KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 9. februar 2024 / 28. redžeb 1445

 

BRAT

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Ima jedna riječ koja je tako kratka a tako jaka. Koja zvuči jednostavno ali obiluje značenjima. Koju mnogi imaju u vlasništvu ali nisu svjesni njene vrijednosti. A oni koji jesu svjesni, znaju koliko bogatstvo imaju. To je riječ BRAT.

Ali, ne brat kao sin od iste majke, iako on može i treba da bude brat. I ne brat koji se žargonski ismijava: ''Gdje si, brateee.'' I ne brat koji služi za svoje isticanje ili odvajanje od sredine, kao što to rade neki koji su naučili par arapskih riječi pa se foliraju: ''Ja, ekhi!'' ili oni što uvrću jezicima pa kažu: ''Akhi!'' da bi zvučalo jače i upečatljivije, iako je jako ružno. Dakle, ne takav brat.

Već brat kao prijatelj. Ili više od prijatelja. Pravi pravcati, iskreni prijatelj. Baš kao što je i Poslanik, s.a.v.s., u svome hadisu napravio razliku između ashaba i ahbaba. Volio je on svoje prijatelje ashabe, ali je posebno volio svoju braću ahbabe, koje nije vidio i koji njega nisu vidjeli a sve bi dali samo da ga vide. To je brat, koji je zaslužio da se u gramatici bosanskog jezika piše velikim slovom. Brat, koga je danas jako teško naći.  

Ovo nije puko filozofiranje. Ako pogledamo Kur'an i hadis, vidjet ćemo da i oni vrlo jasno prave razliku između braće, odnosno, da stepenuju bratstvo. Baš kao što stepenuju i vjerovanje. Dakle, kao što u vjerovanju postoje islam, iman i ihsan, tako isto postoje i u bratstvu.

Pa tako o prvom stepenu bratstva Poslanik, s.a.v.s., veli: ''Musliman je muslimanu brat.'' A zatim u nastavku hadisa opisuje ponašanje brata na nivou islama pa kaže: ''Neće ga iznevjeriti, slagati niti na cjedilu ostaviti. Svakom muslimanu je haram čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje. (I pokaza na prsa tri puta). Dovoljno je čovjeku grijeha da ponizi brata muslimana.'' (Tirmizi, hadis hasen sahih). Zaista zvuči lijepo, ali nekada izgleda kao težak zadatak. Jer da bi musliman bio brat muslimanu, onda treba prvo da postane musliman. Poslanik, s.a.v.s., je lijepo, kratko i jednostavno definisao muslimana: ''Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani.'' (Muttefekun alejhi) Kada čovjek jednog dana uspije to da postigne, automatski stiče uslove da se podigne na drugi, odnosno, veći stepen bratstva i vjerovanja. 

To je onaj stepen koga Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom opisuje riječima: ''Zaista su vjernici braća.'' (El-Hudžurat, 10.) Ovaj nivo bratstva je malo teži, jer čovjek mora dokazati da je postao vjernik, tj. da je postigao iman. Kako će to dokazati? Kroz test. Poslanik, s.a.v.s., je lijepo, kratko i jednostavno definisao vjernika: ''Niko od vas neće biti vjernik sve dok ne bude želio svome bratu isto ono što želi i samome sebi.'' (Muttefekun alejhi) Zato se zapitajmo – koliko među nama ima vjernika? Nažalost, danas su mnogi još uvijek na nivou: ''Ma nek nema on pa makar ni ja nem'o.''

Ali oni koji stegnu svoje srce i odvaže se da se popnu na drugi nivo, pa im bratova sreća postane jednako važna kao i svoja vlastita, stiču uslov da prijeđu na slijedeći nivo bratstva i vjerovanja. To je nivo ihsana ili što bi kod nas rekli – insana. A muhsin ili insan je onaj čovjek koji svome bratu želi više i bolje nego li samome sebi. Kome je bratova sreća važnija od svoje vlastite. To je onaj brat o kome sam govorio na početku hutbe. Kakav treba biti, odnosno, nastojati takav postati, kao i takvog brata pronaći. To je jako teško, ali je ostvarivo. Traži dosta truda i sabura, ali je isplativo. I što je jako važno znati, na ovoj blagodati je mnogo zavidljivo. Takvim ljudima, koji se u ime Allaha vole i na toj ljubavi se sastaju i rastaju, zavide ljudi na Dunjaluku jer je ljubav (i pored svoje vrijednosti) postala relativna stvar. Takvim ljudima, koji će na Sudnjem danu biti u Allahovom hladu, zavidjet će oni koji budu trpili ahiretsku žegu. Takvim ljudima, zbog njihovog položaja u Džennetu, zavidjet će i poslanici i šehidi. Zato, ako hoćete, čitajte riječi Uzvišenog Allaha: ''O vjernici, bojte se Allaha i budite sa iskrenima!'' (Et-Tevba, 119.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ako ne budemo mogli da uspostavimo bratstvo u svom okruženju i svojoj zajednici, budimo sigurni da ga nećemo moći uspostaviti ni između naših zajednica. A sve dok ne postignemo bratstvo između zajednica, nemamo šta govoriti o bratstvu Ummeta. Zato, razmislimo o porukama današnje hutbe!

A dok to budemo činili, sjetimo se da je naš susjedni i bratski džemat Feldkirch u velikim dugovima usljed gradnje svoga Centra i da mu je potrebna naša pomoć u vidu dodatne članarine, dobrovoljnog priloga ili zekata. I pri tome imajmo u vidu još tri stvari: da svojim novčanim prilozima mi ustvari dajemo sebi; da je Allahova Ruka iznad džemata; i da je lijepa riječ bolja od sadake koju prati pogovor. 

I, naravno, sve ono što sam govorio o BRATU u potpunosti važi i za SESTRU.

Završit ćemo kur'anskom porukom i Allahovom naredbom: ''Pomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti a nemojte se pomagati u griješenju i neprijateljstvu. I bojte se Allaha! Allah, zaista, žestoko kažnjava.'' (El-Maida, 2.)

Molim dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, da nam oprosti naše grijehe i slabosti i da nam podari svijest o iskrenom bratstvu i sestrinstvu. Amin.

 

Brat.doc
Microsoft Word Dokument 67.0 KB