Održana Skupština i usvojen Statut IZB u Austriji

Druga redovna skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) održana je u Grazu u subotu, 12. maja 2012. godine, od 10.00 do 12.30 sati. Tehničku organizaciju i ulogu domaćina preuzeo je Islamski kulturni centar Graz, koji je istoga dana priredio i svečano polaganje kamena temeljca za buduću džamiju.

grac5

Prije početka skupa, hfz. Senad ef. Podojak proučio je odlomak iz Kur’ana, a zatim se obratio predsjednik IZBA, prof. Esad ef. Memić, koji je ujedno i vodio Skupštinu. U svome uvodnom govoru, gospodin Memić se zahvalio prisutnima na njihovom dolasku, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice što Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji okuplja sve bošnjačke džemate, a to je pokazatelj zrelosti, ozbiljnosti i odgovornosti imama i predstavnka džemata, koji su uspjeli prevazići sve poteškoće i prepreke u ostvarivanju ovoga važnog cilja. Također, okarakterisao je nedopustivim da više ikada bilo ko pokuša ugroziti i destabilizovati jedinstvo naših džemata.

– Iskusili smo skupu cijenu nesloge i uvjerili se koliko je ona pogubna i razarajuća za našu zajednicu. Zato će IZBA biti snažan bedem odbrane pred ovakvim pokušajima i čuvat će jedinstvo bošnjačkog tijela u Austriji – istakao je efendija Memić.

Prisutnima se obratio i rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, mr. Mirsad ef. Kalajdžić, koji je pohvalio napredak koji su ostvarili Bošnjaci u Austriji kada je riječ o izgradnji jedinstva. Kazao je da često navodi Austriju kao primjer uspjeha u uspostavljanju funkcionalne institucije Bošnjaka u dijaspori, ali je i upozorio na veliku odgovornost očuvanja zajedništva koje je uz velike napore postignuto. Zato, ni pod koju cijenu, ne smije se dopustiti da pojedinci koji samovoljno i zlonamjerno ruše instituciju zbog svojih individualnih ambicija, pozivajući se čas na zakone Austrije, čas na normativne akte Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa čak uzimajući sebi za pravo i da tumače primarne izvore islama, ovisno o tome šta im u kojem trenutku bolje odgovara, kako bi uspjeli u svojim

grac3

U nastavku skupštine predložen je dnevni red, koji se ticao usvajanja Statuta ujedinjene Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Mjesec dana ranije, svim džematima poslan je prijedlog Statuta o kojem su se oni mogli pismeno izjasniti i dati svoje prijedloge.

 

Nakon usvajanja glavnoga akta, Skupštini su se pridružili i gosti iz Bosne i Hercegovine: reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Sabora IZ u BiH mr. Safet ef. Softić i rukovodilac Vakufske direkcije u Sarajevu mr. Senaid ef. Zajimović.

Mr. Softić u svome obraćanju čestitao je prisutnima na postignutom uspjehu i ukazao na snagu i značaj kojeg Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima. Poručio je da možemo biti sigurni da je IZ stabilna institucija i da je na sigurnom putu i u pravim rukama.

 grac4

Završnu, a ujedno i glavnu riječ uputio je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, koji je također čestitao Bošnjacima u Austriji. On je također podsjetio na teret odgovornosti koju imaju predstavnici naših džemata. Jedino nesebičnim radom i upornošću moguće je dospjeti do rezultata. Nikada ne smijemo očekivati da za angažman kojeg imamo u džematima budemo adekvatno plaćeni, jer je breme odgovornosti i obaveza toliko da ne može biti nadoknađeno nikakvom materijalnom nagradom. Jedina satisfakcija na ovome svijetu može biti uspjeh koji garantuje bolje mjesto u društvu. (...)

 

Poslije Skupštine, svi imami i predstavnici džemata uzeli su učešće u svečanosti polaganja kamena temeljca za buduću džamiju Islamskog kulturnog centra u Grazu.