KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 12. maj 2023 / 22. ševval 1444

 

BEZ ŽRTVE RIJEČI SU PRAZNE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Prije par dana u jednoj od mojih škola gostovao je hor iz Ugande. Naizgled sasvim normalna, simpatična grupa ''čokoladnih ljudi'', kako su se i sami predstavili, a koji su svojim pjevanjem i plesom oduševili prisutnu djecu kao i nastavnike. No, nisu njihovo pjevanje i ples toliko privukli našu pažnju koliko je informacija da su sva ta djeca, a bilo ih je dvadesetak, ili siročad (jetimi) ili stanovnici doma za nezbrinutu djecu. Posebnu pažnju je privukao vođa njihovog hora koji je, nakon što nas je informisao o tome kako je odrastao kao siroče i bez krova nad glavom, rekao nešto što je mene jako dojmilo, a vjerujem da će i vas.

Rekao je slijedeće: ''Ali pogledajte gdje sam sad. Bog je dobar i sigurno me voli. Ni sada nemam sve stvari, ali sam sretan što sam živ i što sam tu među vama, na turneji po Evropi, sa ovom djecom koja su lijepa isto kao i vi.'' I zaista ih je bilo prelijepo vidjeti. Tako težak život imaju, ali su ipak sretni, zadovoljni, nasmijani. Imaju takvu vjeru u Boga, kakvu imaju samo oni koji su za Boga i vjeru spremni žrtvovati i sebe i sve što imaju. Kao takvi, nama i našoj djeci mogu biti primjer, jer mnogi od nas ne znaju ili su zaboravili šta znači ''nemati'', kao što mnogi ne znaju ili su zaboravili šta znači ''sebe dati'' i ''sebe žrtvovati'' za Boga, za vjeru, za više ciljeve, za ciljeve zajednice...

Iz tog razloga, a s obzirom da se polahko približavamo Kurban-bajramu i da treba da pripremimo svoje kurbane, danas želim da kažem par riječi o žrtvi te da nas ukratko podsjetim na najvažnije propise vezane za kurban.

Prinijeti, žrtvovati ili zaklati kurban je obaveza (vadžib) svakom punoljetnom muslimanu koji ima nisab. Kao što znamo, nisab je mjera našeg imetka u vrijednosti od 91,6 grama zlata, na koju se, inače, daje zekat. Drugim riječima, ko ima nisab dužan je i da dadne zekat i da zakolje kurban. A ko nema nisab, nije dužan ni da dadne zekat ni da zakolje kurban. Naravno, ako neko nema nisab ali ima dovoljno novca da kupi kurban, može ga zaklati ali mu nije obaveza.

Jedan kurban je dovoljan za jednu porodicu, ali se preporučuje i ženi, koja ima zasebno nisab, da zasebno i prinese kurban, jer je nagrada za kurban ogromna. Kurban mora da bude lijep, odnosno ne smije imati veća oštećenja. Ovca ili ovan treba da budu godinu dana stari. Izuzetno, mogu biti i mlađi (ali ne mlađi od šest mjeseci) ako svojim rastom izgledaju kao da imaju godinu. Krava mora da ima dvije godine, a u njenom klanju može da se udruži do 7 osoba. Ali, pazite! Ne mora biti neparan broj, već jednostavno do 7 osoba i to sve sa nijetom da kolju kurban. Ako samo jedna od njih ima neki drugi nijet, onda je i svima ostalima kurban neispravan. To se mora dobro paziti.

Najbolje je da osoba lično svojom rukom zakolje kurban, izgovarajući pri tome riječi: ''Bismillah, Allahu ekber!'' Ali, ako neko ima strah od tog čina ili je nevješt, onda može nekog drugog opunomoćiti ili jednostavno uplatiti preko Rijaseta ili neke humanitarne organizacije. 

Kurban se dijeli na tri dijela. Dva dijela se daju siromasima, rodbini, prijateljima i komšijama, a jedan dio se ostavlja za sebe. Ko želi, može i cijeli kurban podijeliti. Za razliku od zekata, dio kurbana se može dati i nemuslimanima. Ni jedan dio kurbana se ne smije prodati. U suprotnom, neće se smatrati kurbanom. 

Kurban se može zaklati u periodu od nakon klanjanja Bajram-namaza pa do ikindije trećeg dana Kurban-bajrama. Sve što se zakolje prije ili poslije tog perioda smatra se sadakom. Iz tog razloga su ljudi birvaktile klali kurbane za mrtve uoči Bajrama. To su, ustvari, i bile sadake koje su se dijelile siromasima kako bi već prvog dana Bajrama na sofri imali meso. Ti kurbani, pošto su sadaka, morali su se u cjelosti podijeliti. 

Braćo moja, budimo zahvalni Dragom Allahu na blagodatima koje nam je podario, a ima ih zaista puno! Povedimo računa o svojim kurbanima i gledajmo da ih navrijeme nabavimo, odnosno uplatimo. Pri tome imajmo naumu da riječ ''kurban'' osim što znači ''žrtva'', ima i značenje ''približiti se nekome'', pa ih prinesimo sa nijetom da se približimo, prije svega Dragom Allahu a onda i osobama kojima želimo podijeliti kurbansko meso. Neka nam naši kurbani budu podrška u nastojanju da prije svega sebe, a onda i sve ostalo što imamo, žrtvujemo za svoju porodicu, svoje prijatelje, svoju rodbinu i svoj džemat. Vjerujte mi da će se isplatiti! I na Dunjaluku i na Ahiretu, akobogda.

Molim Dragog Allaha da primi naše žrtve i da nas za njih obilno nagradi. Amin.

Nasi kurbani.doc
Microsoft Word Dokument 59.5 KB