KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 13. oktobar 2023. 28. rebiul-evel 1445.

 

TRGOVANJE SA UZVIŠENIM ALLAHOM

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedno od najboljih i najkorisnijih djela, kojim se brišu grijesi i stiču Allahovo zadovoljstvo i Džennet, jeste trošenje na Allahovom putu. To podrazumijeva ulaganje dijela svoga imetka sa ciljem da se muslimanima olakša život, ojača islamska zajednica i očuva Allahova vjera Islam. To ulaganje su prvi muslimani shvatili kao trgovanje sa Uzvišenim Allahom, a onaj koji trguje sa svojim Gospodarom taj ne može biti na gubitku. 

Oni su, kao vješti trgovci, vrlo dobro shvatili poruku Gospodara svjetova, Koji u časnom Kur'anu postavlja pitanje: ''Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu On višestruko vrati?'' (El-Bekare, 245.)

Jedan od tih, koji je Uzvišenom Allahu draga srca zajam davao i zbog čega mu je Poslanik, s.a.v.s., Džennet obećao, jeste treći pravedni halifa Osman ibn Affan, r.a. On je u više navrata pomagao muslimane, odnosno islamsku zajednicu, ali se posebno istakao jednom prilikom kada je u Medini zavladala velika glad. Naime, u Medinu je stigla karavana sa hranom, koju je Osman odmah u cjelosti otkupio, a onda je ponudio na prodaju. Neki trgovci su mu ponudili dupli iznos, ali je on tražio više. Pitao je: ''Ko mi nudi desetorostruko više?'' Međutim, toliki iznos mu niko nije mogao ponuditi. Zatim je rekao: ''Ja znam Onoga, Koji će mi dati desetorostruko više. Zato budite svjedoci da ovu karavanu poklanjam stanovnicima Medine.''

Na njegovom tragu je bio i Egipćanin Salah Atijjeh, inžinjer poljoprivrede i poduzetnik, koga želim navesti kao primjer našeg suvremenika, koji je Uzvišenom Allahu draga srca zajam davao. Naime, on je bio siromah, koji je odlučio da sa svojih osam drugova pokrene projekat uzgajanja kokoši, sa početnim kapitalom od 200 džunejha. Nakon što je u hadisu pročitao da sadaka ne umanjuje imetak, odlučio je da 10% zarade odvaja na siromahe i to je nazvao ''Božanskim dijelom''.

Projekat je za kratko vrijeme urodio plodom i onih 200 džunejha se pretvorilo u milione. Time je porastao i udio za siromahe, koji je vremenom povećan na 20% od zarade. Salah je tada dao da se izgrade četiri škole za učenje hifza, doveo je željezničku prugu do svog sela i izgradio novu stanicu. Uz to je izgradio i novu ambulantu, četiri fakulteta i studentski dom.

Projekat se proširio, tako da su počeli da uzgajaju i povrće, kao i sitnu i krupnu stoku, o kojima je brigu vodilo na hiljade mladića iz njegovog i susjednih sela, tako da u toj oblasti više bilo nezaposlenih. Salah je zatim pristupio osnivanju ''Muslimanskog monetarnog fonda'', s ciljem pružanja pomoći udovicama i prijeko potrebnima. Zatim, uspio je da uvede u brak na hiljade djevojaka jetima snoseći troškove njihovih svadbi. 

Na kraju, Salah je svoj projekat uvakufio, što je za posljedicu imalo da ni u njegovom a ni u okolnim selima više nije bilo nijednog siromaha. Zanimljivo je spomenuti i to da je Salah odbijao da se pojavljuje u medijima, te da je odbio zahtjeve nekoliko političkih partija da bude njihov kandidat za lokalni parlament.

Umro je 2016. godine. Na njegovoj dženazi je bilo prisutno oko pola miliona ljudi, zbog čega su ga mediji prozvali ''milijarderem pobjedonosnih''. Neka mu se Dragi Allah smiluje.

Braćo moja! Nama se danas pruža prilika da se i mi uvakufimo u jedan fini projekat, a to je renoviranje prostorija Islamske zajednice u Austriji (IGGÖ). Naime, vama je poznato da je Islamska zajednica u Austriji priznata 1979. godine, te da je početkom 80-ih godina dobila prostorije u ulici Bernardgasse 5 u 7. Bečkom okrugu. Radi se o zgradi koja je izgrađena 1838. godine, a koju je na poklon dobila od Libije. S obzirom da je potreba za renoviranjem već odavno postojala, Islamska zajednica u Austriji je u aprilu ove godine započela rekonstrukciju i adaptaciju svojih prostorija, koje će ubuduće, akobogda, moći da pruže bolje usluge muslimanima u Austriji, kao i da na najbolji način reprezentuju Islamsku zajednicu kada joj u posjete budu dolazili politički predstavnici iz zemlje i inozemstva, predstavnici različitih vjerskih organizacija, te muslimani radi svojih vjerskih potreba.

Islamska zajednica u Austriji je službeni predstavnik muslimana u Austriji i odgovorna je za administrativna, vjerska i socijalna pitanja Islama, u koja se ubrajaju: islamska vjeronauka u školama, školovanje vjeroučitelja, savjetodavno vijeće i vijeće muftija, dušebrižništvo u bolnicama, vojsci i zatvorima, uprava islamskim mezarjima, razni obrazovni programi, te podrška za oko 350 džamija, odnosno džemata, koliko ih ima u Austriji.

Zbog svega navedenog, Islamska zajednica u Austriji poziva sve muslimane Austrije da uzmu učešće u renoviranju njenih prostorija, to jest da na današnjoj džumi dadnu svoj dobrovoljni prilog. Oni koji nisu u mogućnosti danas, mogu svoj prilog donijeti tokom vikenda. Ovome još želim dodati da, osim što je ovo važan projekat za sve muslimane u Austriji, on se istovremeno ubraja i u trajnu sadaku pa bi bila velika šteta ne iskoristiti ovu šansu, kako za svoju dobrobit tako i za dobrobit slijedećih generacija.

Završit ćemo dovom, koju svakog dana uče dva meleka kada ujutro siđu na Zemlju: ''O Allahu, nadoknadi onome koji dijeli, a daj propast onome koji uskraćuje!'' Amin.

 

Trgovanje sa Allahom.doc
Microsoft Word Dokument 64.0 KB