KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

 pet, 8. mart 2024 / 27. ša'ban 1445

 

PRED VRATIMA RAMAZANA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, na kraju mjeseca ša'bana i kucamo na vrata mubarek-mjeseca ramazana. Zanimljivo je da se u sufijskim djelima riječ ''Ramazan'' spominje i kao jedno od imena Uzvišenog Allaha. Zbog toga ašici insistiraju, kada se govori o mjesecu posta, da se kaže ''mjesec ramazan'' a ne samo ''Ramazan''. To ćemo, akobogda, imati u vidu kada u mjesecu ramazanu budemo tražili blagodati Uzvišenog Ramazana. 

Iza nas su mjeseci redžep i ša'ban, u kojima smo imali priliku da se pripremimo za doček mjeseca ramazana. Da li smo je iskoristili? – to je pitanje za svakoga od nas pojedinačno. Ali, nebitno da li smo je iskoristili ili ne, odnosno da li smo spremni ili ne, mjesec ramazan dolazi i mi ćemo ga, akobogda, dočekati u nedjelju navečer, kada ćemo po našem lijepom starom običaju klanjati akšam-namaz u našoj džamiji, a ubrzo zatim i prvu teraviju. S tim u vezi želim da vas podsjetim da ćemo prvu teraviju klanjati po vaktiji (u 19.46 h), a ostale teravije kao i zadnju jaciju u mjesecu ramazanu – 1 h i 45 minuta nakon iftara. Cilj nam je da imamo dovoljno vremena za iftar te za stizanje u džamiju na mukabelu i teraviju. Zato, ako neko od vas još uvijek nije uzeo ramazansku vaktiju, neka je uzme na ulazu u džamiju nakon džuma-namaza.

Što se tiče mukabele želim još da napomenem da ćemo je učiti i petkom prije džuma-namaza te nedjeljom prije podne-namaza, a oboje klanjamo u 13.30 h. Pri tome posebno napominjem da će zadnja džuma u mjesecu ramazanu početi u 14.30 h, zbog prelaska na ljetno računanje vremena. Mukabelu ćemo, akobogda, tradicionalno završiti i sevape našim vakifima pokloniti za 27. noć mjeseca ramazana, kada ćemo sa našim mektepskim i ženskim horom održati i prigodni program povodom Lejletu-l-Kadra. 

Što se tiče ostalih planiranih ramazanskih aktivnosti u našem Džematu izdvajam slijedeće:

- kraća (5-minutna) predavanja, koja će se držati svakog dana nakon teravije, osim petkom kada ćemo ponavljati hutbu.

- džematski iftar, koji ćemo organizovati u drugu subotu u mjesecu ramazanu (23.3.2024. u 18.45 h). Iftar će biti organizovan u obliku Cateringa uz ograničen broj mjesta, tj. prisustvo na iftaru će biti moguće samo uz prethodnu prijavu. 

- tradicionalni tevhid pred dušu rahm. Izeta Nanića, koji ćemo proučiti u treću subotu (30.3.2024.) nakon teravih-namaza.

- nafila-namazi u neparnim noćima zadnje trećine mjeseca ramazana, u kojima ćemo tražiti bereket Lejletu-l-Kadra.

- uz odobrenje IZ u BiH i saradnju sa IZBA-om organizovat ćemo sakupljanje sadekatu-l-fitra, fidje i zekata. Sadekatu-l-fitr i fidja su kao i prethodnih godina u apoenima od 10, 15 i 20 €. Nisab na zekat u mjesecu ramazanu iznosi 5530 €. A s obzirom da je zekat 40. dio, tj. 2,5 % od nisaba, minimalni iznos zekata je 138 € (140 € zaokruženo). Uplate se mogu obaviti kod imama od ponedjeljka do četvrtka od 17 h, petkom od džume pa nadalje, a vikendom najbolje na podne-namazu ili teraviji. 

Također vas podsjećam da ćemo i ovoga mjeseca ramazana imati priliku i čast da ugostimo ramazanskog softu. Ove godine je to Hamza Macić, maturant GHB medrese u Sarajevu. On nam stiže sutra, akobogda, a bit će smješten kod jedne naše fine porodice. Svi oni koji žele da ugoste Hamzu na iftaru, treba da se jave imamu te da se upišu na iftarsku listu koja se nalazi na oglasnoj tabli pored džamijskih vrata. 

A da bi nam ramazanski ugođaj bio što bolji, odnosno da nam ramazanske blagodati ne bi prisjele, treba da povedemo računa o svom ponašanju i pravilima koja važe kako u džamijskim prostorijama tako i vani. O nekim pravilima smo nedavno govorili.

Što se tiče vanjske strane treba dobro da povedemo računa o tome da ne bihuzurimo svoje komšije. To se prije svega odnosi na parkiranje auta. Molim vas da ne parkirate u dvorištu džamije već okolo gdje ima mjesta. Može se parkirati duž cijele ulice na za to označenim mjestima, kao i na kraju ulice gdje ima veliki parking. Nemojte parkirati ispred garaža i na mjestima gdje je napisan veliki X. Prošlog mjeseca ramazana smo imali problem s tim i neke džematlije su platile kaznu. Alternativno, možete parkirati i kod Bille / Bipe, koji nikada ne spuštaju rampu.

Vodimo računa da ne budemo previše glasni, ni u džamiji ni vani. Nemojmo zatvarati pristup džamiji ili prolaze u hodniku, već napravimo mjesta jedni drugima kako bismo se mogli nesmetano kretati.

U džamiji vodimo računa jedni o drugima. Neka se muškarci ne približavaju ženskim safovima, već neka odmah idu naprijed i popunjavaju prednje safove, okrenuti prema naprijed. Nemojte sjediti naslonjeni na zid. A ako baš morate, onda pazite na položaj nogu pogotovo ako ste okrenuti prema ženama.

Nemojte izgovarati preglasno ''Amin!'' poslije Fatihe, niti pričati dok se uči Kur'an, drži vaz ili uči ezan. To smeta i predstavlja težak oblik nepoštovanja i prema Allahu, dž.š., i prema imamu i prema mujezinu, odnosno prema Kur'anu, namazu i ezanu.

Nemojmo kvariti ono što je lijepo! Već uživajmo, kad nam je Dragi Allah to omogućio.

Molimo Uzvišenog Ramazana da dane mjeseca ramazana učini proljećem za naša srca i naše duše. Amin.

 

Pred vratima ramazana.doc
Microsoft Word Dokument 67.5 KB