KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 31. maj 2024 / 23. zu-l-ka'de 1445

 

MEĐUNARODNI DAN DJETETA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Sutra je 1. juni, u svijetu poznat kao ''Međunarodni dan djeteta''. Tim povodom će, sa osvrtom na uzurpirana prava djece i njihova stradanja u cijelome svijetu a posebno u Gazi, mnoge svjetske institucije ukazati na ugroženost dječijih prava i pozvati da im se posveti više pažnje. U tom smislu, i ja u današnjoj hutbi želim sebe i vas da podsjetim na važnost brige o svojoj djeci, koja su nam istovremeno i poklon i iskušenje od našeg Gospodara. 

Braćo moja! Napraviti od djeteta čovjeka – uopće nije lahko. Od narodnih izreka: ''Rodilo se, valja ljuljati.'' i ''Malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga.'', pa do hadisa u kome stoji da smo svi mi pastiri koji će biti pitani za svoje stado (muttefekun alejhi), odvija se proces podizanja djeteta poznat kao ''upućivanje na Pravi put (istikamet) i izvođenje na selamet''. To je, ustvari, onaj sistem 3x7 (tri puta sedam), koji je optimalno ali ne baš uvijek provodljivo rješenje, s obzirom na to da je svako dijete jedinka za sebe, koja pored općih životnih faza ima i svoje lične faze kroz koje prolazi.

Taj sistem je slijedeći: ''Pusti dijete da se igra do 7. godine, od 7. do 14. mu budi učitelj, a od 14. do 21. mu budi prijatelj!'' Naravno, u svim ovim fazama, kao i tokom čitavog života, čovjek uči. Ali do 7. godine treba više da se igra, tj. da uči kroz igru. Zatim slijedi škola, gdje će više učiti a manje se igrati te uz podršku učitelja i roditelja steći osnovno obrazovanje. Od 14. godine nastupa žestoki period puberteta, kada dijete želi da pokaže da je naučilo, da je pametno i da je spremno za samostalni život. U tom periodu ono traži sebe, gradi svoj identitet u društvu te pravi planove za budućnost i zato su mu tada jako važni podrška i razumijevanje od strane roditelja. 

U svim tim fazama jako je važan jedan princip, koji je Poslanik, s.a.v.s., satkao u samo dvije riječi: ''تهادوا تحابوا'' (Tehaaduu teḥaabuu!) ''Razmjenjujte poklone, voljet ćete se!'' (bilježi Buharija) Jako je važno djetetu davati poklone i na taj način mu pokazivati svoju ljubav. Treba mu pokloniti: vjeru, obrazovanje, razne igračke, odjeću i obuću, omogućiti rođendanske proslave, ekskurzije, razne hobije itd. I što je najvažnije, treba mu pokloniti ODGOJ. To je nešto najljepše što roditelj svome djetetu može pokloniti i što će mu omogućiti da uživa u ovim ovim nabrojanim stvarima. Naravno, za uzvrat i roditelji očekuju poklone. Ali ne za Dan majki ili Dan očeva ili njihove rođendane. Već POŠTOVANJE i POSLUŠNOST. Roditelji samo to očekuju od svog djeteta i ništa drugo.

A da bi svom djetetu mogli da poklone sve nabrojano, jedna od najvažnijih stvari koju roditelji moraju da osiguraju nije novac već bračna harmonija. U Kur'anu časnom ne postoji sura ''En-Nikah'' (Brak), ali postoji sura ''Et-Talak'' (Razvod braka) – čijih prvih šest ajeta govore o razvodu braka, a preostalih šest ajeta govore o uzrocima propasti društva i civilizacije.

A da bi se postigla harmonija u braku, treba povesti računa o stvarima koje voli bračni drug. Istraživanja su pokazala da postoje četiri stvari koje žena voli kod svog muža i četiri stvari koje muž voli kod svoje žene. Ima ih sigurno i više, ali su ove esencijalne.

Šta žena voli? Da je muž brani i štiti; da ima sluha za njene emocije, tj. da sluša njene riječi i bude strpljiv sa njom; da joj poklanja komplimente i pažnju; i da joj dadne sigurnost, a pogotovo sigurnost da je neće ostaviti i tražiti drugu ženu.

Šta muškarac voli? Da ga supruga poštuje kao zaštitnika i opskrbitelja, zbog čega on i jeste jedan stepen viši od nje; da izgleda lijepo radi njega, tj. da se sredi i kad je kod kuće a ne samo kad izlazi vani; da pokaže povjerenje u njega i njegove sposobnosti, tj. da cijeni njegov trud i zalaganje, njegovu pomoć i umor; i da govori lijepo o njemu i pred svojom i pred njegovom porodicom.

Braćo moja! Bračna harmonija = zdrava porodica. Zdrava porodica = hajirli djeca. Hajirli djeca = obavljena roditeljska zadaća. Obavljena roditeljska zadaća = Džennet na Dunjaluku. Džennet na Dunjaluku = Džennet na Ahiretu.

Molim Dragog Allaha da čuva našu djecu, da nam pomogne da ih u Islamu odgojimo i na selamet izvedemo i da nas nakon smrti na Dunjaluku ponovo sa njima spoji u Džennetu. Amin.

 

 

Na kraju, želim da vas podsjetim na tri manifestacije koje su planirane ovog vikenda: 

Prva je humanitarna manifestacija za žene i djevojke od 14 godina, koja će biti održana večeras, akobogda. Prihodi od manifestacije bit će podijeljeni na tri dijela: jedan dio za emisiju TV Hayat ''Ispuni mi želju!'' – koja podržava ljude u potrebi a posebno samohrane majke, te učestvuje u borbi protiv femicida; jedan dio za udruženje ''Renesansa'' – koje daje podršku ženama u očuvanju njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja, sa posebnim akcentom na borbu protiv raka dojke; i jedan dio za platformu ''Pomozi.ba'', koja putem projekta ''Obrok za sve'' (tj. preko 1000 obroka svakog dana) te novčano pruža pomoć mnogima potrebnima u BiH. A s obzirom da je ovo džematska manifestacija u kojoj ne učestvuju muškarci, danas poslije džume ćemo napraviti sergiju kojom ćemo i mi muškarci imati priliku da podržimo ove spomenute humanitarne i hajirli projekte.

Druga manifestacija, koju je naš Džemat planirao ovog vikenda, jeste turnir u fudbalu. Nažalost, zbog lošeg vremena prinuđeni smo da otkažemo termin, a s obzirom na to da se turnir igra na otvorenom. 

Treća manifestacija jeste Kermez, koji organizuje naš bratski džemat Bludenz. Pa eto, ko je u prilici ova tri dana neka se odazove na njihov poziv. 

Bujrum! Neka vam Dragi Allah podari svako dobro. Amin.

 

Dan djeteta.doc
Microsoft Word Dokument 72.0 KB