U našem Džematu KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» su bili u posjeti 4 Hafiza :hfz. Abdurrahman Osmanović, hfz. Adis Baručić, hfz. Emrah Litrić i hfz. Numan Bajrić,dr. Zuhdija Adilović dekan IPF u Ze

U mubareć danima Kurban bajrama 1433. hidžretske godine delegacija Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać predstavljena je u švicarskom gradu St. Gallenu u Islamskom centru GAM, te gradu Dornbirnu u Austriji. Delegaciju je predvodio glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać prof. Mensur ef. Ćehić, a u predstavljanju Škole hifza još su učestovovali hafizi: Abdurrahman Osmanović, Adis Baručić, Numan Bajrić i Emrah Litrić, te Adis ef. Skalić.

Drugog dana Kurban bajrama delegacija je dočekana u Islamskom centru GAM u St. Gallenu na čijem čelu su imam prof. Sabahuddin ef. Sijamhodžić i predsjednik džemata Meho Šljivar. U izuzetno raspoloženoj i domaćinskoj atmosferi imam i predsjednik, sa mnogobrojnim džematlijama, dočekali su delegaciju Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać. Nakon dočeka i šetnje ovim malim gradićem, po kišnom i tmurnom vremenu, ali uz izuzetno vesela lica musafira i domaćina, domaćini i musafiri su se zaputili u već rezervisanu salu u kojoj je održana prezentacija Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać. Na početku programa prisutnima se obratio domaćin prof. Sabahuddin ef. Sijamhodžić, a zatim je prigodno predavanje održao hafiz Abdurrahman ef. Osmanović. Usljedila je video prezentacija Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać koju je vodio hafiz Adis ef. Baručić. U toku programa sve prisutne uveseljavali su hafizi učenjem Kur'ana Časnog, te Adis ef. Skalić melodičnim učenjem ilahija i kasida. Na kraju programa prisutnima se obratio i prof. Mensur ef. Ćehić, koji je podijelio prigodne zahvalnice Škole hifza dosadašnjim vakifima, te priredio svim prisutnima nešto što će im ostati u sjećanju do kraja života. Naime, za kraj programa Mensur ef. je ispitivao hafiza Emraha Litrića, najmlađeg hafiza iz delegacije i sigurno fascinantnog i nadasve nadarenog mladića, koji je odgovarao na pitanja o svom učenju hifza Časnog Kur'ana, ali i na sva pitanja o ajetima i surama koja su postavaljali prisutni u sali. Njegova čvrstina hifza i lahkoća kojom je odgovarao i učio ono što želi bilo ko iz sale  bila je zaista zapanjujuća. Za sve prisutne domaćini su pripremili i večeru, a sav prihod prikupljen te večeri išao je za potrebe Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać. Na kraju je proučena hajr dova, te nastavljeno druženje.

Trećeg dana Kurban bajrama delegacija je dočekana u gradu Dorbirnu u Austriji. I ovdje se pokazala izuzetna istančanost i ljepota bošnjačkog ponašanja kao domaćina. Svi članovi delegacije dočekani su u izuzetno dobrom raspoloženju, sa osmjehom na licu i sa željom da se ispuni svaka potreba musafira u njihovom džematu, koji inače nosi ime jednog od najvećih sinova Bosne "Džemat Izet Nanić". Nakon podne namaza prisutnima se obratio imam džemata hafiz Midhat ef. Sejfić, a nakon toga je hafiz Adis ef. Baručić prezentirao Školu hifza Medžlisa IZ-e Bihać, dok su ostali hafizi proučili odlomke iz Časnog Kur'ana. Prisutnima se obratio i specijalni gost dr. Zuhdija Adilović, koji je govorio o važnosti učenja Kur'ana i čuvanju kur'anskih principa ponašanja, a i on vidno iznenađen i oduševljen rezultatima Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać.

Iako je cijeli put i povratak u Bihać delegaciju Škole hifza Medžlisa IZ-e Bihać pratilo tmurno i kišovito vrijeme, ponegdje i snjeg, niko od članova delegacije nije mogao pronaći adekvatne riječi za tako izuzetan prijem i tako raspoložen duh domaćina u St. gallenu i Dornbirnu. Zaista je to moguće samo kod lijepih Bošnjaka. Doček dostojan musafira, domaćin dostojan Allahove dž.š. nagrade i ovog i budućeg svijeta za svoje ponašanje naspram musafira. Nadamo se da mi kao musafiri nismo učinili ništa na čemu bi nam zahatorili naši izuzetni domaćini, lijepi Bošnjaci - iskreni muslimani, te molimo Allaha dž.š. da nam ukabuli musafirke hajr dove za naše lijepe domaćine.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0