KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

sri, 28. juni 2023 / 10. zu-l-hidždže 1444

 

KURBAN-BAJRAM (10. zul-hidždže 1444. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu. 

Braćo moja u Dini Islamu! Danas se završava prva trećina mjeseca zul-hidždže, Uzvišenom Allahu najdražeg perioda u godini, te počinju mubarek-dani Kurban-bajrama koje ćemo, akobogda, obilježiti razmjenom poklona, kurbana, slatkih riječi i zalogaja sa svojim najmilijim.

Danas, također, i naše hadžije privode kraju glavne obrede hadža. Nadamo se da smo našli mjesta u njihovim dovama. Oni u našim sigurno jesu, a evo i danas koristimo priliku da zamolimo Dragog Allaha da im ukabuli hadž i da ih žive i zdrave vrati njihovim kućama, familijama i džematu.

Braćo moja! Kurban je naša stalna inspiracija i naš redovni podsjetnik da se na putu Islama i u ime Allaha moramo žrtvovati. Naravno, mi ne možemo uvijek i puno žrtvovati, jer nismo uvijek u istoj situaciji. Ali je bitno da žrtvujemo kad i koliko možemo i da pri tome sebi ne postavljamo nikakve granice, u smislu: ''Dosta je bilo!'' ''Ne mogu više!'' ''Ne dam više!'' i sl. Jer, svaka žrtva koju prinesemo u ime Allaha sigurno će biti pošteno nagrađena i imat će veliki odjek u našem životu.

S tim u vezi, želim sebe i vas da podsjetim na 18. ajet sure Et-Tevba, u kome Uzvišeni Allah poručuje: ''Allahove džamije grade oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju, i koji namaz klanjaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje. Oni su upućeni.'' 

Ovakve osobe ne samo da grade već i održavaju džamije. To nisu oni koji kažu: ''Dao sam dovoljno za džamiju. Dosta od mene.'' To nisu oni koji su prestali dolaziti u džamiju nakon što su im djeca dala hatme. To nisu oni koji su se zbog provokacije tamo nekog džamijskog mrguda naljutili i odlučili da više nikad ne dođu u džamiju. Već su to oni, kako ih Uzvišeni Allah i opisuje, koji u Allaha i u onaj svijet iskreno vjeruju, namaz obavljaju i zekat daju, i koji se osim Allaha nikog živog ne boje. Ima li takvih ovdje? Nama takvi trebaju. Jer, lahko je džamiju napraviti. Treba je održavati. 

Ovo spominjem iz razloga što želim sebe i vas da podsjetim da smo svi mi, kao džematlije ovog džemata, odgovorni za gradnju i održavanje ove džamije i džemata. Ta odgovornost prestaje tek sa našom smrću ili prelaskom u drugi džemat. A sve do tada nema izgovora. S tim u vezi, želim vas informisati da se našem džematu otvara mogućnost kupovine stana i da ćete tim povodom, akobogda, uskoro biti pozvani na džematsku skupštinu kako biste dali svoj glas ZA ili PROTIV. Naime, naše komšije su nam nedavno dale do znanja da žele prodati stan, koji smo mi njima nekad davno prodali, te da od nas očekuju povoljnu ponudu. Dakle, budimo spremni!

Nadalje, želim vas informisati da smo iz više razloga odlučili da promijenimo lokaciju našeg Kermesa (teferiča) i da ga, prvo eksperimentalno a onda akobogda i tradicionalno, održimo na placu SK Graf Hatlerdorf, koji je od džamije udaljen nekih 500 m. Koristim priliku da se još jednom zahvalim svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji ljetnog Kermesa, te da najavim da je u planu i održavanje jesenjeg Kermesa, o čemu ćete blagovremeno biti informisani.

Također koristim priliku da vas podsjetim da smo u planu da u saradnji sa okolnim džematima organizujemo decembarsku umru, koju ćemo obaviti u zadnjoj sedmici decembra i prvoj sedmici januara. Poziv na prijave za ovu umru uputio sam vam još u mjesecu ramazanu i tada se već nekoliko osoba prijavilo. Sada je vrijeme da se malo ozbiljnije posvetimo ovom pitanju i da sve zainteresovane pozovem da se što prije prijave, kako bismo što prije mogli početi sa pripremama. Rok za prijavu grupe je 1. oktobar, što znači da krajem septembra već moramo imati definisanu grupu. Dakle, imamo još malo vremena, ali ne treba čamati. Uživajte u godišnjem odmoru, ali i razmišljajte o ovoj nesvakidašnjoj ponudi!

I kao šlag na tortu želim da najavim naše džematske Hatme, koje će se održati u ovu nedjelju, 2. jula u 10 h. U sklopu programa imat ćemo priliku da ispitamo dio gradiva koje su naše mekteblije savladale ove godine, zatim da čujemo par ilahija i recitacija našeg mektepskog hora, te da uživamo u učenju Kur'ana naših pet svršenika hatmi, što ćemo na kraju popratiti hatma-dovom, te zajedičkim ručkom i ugodnim druženjem do podne-namaza. 

Na kraju, čast mi je da vam predstavim naše nove hadžije, a to su: Mustafa Mešić i Sijad Handukić, koji su otputovali na hadž, te naš Osman Velagić koji je poslao bedela (zamjenu), jer mu zdravstveno stanje ne omogućava da putuje. Upućujemo im iskrene čestitke zbog obavljene pete islamske dužnosti, oprosta svih prijašnjih grijeha i dobitka ulaznice za Džennet. Mašallah! Neka im je hajirli i berićetli, akobogda.

Molim Dragog Allaha da ovogodišnjim hadžijama primi njihov hadž i da nama primi naše kurbane. Amin.

Ispred našeg džematskog odbora te u svoje lično ime, želim vam hajirli i berićetne dane Kurban-bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih u zdravlju i veselju provedete sa svojim najmilijim.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kurban-bajramska - 1444.doc
Microsoft Word Dokument 46.5 KB