KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji nas je okupio u ovom lijepom danu na ovom lijepom mjestu. Neka su salavat i selam na poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve njegove iskrene sljedbenike.

Draga moja braćo! Evo, dočekasmo još jedan ramazanski bajram, praznik svih muslimana, koji su ispostili mjesec ramazan i proveli ga u ibadetu. Danas se muslimane vesele, jer ovo je dan u kojem će oni dobiti od svoga Gospodara nagradu za uloženi trud u prethodnih mjesec dana.

O Bajramu Muhammed, a.s., kazuje: ''Uzvišeni Allah upućuje melekima pitanje: 'Kakva je nagrada onima koji izvrše svoju obavezu?' Meleki odgovaraju: 'Stvoritelju i Gospodaru naš, njemu slijedi nagrada.' Allah onda kaže: 'Budite mi svjedoci da ću ih Ja nagraditi za njihov post i namaz Svojim zadovoljstvom i oprostom.' Potom Uzvišeni Allah, gledajući sve klanjače na Bajramu, pogledom milosti i milosrđa, kaže: 'Molite Me, o robovi Moji! Tako Mi Moje veličine, ko Me god danas bude molio za svoje mjesto na Ahiretu i za svoje mjesto na Dunjaluku, udovoljit ću mu. Ja ću ga pripaziti; budite vi zadovoljni Mnome, pa ću i Ja biti zadovoljan vama. Raziđite se sa Mojim oprostom!''

Ramazan je mjesec prvi među jednakim. Iskoristiti samo ramazan za ibadete, za namaz, post, sadaku, nafile, noćne ibadete, učenje Kur’ana, traženje oprosta i čuvanje od grijeha, znači omalovažiti ostalih jedanaest mjeseci i biti u milosti Gospodara svoga samo jedan mjesec u godini. A nama su Božija milost, oprost i bereket potrebni svakoga dana.

Zato pogledajte ovu lijepu džamiju. Njena ljepota neće služiti samo za ramazanske aktivnosti. U njoj će se, ako Bog da, nastaviti mnogo veće aktivnosti u narednih jedanaest mjeseci. U njoj će se redovno klanjati dnevni namazi, džume i bajrami, učiti mevludi, održavati šerijatska vjenčanja, ikrar-dove i drugi vjerski programi, a od 11. septembra će se subotom i nedjeljom održavati mektepska nastava, škola sufare, Kur'ana i tedžvida, te predavanja za muškarce i žene. Pored toga u kafeteriji će se moći popiti kahva, igrati bilijar, gledati televizija i razmijeniti topla i lijepa ljudska riječ. Ovo su prostorije, koje pripadaju svima nama, i svi mi imamo pravo ovdje boraviti i koristiti blagodati ovih prostorija i programa, koji će se tu održavati. Ove prostorije smo svi zajedno kupili i zajedno ćemo ih, ako Bog da, do zadnjeg eura i isplatiti.

Ovo je poziv svima vama na druženje u ovim mubarek prostorijama. Iskoristite ih maksimalno, dolazite i dovodite svoje porodice sa sobom, i obavijestite druge, koji danas nisu tu, neka dođu, da ovdje svi zajedno učestvujemo u izgradnji džemata i procesu očuvanja naše vjere i identiteta.

            A danas podijelite svoju bajramsku radost i poklone sa svojim porodicama, rodbinom, komšijama i prijateljima. Za bajramsku radost preporučujem lijepu riječ i osmijeh iz duše, a za poklone preporučujem ove naše lijepe knjige, jer od knjige nema ljepšeg poklona. Tu su neki od naslova koji bi trebalo da krase i vaše kućne police i vaše znanje, a tu su također i neki od naslova kojima će se jako obradovati vaši prijatelji, pa kako kaže Poslanik, a.s.: ''Razmjenjujte hedije, pa ćete se međusobno voljeti!'' A, također, imat ćete nagradu za širenje znanja, koja će vam stizati i nakon smrti, dokle god se bude čitala knjiga koju ste poklonili.

            S druge strane, pozivam vas da Bajram dostojno ispratite i da svoje bajramsko veselje ne ukaljate alkoholom i ludim igrankama. S tim u vezi vam toplo preporučujem druženje na bajramskim veseljima, a ona će biti održana 3. septembra u Feldkirchu, 10. septembra u Bludenzu, i 17. septembra u Dornbirnu. Pa, bujrum!

Uzvišeni Allahu! Daruj nam Svoju milost, obaspi nas Svojim oprostom i pruži nam Svoju pomoć! Podari nama i našim porodicama zdravlje, berićet i sabur, poduči nas dobru i daj da budemo od onih koji vole dobro, govore samo istinu i rade za svoje dobro i dobro cijelog džemata. Uputi nas da radimo samo ono čime ćeš Ti biti zadovoljan. Premilostivi Allahu, ako mi slučajno zaboravimo Tebe, Ti nemoj nikada zaboraviti nas! Amin!

Svima vam od srca želim mubarek ramazanski bajram sa dovom Allahu Milosnom za uspjeh u vašem životu i radu. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Midhat-ef. Sejfić

Dornbirn, 30.8.2011.