Svečano otvorenje džemata „Izet Nanić“ u Dornbirnu

Sekretar: Mefail Bečić
Sekretar: Mefail Bečić

Proteklih dana grad Dornbirn je bio u svečanoj atmosferi. Bošnjacki džemat „Izet Nanić“ iz Dornbirna je priredio sadržaje za pamcenje, svečano otvorenje objekta (džamije) koji su Bosnjaci kupili, preuredili i evo stavili u funkciju. Objekat je zaista uraden po svim standardima i zasigurno je najbolji i najfunkcionalniji koji posjeduju Bošnjaci na ovom djelu Austrije.

Svečanost je počela u petak 05.06.2009 poslije Akšam-namaza, sa programom u džamiji. Program su priredili hafiz Senad ef. Podojak, imami IZBA, imami iz Svicarske i Njemacke. Ucenje Kur'ana, ilahija, mevluda, predavanja, dio su sadržaja te noći. Kada tome dodamo još  predavanja prof.dr. Nedžada ef. Grabusa, Muftije iz Slovenije, i prof.Basri ef. Redžepija, dobije se kompletna slika nezaboravne noći u Dornbirnu. Džamija je te noći bila puna klanjača i musafira susjednih drzava Njemačke i Svicarske.

 

Subota 06.06.2009 je poseban dan za džemat „Izet Nanić“ iz Dornbirna. Toga dana je uz prisustvo gore navedenih gostiju, zatim, gradonacelnika Dornbirna, predstavnika vlasti sa svih nivoa, predstavnika Katolicke i Evangelisticke crkve i uz prisustvo velikog broja Bošnjaka iz Vorarlberga i okoline, svečano otvoren objekat. Uz tekbire, vrpcu su zajednicki presjekli i pustili bijele golubove mira, Muftija iz Slovenije prof.dr. Nedžad ef. Grabus i gradonacelnik grada Dornbirna dipl.ing. Wolfgang Rümmele, a cast da otvori prvi džamiju pripala je Sadikovic Seminu i njegovoj hanumi, a njegovi pratioci za zaslugu i uloženi trud bili su Omerovic Ahmet i Karaman Nurko. Cijela organizacija je bila na veoma visokom nivou. Aferim dzematu Dornbirn. Svečanosti su prisustvovale i komšije koji nisu Muslimani sto pokazuje da će ovaj objekat biti i mjesto dijaloga, mjesto susreta kultura i običaja, a ovako respektabilan objekat ce na najbolji nacin udovoljiti svim potrebama ljudi u gradu Dornbirnu. Poslije klanjanja podne namaza i svečanog otvaranja, svecani program je nastavljen u Messehali. Program su nam uvelicali i uljepsali sledeci gosti: ansambl „Dah ljubavi“ iz Sarajeva i hor „Gazije“ iz Bužima, folklori iz Kufsteina, Innsbruka i Dornbirna i muzički orkestar Interneco uz podršku pjevaca Mehdja.

 

Ovaj dogadaj bi trebao biti zaista velika radost za sve Bošnjake jer smo postali bogatiji za još  jedan centar druženja i upoznavanja, koji će služiti svojoj svrsi na propagiranju dobra i pozitivnih vrijednosti.

 

Bujrum posjetite nas!

 

Mahsuz selam džematski odbor džemaata „Izet Nanić“ iz Dornbirna

Pozivnica unutarnja strana.jpg
JPG Bild 2.2 MB

Kommentar schreiben

Kommentare: 0