KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 27. januar 2023 

 

SITNICE ŽIVOT ZNAČE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Stara poslovica kaže da je naša svakodnevnica satkana od sitnica koje život znače. Kada se tome doda činjenica da su sve sitnice prožete pravilima i propisima, onda one dobivaju jednu dodatnu dimenziju i važnost u našim životima. S tim u vezi, danas želim da nam skrenem pažnju na nekoliko sitnica, koje se tiču direktno džematskog ali i indirektno našeg života. Jer nema džemata bez nas, kao što nema ni nas bez džemata.

Jedna od tih sitnica, koja daje ili produžava život džematu, jeste i godišnja članarina ili vazifa. Ili, kako je u nekim džematima još uvijek nazivaju – hodžarina. Ona je u našem džematu definisana na način: da jedna vazifa važi za jednu porodicu, da radnici plaćaju više nego penzioneri, da osobe slabog imovinskog stanja plaćaju onoliko koliko mogu, te da je za normalno funkcionisanje džemata najbolja opcija plaćanja članarine TRAJNI NALOG (Dauerauftrag). 

Nadalje, osobe koje zaborave da uplate članarinu dužne su da je naknadno uplate, dok je za osobe koje su umrle a nisu bile članovi džemata, da bi stekle pravo na džematske usluge, obaveza da se uplate tri članarine. Međutim, pošto je naša vjerska dužnost da ljudima olakšavamo a ne otežavamo, mi ožalošćenim porodicama, koje ne mogu da uplate tri članarine, izlazimo u susret i gledamo da uplate barem za tekuću godinu te ih pozivamo da ostanu naše džematlije. A one osobe, koji su napustile džemat jer nisu uplatile zadnje 3-4 članarine, molimo da se vrate u džemat, da uplate članarinu samo za tekuću godinu i da nastave uživati u aktivnom članstvu i njegovim prednostima. 

Isto tako pozivamo sve osobe, koje su slabog imovinskog stanja pa ne mogu da plate članarinu, da nam se jednostavno jave u džemat i ostave svoje podatke. Mi ćemo ih ubrojati u redovne džematlije i niko neće znati da oni ne plaćaju. 

S druge strane, s obzirom da su moguće greške kod upisa imena, prezimena pa čak i članarine, molimo džematlije da provjere aktuelnu listu vazifa te da nam prijave eventualne greške. 

Slijedeća jako važna sitnica jeste pitanje informisanja džematlija. Naime, hvala Dragom Allahu, broj članova se povećao ali nama vazda fali 100 brojeva telefona. Iz tog razloga mnoge džematlije bivaju neinformisane o aktivnostima u džematu ili ne bivaju pozvane na njih. Nadalje, uvidom u listu prijatelja na FB profilu džemata primjeti se da tamo fali veliki broj džematlija. S toga pozivamo džematlije koje imaju FB profil da nam se pridruže na FB, kao i one koji ne dobivaju SMS ili WhatsApp poruke da nam dostave svoje brojeve telefona kako bi ubuduće, akobogda, bili informisani. Naravno, jedan dobar dio informacija mogu naći i na džematskom Homepage-u.

Treća sitnica, o kojoj treba dobro da povedemo računa jer je jako krupna, jeste ispravnost naših saffova (redova u džamiji). Naime, primjetne su neke nepravilnosti koje treba da ispravimo, jer je ispravnost saffova jedan od uslova za ispravnost namaza. Ne treba da dopustimo, kad smo se već potrudili, spremili i došli na namaz, da nam taj namaz propadne. I to zbog ''sitnice''. 

U tom smislu vam skrećem pažnju da povedete računa da vrhovi vaših nožnih prstiju budu u jednoj liniji. Izuzetak su osobe koje klanjaju na stolici a koje se svojim stopama pomjeraju malo naprijed kako svojom stolicom ne bi smetali onima koji klanjaju iza njih. Slijedeće pravilo jeste da između klanjača u saffu ne smije da bude praznog prostora, to jest, staje se rame uz rame i noga uz nogu, ali na način da se klanjaču do sebe ostavi prostora da može da diše i da mu se ne gazi po nozi. Treće pravilo jeste da tek kada se popuni prednji saff popunjava se slijedeći i to na način da jedna osoba staje direktno iza imama, a onda jedna sa desne pa jedna sa lijeve strane i tako redom dok se ne popuni saff. Ja iz mihraba ne mogu da vidim da li su svi saffovi ispravno poredani, pa vas zato molim da i vi na to obratite pažnju.

I na kraju još samo jedna sitnica. Vi znate da se u životu ništa ne podrazumijeva. Zato, kada dobijete poruku sa pozivom da se prijavite na neko druženje (npr. džematsku večeru), molim vas, ako želite da dođete, da se uredno javite i navrijeme odgovorite. To je iz organizacionih razloga jako važno za nas, a u isto vrijeme puno govori o vašem karakteru. 

Braćo moja, obratimo pažnju na sitnice! Zaista su to krupne stvari.

Molim Dragog Allaha da nam poveća svijest o važnosti sitnica, te da nam uz pomoć njih ubrza naše korake preko Sirat-ćuprije. Amin.

 

Sitnice II.doc
Microsoft Word Dokument 57.5 KB