KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

sri, 10. april 2024 / 1. ševval 1445

 

RAMAZANSKI BAJRAM (1. Ševval 1445. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Sve što ima svoj početak ima i svoj kraj. A sve ima početak i kraj osim Uzvišenog Gospodara. On je Prvi i Posljednji, Vidljivi i Nevidljivi i On je Sveznajući. Koji zna šta je bilo prije nas i šta će biti poslije nas. I sve će biti i propasti, a samo će On ostati.

 Njemu se zahvaljujemo što nam je dao priliku da mjesec ramazan ispostimo i u ibadetu provedemo. Danas u ovom velikom danu Ga molimo da nam naše ibadete ukabuli i u sevap upiše, i da nam ih osladi i omili pa da Gospodaru svome uvijek budemo pokorni. A mi to možemo biti. To smo u mjesecu ramazanu vidjeli i pokazali, i sada samo trebamo u tom smjeru nastaviti.

Ramazan je bio i prošao i mnogim stvarima nas podučio. Naučio nas je da možemo, ako hoćemo, svaki dan postiti. Mi to mimo ramazana ne moramo, ali bi bilo lijepo barem po tri dana u svakom mjesecu postiti. Sunnet je, a i zdravo je. 

Podučio nas je da možemo, ako hoćemo, svaki namaz klanjati i u džamiju svaki dan ići. Pa i koju nafilu obaviti. Sve sunnete klanjati a ni zikr ne propustiti. A onda i koji vaz poslušati.

Dokazao nam je da možemo, ako hoćemo, za mjesec dana hatmu završiti pa čak i dvije. 

Kroz sehur nam je do znanja stavio da vrlo lahko možemo, ako hoćemo, u zadnjoj trećini noći ustati, kada su Dragom Allahu dova i ibadeti najdraži. 

Naučio nas je da možemo, ako hoćemo, svog nefsa ukrotiti, od harama a i od halala se suzdržati, jezik svoj a i oko svoje pod kontrolom držati, ponašanje svoje sa ahlakom uskladiti, bratu svome uvrede halaliti, svakome ruku i osmijeh bratski pružiti.

Podučio nas je da više treba da težimo ka duhovnom nego li materijalnom svijetu, jer nas duhovno uzdiže i približava Gospodaru a materijalno vraća i vuče ka Zemlji. I na kraju krajeva, duša će se (kakva je takva je) svome Gospodaru vratiti a materija će na Zemlji ostati.

Kroz šejtanovo okivanje u lance, kao i naš slobodan izbor da li ćemo dane mjeseca ramazana postiti i u ibadetu provesti ili ne, mjesec ramazan nam je poručio da za svoje grijehe i svoje loše ponašanje ne treba da krivimo ni prokletog šejtana a ni odredbu Uzvišenog Allaha, već sami sebe.

Naučili smo i još mnoge druge stvari i sad je samo do nas da li ćemo to što smo naučili u praksu sprovesti tj. da li ćemo redovno ponavljati ili ćemo, pak, gradivo zapustiti i sve zaboraviti pa onda idući ramazan čekati i opet sve iznova učiti.

Braćo moja draga! Pred našim Džematom su novi izazovi. Nedavno smo prerasli cifru od 400 džematlija, odnosno 400 porodica. Ta činjenica dodatno potiče naše razmišljanje o budućnosti našeg Džemata, čiji trenutni prostorni kapaciteti ne odgovaraju našim ni željama ni potrebama. Naš Džemat, hvala Dragom Allahu, iz dana u dan raste. Zato mu moramo dati šansu da se i dalje razvija i napreduje! U trenutnim prostorijama, kao što vidite i znate, to nije moguće.

Drugi izazov jeste digitalizacija našeg Džemata, koji mora da prati razvoj društva a koje se sve više digitalizira. Naravno, to je jedan progresivan proces, koji koliko ubrzava toliko i olakšava naš svakodnevni život i komunikaciju. U tom smislu želim vas obavijestiti da naš Džemat, akobogda, uskoro uvodi Vereinssoftware, koji će poboljšati našu komunikaciju, unaprijediti uplatu džematske članarine te olakšati pregled našeg članstva i džematskih aktivnosti.

Da bismo tom izazovu adekvatno odgovorili potrebna nam je vaša podrška, tj. potrebno je da u Software unesemo vaše podatke, poštanske i email-adrese te telefonske brojeve. To će nam ujedno pomoći i da smanjimo i, po mogućnosti, izbjegnemo greške oko upisa članarine, a koje su do sada bile vrlo česte, te da aktualiziramo džematsku arhivu u kojoj se nalaze zastarjele adrese i promijenjeni brojevi telefona. S toga vas molimo, ako ste mijenjali adresu stanovanja ili broj telefona (ili nam ih uopće niste ni dali), da nam pošaljete aktuelne podatke kako bismo mogli što prije da ažuriramo arhivu te pokrenemo Software u punom kapacitetu. 

Na kraju želim da vas podsjetim na post 6 dana ševvala, kojim ćemo dopuniti ramazanski post i steći nagradu kao da smo postili cijelu godinu dana. Odmah iza Bajrama napravite sebi plan posta, koji ne mora biti uzastopan. U tom smislu preporučujem svima koji su veći broj dana ramazana propustili da poste, da prvo isposte 6 dana ševvala pa tek onda naposte ramazanske dane. Jer se ramazanski post može napostiti do idućeg ramazana, ali ševvalski ne može. 

Braćo moja! Podijelimo radost Bajrama sa sebi dragim insanima i nipošto nemojmo zaboraviti svoje najmlađe. I oni su se trudili koliko su mogli da poste. Neka i oni dobiju svoje zaslužene nagrade, kao što ćemo i mi danas, akobogda, dobiti svoje.

Neka svjetlost Allahovog rahmeta i bereketa obasja naše domove, oplemeni naša ramazanom napunjena prsa i ispuni naša srca i naše umove. Amin.

U svoje ime i ime našeg džematskog odbora, od srca vam želim hajirli i berićetne dane Ramazanskog bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih provedete u zdravlju i veselju zajedno sa svojim najmilijim.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Ram-bajram 1445.doc
Microsoft Word Dokument 46.0 KB