U subotu, 6. maja 2017. godine, održano je državno takmičenje iz islamske vjeronauke u Austriji. Takmičenje je realizovala Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji a domaćin je bio džemat Kevser u Tullnu.

Islamska vjeronauka u austrijskim školama uvedena je 1982. godine i obavezan je predmet za sve učenike muslimane, koji se u toku prve sedmice u školskoj godini pismeno ne ispišu iz ovoga predmeta.

Na ovogodišnjem državnom takmičenju učestvovalo je devetnaestero takmičara, koji su prethodno pobijedili na regionalnim takmičenjima koja su održana prošloga mjeseca.

Takmičenje je koordinirao i otvorio glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, mr. Hasudin-ef. Atanović, a komisiju su sačinjavali hfz. Midhat-ef. Sejfić (predsjednik), Senad-ef. Kusur (član) i Nijaz-ef. Dropić (član).

Nakon obavljenog testiranja, komisija je proglasila pobjednike i svečanim činom uručenja priznanja i nagrada završeno je takmičenje na nivou Austrije. Ovogodišnji pobjednici i predstavnici Austrije na međudržavnom takmičenju su:

Belma Berberović, Amila Čandić, Ema Hadžić, Lejla Čandić kojima zelimo puno uspjeha. Zahvaljujemo se domacinu, dzematu Tulln na dobroj organizaciji. 

Suada Kusur