa u ponedjeljak navečer. 

Na sve ovo navedeno želim još dodati da ćemo i ovog mjeseca ramazana, akobogda, imati studenta na praksi. On će boraviti u tzv. ''ženskoj sobi'', koja se tokom mjeseca ramazana neće koristiti. Naše sestre će moći da se druže u našoj kafeteriju, dok će muškarci koristiti džamijsku prostoriju u kojoj će biti smješteni stolovi. S obzirom da će džematski iftari biti organizovani isključivo subotom, potrebno je da se organizujemo oko ostalih iftara za našeg studenta. Tim povodom, u džematu je okačena lista sa organizatorima iftara, pa vas molimo da dođete i upišete termin koji vam najbolje odgovara. Bitno je da se fino rasporedimo i da svakog dana imamo nekog ko će pripremiti iftar i sehur za studenta!

Molim Dragog Allaha da nam olakša naše pripreme za doček mjeseca ramazana, da nam dadne da u miru i rahatluku dočekamo, provedemo i ispratimo mjesec ramazan te da nam podari Svoju milost i poklone Svoje. Amin.

 

Pripreme za ramazan.doc
Microsoft Word Dokument 56.5 KB