KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 5. maj 2023 15. ševval 1444

 

VRATIMO SE NA TVORNIČKE POSTAVKE!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Nekada prođe i cijela godina a da u našem džematu ne bude ni jedna dženaza. A nekada, Boga mi, baš učestaju. Tako je, evo, i u zadnje vrijeme kada smo u dva mjeseca klanjali tri dženaze. Ta činjenica, s obzirom da se radi o merhumima različite dobi, koje su bolovale od teških bolesti, nama šalje nekoliko poruka.

Kao prvo, treba da povedemo računa o kvalitetu našeg života. Koliko i šta jedemo? Koliko se krećemo? Kakve životne navike imamo? Šta možemo u svom životu i u svojim životnim navikama promijeniti nabolje? Naravno, dobar kvalitet života nam ne garantuje da ćemo imati dug život i doživotno zdravlje, ali će nam život učiniti ljepšim i dražim i na taj način nam pružiti nadu u duži život i lakšu smrt. A mi ćemo živjeti samo onoliko koliko nam je Dragi Allah propisao. Ni sekundu više a ni manje.

Kao drugo, treba da redovno razmišljamo o smrti, jer će ona svakome od nas neminovno doći prije ili kasnije, zavisno od toga kad je kome propisana a o čemu mi apsolutno nikakvog znanja nemamo. U principu, trebali bismo o njoj svakog dana da razmišljamo, s obzirom na to da nam je ona bliža negoli naša jaka za vratom te da mi svake noći, odnosno prilikom svakog sna, bukvalno umiremo i da se samo Allahovom milošću vraćamo na ovaj svijet, sve dok Allah jednom ne odredi da ga zauvijek napustimo i da nam povratka više nema. 

U tom smislu podsjećam sebe i vas da je Dragi Allah svakome od nas ponaosob odredio po jednog Meleka smrti (Azraila), koji nas svakog dana na početku svakog namaskog vremena posjećuje. Vjerujte da nas on poznaje bolje negoli naša porodica i da ćemo ga, akobogda, vidjeti kada nas bude posljednji put posjetio. Zato pazimo kako ga dočekujemo svakog dana i razmišljajmo o tome kakvog ga želimo susresti na kraju našeg puta. Nasmijanog ili smrknutog? Vjerujte da nije svejedno i da će od izraza njegovog lica zavisiti i način njegovog tretmana naše duše.

I kao treće, treba da se svakog dana pripremamo za smrt, za susret sa Melekom smrti kao i melekima Munkirom i Nekirom, zatim za boravak u kaburu i život u berzehu, potom za susret sa melekima Kiramen katibin i knjigom svojih djela, te za susret sa svojim Gospodarom pred Kojim ćemo knjigu svojih djela od korice do korice pročitati i onda sve to lijepo na Mizan-vagu staviti, pa šta nam Gospodar Milosni presudi. Jer to su, zaista, teški susreti!

S tim u vezi pozivam sebe i vas da povedemo računa o svojim dugovima, jer Gospodar svjetova oprašta grijehe ali ne i dugove. Ne oprašta ih ni šehidu a nekamoli nekome drugome.

Zato nije čudo što je Gospodar svjetova među posljednjim objavljenim ajetima objavio i najduži ajet u Kur'anu, cijelu stranicu, poznat kao ''Ajet o dugu'' (Ajetud-dejn), a u kome je detaljno objasnio način zaduživanja. Kao što je i Poslanik, s.a.v.s., pozivao ljude da jedni drugima po potrebi produže dužnički rok ili da halale dug, obećavši da će im se to računati kao sadaka. Dok ulema predlaže da ne dajemo u zajam ako nismo spremni da halalimo i da se ne zadužujemo ako to nije prijeko potrebno.

Naravno, najpreče je Allahu, dž.š., vratiti dug i u tom smislu pozivam svoju braću i sestre:

- da propuštene dane proteklog mjeseca ramazana što prije naposte; predlažem da prvo isposte 6 dana ševvala, jer će im oni uz upotpunjeni ramazanski post donijeti nagradu kao da su cijelu godinu postili. Jer ševval će brzo proći, dok za nadoknadu posta ima vakta do idućeg ramazana. 

- da se ne brinu oko propuštenih namaza iz davne prošlosti, već da se iskreno Gospodaru svome pokaju i da gledaju da ih ubuduće ne propuštaju. U tom slučaju će im Gospodar te grijehe pretvoriti u sevape, tako da neće biti na gubitku. Dakle, ne moraju ih nadoknađivati. Jer Gospodar svjetova ne traži ni od naših sestara da nadoknade propuštene namaze tokom mjesečnice, a to je ca. 7 dana u mjesecu, pa kako onda da traži od ljudi nadoknadu namaza u zadnjih 20-30 godina(?).

- da odluku o svome pokajanju i povratku Gospodaru ne odlažu, te da ne čekaju da ih starost stigne pa da tek onda počnu klanjati, jer mnogi nisu starost ni dočekali, kao što ni mnogi zbog starosti slast vjere i ibadeta nisu osjetili.

Braćo moja, vratimo se na tvorničke postavke! Naravno da neće biti lahko. To uopće nije lahko. Ali će u toliko biti lakše ukoliko nam Džennet, Allahovo zadovoljstvo i gledanje u Njegovo lijepo Lice budu krajnji ciljevi. 

Neka nam Dragi Allah u tome bude na pomoći. Amin.

 

Jesmo li spremni.doc
Microsoft Word Dokument 60.0 KB