KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

BAJRAMSKA HUTBA 06.11.11 

 

 

Zahvala i salavat!

DMB! Nalazimo se u posljednjem od deset najdražih dana Allahu, dž.š., u danu, u kojem se prinose žrtve i obavlja peta islamska dužnost. Tim povodom ćemo reći nekoliko jako bitnih stvari vezanih za kurban i obavljanje hadždž.

Hadždž je peti uvjet da bi čovjek bio potpuni musliman. Obaviti hadždž je farz svakom punoljetnom i pametnom muslimanu, koji ima dovoljno novca za to putovanje i to prvom prilikom koja mu se ukaže.

Naši ljudi obično hadždž ostavljaju za stare dane, ne bi li ih smrt dočekala ubrzo nakon obavljenog hadždža, kada se potpuno očiste od grijeha. Njihov izgovor je da ne mogu dok su mladi očuvati hadždž, kao da ne znaju da im se hadždž može pokvariti samo ako istupe iz vjere islama, i drugačije nikako. I kao da nisu svjesni da one grijehe koje učine poslije hadždža Allah, dž.š., vrlo lahko može i hoće da oprosti.

Nažalost, mnoge ljude u čekanju starosti i odlaganju hadždža prevari smrt. A koliko je to opasno govori nam hadis Poslanika, a.s.: ''Ko bude u mogućnosti da obavi hadždž, pa ga ne obavi, ako mu dođe smrtni čas, neka izabere hoće li umrijeti kao kršćanin ili jevrej.'' S druge strane, Poslanik, a.s., onima koji obave Mebrur – hadždž, obećava Džennet. Vječna uživanja u miru, zdravlju i rahatluku, u životu bez obaveza, žurbe i stresa.

A što se tiče kurbana, on je, također, obaveza (vadžib) svakom punoljetnom i pametnom muslimanu, koji posjeduje nisab, tj. koji nakon što podmiri osnovne potrebe svoje porodice, bude imao dovoljno sredstava za kurban. Kurban se kolje nakon završetka Bajram-namaza i može se zaklati do ikindije trećeg dana Kurban-bajrama. Sve prije ili poslije što se zakolje računa se kao obična sadaka.

            Ovo su bile najosnovnije stvari vezane za obavljanje hadždža i klanje kurbana. A ono što nas danas posebno zanima jeste simbolika zajedništva u navedenim propisima.

            Mi kao džemat imamo svoj poseban hadždž i svoj poseban kurban. Naš hadždž jeste naše okupljanje na Bajram-namazu, kada se najbliže upoznajemo sa aktivnostima u džematu i kada možemo najviše stvari uraditi za naš džemat. Naš kurban je žrtva koju pridonosimo našem džematu, a ona se ogleda u našem dolasku u ove naše prostorije na druženja, predavanja i namaze, u dovođenju djece na mektepsku pouku, u plaćanju članarine i davanju dobrovoljnih priloga za kupovinu i održavanje ovih naših prostorija, kao i u učestvovanju u drugim džematskim aktivnostima u džamiji i izvan nje.

            Što se tiče naših trenutnih aktivnosti u džematu, njih ste dobili u pismu. Oni koji nisu dobili pismo, vjerovatno su promijenili adresu i ja ih pozivam da nam nakon Bajram-namaza ostave svoje adrese, kako bismo ih ubuduće mogli blagovremeno informisati. Svakako preporučujem da radi informacija počesto svratite na našu web-stranicu.

            Iskoristit ću priliku da vam skrenem pažnju na još nekoliko stvari:

-        Naša džamija je nedavno obijena. Informaciju o tome imate na oglasnoj tabli. Ono što možda ne znate jeste da smo mi od osiguranja dobili naknadu za pretrpljenu štetu.

-        Džematski odbor je na posljednjoj sjednici donio odluku da se iduće godine napravi akcija prikupljanja 100.000 eura za otplatu dijela kredita, o čemu ćete u januaru biti pismeno obaviješteni uporedo sa planom aktivnosti džemata za iduću godinu.

-        Mislim da je jako važno da znate da je uz dogovor džematskog odbora i imama, radi koristi džemata, počevši sa prošlim bajramom, imamu ukinuto davanje bajramluka, i da se vaš imam iz istog razloga odrekao svih hedija od proučenih jasina i hatmi. Dakle, taj novac ide u kasu džemata.

-        Od sutra, akobogda, počinjemo sa obilaskom džemata u cilju upoznavanja sa njihovim problemima. Naime, ima ljudi, koji još uvijek nisu članovi našeg džemata ili su članovi, ali ne plaćaju članarinu redovno, ili imaju djecu, ali ih ne dovode u mekteb. Džemat, trenutno, malo redovnije posjećuje tek nešto oko 40 članova, a nas ima preko 200. Tu nešto nije uredu, a mi želimo da vidimo šta.

-        Da bi se ljudima olakšalo plaćanje članarine i dobrovoljnih priloga, džemat daje mogućnost plaćanja preko dauer auftraga. Sve što treba jeste da popunite odgovarajuće obrasce kod nas u džamiji, a blagajnici će odraditi ostatak posla.

-        Danas, akobogda, nakon ikindije-namaza, u džamiji će biti upriličen kraći bajramski program, a nakon njega i bajramsko druženje džemata, prilikom čega će našoj djeci biti podijeljeni bajramski paketići, pa bujrum!

-        U petak, akobogda, na džuma-namazu imat ćemo posjetu dr. Fuata Sanača, predsjednika islamske zajednice u Austriji, pa bi bilo lijepo da nas bude u što većem broju, koliko je to moguće.

-        I, u subotu, akobogda, naš džemat organizuje bajramsko veselje i ja vas ispred džematskog odbora pozivam da prisustvujete, da se malo opustimo i družimo u veselom ambijentu, a pozivnice možete preuzeti na ulazu.

DMB! Ovo su bile najvažnije informacije i najvažnije stvari vezane kako za hadždž i kurban, tako i za naš džemat. Nadam se da ćete ih imati u vidu, radi daljih naših zajedničkih aktivnosti. A ako vam je nešto promaklo, mi ćemo ovu bajramsku hutbu staviti na našu web-stranicu kako biste je mogli ponovo pročitati i informisati se.

Molim Dragog Allaha da našem džematu podari jedinstvo i uspjeh, a svima nama da podari zdravlje, zadovoljstvo i sreću na oba svijeta.

U svoje ime i ispred džematskog odbora želim vam ugodne i berićetli bajramske dane.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN
KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN