KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 16. februar 2024 / 6. ša'ban 1445

 

LJUBAV PREMA DRAGOM ALLAHU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od najvažnijih stvari, ako nije i najvažnija, na kojoj opstoji cijeli kosmos i sve što je u Božijoj Ruci, jeste LJUBAV. Ako nema ljubavi, kao da nema ničega. A kada ima ljubavi, onda ona nadopuni sve propuste i manjkavosti. Takva je stvar i kada su u pitanju međuljudski odnosi. A posebno je intenzivna kada je u pitanju odnos prema Uzvišenom Gospodaru. Ko nema ljubavi prema Gospodaru, taj je mrtav bez obzira što hoda po Zemlji. Njegovo srce je mrtvo. A onaj ko voli Gospodara, taj voli i Njegova stvorenja. Taj čovjek je živ pa makar bio vezan za postelju. Njegovo srce je živo. I ma koliko njegova djela imala propusta i manjkavosti, njegova ljubav prema Gospodaru će ih prekriti a njega uzdići na visoke deredže. 

S tim u vezi se prenosi da je neki čovjek upitao Poslanika, s.a.v.s.: ''Kad će Sudnji Dan?'' Poslanik, s.a.v.s., ga upita: ''A šta si pripremio za njega?'' Čovjek reče: ''Ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku!'' A Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Ti ćeš biti sa onima koje voliš!'' (Sahih Ibnu Huzejme) 

Braćo moja! Postoji deset djela koje vode ka Allahovoj ljubavi, a to su:

1. Učenje Kur'ana. Jer Kur'an je Allahov govor. A onaj ko voli Allaha taj voli i Allahov govor. Trudi se da ga čita u originalu, ali se trudi i da pročita njegov prijevod i da razumije njegove poruke. Iskreni ašik, zaljubljenik u Dragog Allaha, čita Kur'an kao da je njemu lično objavljen i trudi se maksimalno da se ponaša u skladu sa njegovim porukama. 

2. Obavljanje nafila, odnosno dobrovoljnih radnji. Uzvišeni Allah u poznatom hadisi kudsiju poručuje: ''Najdraže čime Mi se Moj rob približava jesu farzovi. Zatim Mi se približava nafilama sve dok ga ne zavolim. A kad ga zavolim onda Ja postajem njegov sluh kojim sluša, njegov vid kojim gleda i njegova ruka kojom djela. Ako Me za nešto zamoli Ja mu dadnem, a ako traži zaštitu Ja ga zaštitim.'' (Buhari)

U nafile spadaju dobrovoljni namazi poput sunneta pet dnevnih namaza, zatim noćni namaz, duha-namaz, istihara-namaza, tehijjetul-mesdžid itd.

U nafile spada i dobrovoljni post poput posta ponedjeljkom i četvrtkom, zatim post bijelih dana, post Dana ašure, posta šest dana ševvala itd.

U nafile spada i dobrovoljna sadaka, koja se ne ogleda samo u davanju viška imetka, već i u činjenju dobrih djela kao što su: osmijeh pri susretu sa bratom, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, pomaganje bratu, sklanjanje sa puta onoga što smeta prolaznicima, hranjenje gladnoga i sl. 

3. Stalni zikrullah spominjanje Uzvišenog Allaha jezikom i srcem. Onoga koga volimo mi često spominjemo. A ašici najviše spominju Uzvišenog Allaha. Hasan el-Basri je rekao: ''Tražite slast imana u tri stvari: u namazu, zikru i učenju Kur’ana. Pa ako ih u tome ne nađete, onda znajte da su vam vrata upute zatvorena.''

4. Davanje prednosti onome što Dragi Allah voli nad onim što čovjek voli. To zna biti jako teško. Jer čovjekove strasti nekada budu pogođene šejtanovim došaptavanjem, pa tako i njegove želje budu suprotne dozvoljenim. Ali ako se čovjek suzdrži, Allah će mu to što želi zamijeniti dozvoljenom blagodati.

 5. Spoznavanje Allahovih, dž.š., imena i svojstava, jer onaj ko ih spozna taj će spoznati i Gospodara, a onaj ko spozna Gospodara taj ne može a da Ga ne zavoli. A ko zavoli Gospodara i Gospodar će njega zavoljeti.

6. Posmatranje Allahove, dž.š., dobrote i blagodati. Čovjek po prirodi voli onoga ko prema njemu lijepo postupa, ljubazno se odnosi, žuri da mu pomogne. Dobročinitelj je omiljen u društvu bez obzira kome činio dobročinstvo, a posebno ako ga čini nama. A zamislite onda kako čovjek voli ili treba da voli Onoga Ko je Izvor svake njegove blagodati.

7. Poniznost pred Uzvišenim Allahom, tj. čovjekov trud da postigne stepen ihsana, odnosno njegovo ponašanje kao da u svakom trenutku vidi Uzvišenog Allaha. A Dragom Allahu je najdraže ponizno srce.

8. Osamljivanje sa Uzvišenim Allahom kada je On najbliži ljudima, tj. u zadnjoj trećini noći. To su trenuci kada je većina ljudi ili u snu ili u grijehu ili u nemaru. Zato su ti trenuci najdraži Gospodaru. A nema čovjeka koji ne voli da se osami sa voljenom osobom. 

9. Druženje sa iskrenima, tj. onima koji iskreno vole Uzvišenog Allaha. Ko se s njima druži Allah će ga zavoljeti, na Sudnjem danu će ga staviti u Svoj hlad, a u Džennetu ga podići na visoke deredže. 

10. Udaljavanje od svega što stoji na putu između čovjekovog srca i Dragog Allaha. Među tim stvarima su i troja vrata na koja ulaze grijesi, a to su: sumnja u vjeri, prepuštanje strastima i prepuštanje srdžbi koja vodi inatu i neprijateljstvu prema ljudima. Ko zatvori ta vrata, Allah će njemu otvoriti vrata Svoje milosti.

Molim Dragog Allaha da nas uputi stazama koje vode ka Njemu, Njegovoj ljubavi i Njegovoj milosti. Amin.

 

Ljubav prema Dragom Allahu II.doc
Microsoft Word Dokument 67.0 KB