KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 2. februar 2024 / 21. redžeb 1445

 

U SUSRET MI'RADŽU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! U utorak navečer, akobogda, nastupa tradicionalna mubarek-noć Lejletu-l-Mi'radž. Noć u kojoj se, kako za Muhammeda, s.a.v.s., tako i za njegov Ummet, desio najvažniji događaj a to je Muhammedovo, s.a.v.s., putovanje kroz sedam nebesa (poznato kao Mi'radž) i njegova posjeta Uzvišenom Allahu, u najtežim trenucima njegove poslaničke misije. Tom prilikom je Uzvišeni Allah pokazao Svome robu neka od Svojih najvećih znamenja – Džennet i Džehennem, dozvolio Svome robu da Mu priđe blizu koliko dva luka ili još bliže te počastio Svoga roba Svojim prisustvom i prisnim razgovorom. 

Time je Uzvišeni Allah na najljepši način ispunio Svoje obećanje, koje je u Časnom Kur'anu dao robovima Svojim: ''O vjernici, ako vi pomognete Allahu i On će vama pomoći i korake vam učvrstiti.'' (Muhammed, 7.) Pozivom Sebi u goste Uzvišeni Allah je očeličio Muhammeda, s.a.v.s., na putu ispunjenja njegove misije, a njegovom Ummetu dao do znanja da: ako žele snagu – pronaći će je kod Allaha, ako žele podršku – dobit će je od Njega, a ako žele uspjeh – postit će ga kod Njega. 

A za sve to ne treba puno truda. Treba samo malo razuma i malo vjere. Onaj ko razumije, i u to bude ubijeđen, da je najbolja trgovina – trgovina sa Uzvišenim Allahom, da je manji grijeh srušiti Ka'bu nego li poniziti vjernika te da je najgori rat – rat protiv Uzvišenog Allaha, taj će lahko naći svoj put na Mi'radž. Taj neće svoj namaz doživljavati kao teret i obavezu, već onako kako ga je doživljavao Poslanik, s.a.v.s. – kao radost svoga oka. Taj neće dopustiti da ga promaši ni jedan namaz, jer zna da je svaki propušteni namaz ustvari jedna propuštena čast i propuštena prilika da se druži sa svojim Gospodarom i da Mu se približi. 

Braćo moja, svaka sedžda je jedna deredža više. Sa svakom sedždom je rob svome Gospodaru bliže. Svaka sedžda grijehe briše i roba ka svome Gospodaru uzdiže. Jeste li ikada razmišljali o tome zašto svaki rukn (sastavni dio namaza) obavljamo po jednom a samo sedždu obavljamo dva puta? Zato što je rob svome Gospodaru najbliži na sedždi i s toga treba da iskoristi šansu da svoga Gospodara za nešto zamoli. I zato su dvije sedžde – ako na prvoj sedždi zaboravi svoga Gospodara za nešto da zamoli, onda to može da učini na drugoj sedždi.

Ali pazite, braćo moja! Ne može se na sedždi biti, a svome bratu zlo misliti. Od takvog namaza nema hajra. Takav namaz nije Mi'radž. Takvim klanjačima Uzvišeni Allah prijeti: ''Teško li se klanjačima, koji svoj namaz ne obavljaju kako treba!'' (El-Ma'un, 4-5.) Jer, nije namaz sam sebi svrha. Njegova svrha jeste da čovjeka popravi i da ga od grijeha udalji, a ne da čovjeku bude opravdanje da može da radi sve šta mu se ćefne, samo zato što redovno klanja. 

Naravno da je važno redovno klanjati. Uzvišeni Allah će nas na Sudnjem danu prvo za namaz pitati. Prvo za farzove pa onda i za nafile. I ako bude falilo, neće biti dobro. Ali, koliko god je bitno da klanjamo redovno, isto toliko je bitno koliko smo u namazu prisutni, tj. sa Gospodarom povezani.

Ako smo klanjali a ne znamo šta smo klanjali – ponovimo namaz! Ako smo klanjali a bratu ili sestri zlo pomislili – ponovimo namaz! Ako smo klanjali a onda opet nastavili sa ružnim djelima i lošim navikama – ponovimo namaz! Jer u suprotnom, slaba fajda.

Dakle, čuvajmo svoj namaz i podignimo ga na viši nivo! U tom slučaju će namaz postati naš Mi'radž. I naš ključ od Dženneta. Ustvari, postat će potvrda našeg šehadeta – da nema boga osim Allaha, i time će biti naš štit od širka, kufra i džehennemske vatre. Naravno, trebat će dosta vremena i truda da dođemo na nivo da svaki namaz klanjamo kao da nam je posljednji. Ali će nam u tome sigurno pomoći ako se budemo trudili da nam svaki idući namaz bude bolji i kvalitetniji od prošlog.

Pri tome imajmo još u vidu i slijedeće: da je farz obavljen u džematu 27 puta vredniji nego kada se klanja po sebi, da je najbolja nafila – noćna nafila, te da je namaz jedini ibadet koji nema alternativu.

Braćo moja, putujmo na Mi'radž! Tamo ćemo naći svoga Gospodara, mir svojoj duši i rješenje za svoje probleme.

Završit ćemo dovom Ibrahima, a.s., koju nam preporučujem da učimo na svakom namazu prije predaje selama: ''Rabbi-dž'alni mukimes-salati ve min zurrijjeti. Rabbena ve tekabbel dua'.'' ''Gospodaru, daj da ja i moji potomci obavljamo namaz. Gospodaru primi moju dovu.'' Amin.

 

U susret Miradzu.doc
Microsoft Word Dokument 62.5 KB