KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» Načelnik Galijašević posjetio Krajišnike u zapadnoj Austriji

Načelnik Galijašević posjetio Krajišnike u zapadnoj Austriji
7. oktobar 2013. godine

Na poziv velikog broja Krajišnika koji žive i rade u zapadnoj Austriji,  a koji su okupljeni oko Bosanskog kulturnog centra u Lauterachu , mr.sci. Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća zajedno sa nogometašima NK Brekovica i općinskim vijećnikom Nijazom Čauševićem, posjetio je proteklog vikenda brojnu bošnjačku zajednicu u nekoliko gradova u zapadnoj Austriji. Tokom boravka u Dornbirnu, Lauterachu, Altachu i Feldkirchu načelnik Galijašević susreo se sa velikim brojem Krajišnika koji žive u zapadnoj Austriji, te gradonačelnicima Lauteracha i Altacha Elmarom Rhombergom i Brandle Gottfriedom. U razgovoru sa kolegama načelnicima, istaknuto je veliko prijateljstvo između austrijskog i bošnjačkog naroda, a činjenicu da nekoliko hiljada Krajišnika radi i živi u zapadnoj Austriji, načelnik Galijašević iskoristio je i pozvao načelnike Lauteracha i Altacha da posjete Bihać s ciljem uspostavljanja privredne, kulturne i sportske saradnje. 

U Dornbirnu je načelnik Galijašević zajedno sa domaćinima posjetio Kulturno-vjersku zajednicu “Izet Nanić” koja okuplja preko 280 domaćinstava koja su porijeklom iz Unsko-sanskog kantona i ostatka BiH. Edin Dragolj, predsjednik KVZ Izet Nanić    upoznao je goste iz Bihaća sa radom zajednice u proteklom periodu , zahvalivši se načelniku Galijaševiću na posjeti i podršci brojnoj bošnjačkoj dijaspori.

“  KVZ Izet Nanić primjer je dobro uređene i jedinstvene zajednice Bošnjaka u Austriji jer na jednom mjestu naši sugrađani mogu upražvanjavati vjerske i kulturne potrebe. Ovakve zajednice treba ohrabrivati u njihovom radu jer oni svakodnevno podsjećaju naše sugrađane na svoju domovinu i svoj narod “- kazao je tokom posjete načelnik Galijašević. 

Zajedno sa gradonačenikom Alatacha posjećeno je i prvo islamsko mezarje u Austriji,koje je uređeno sredstvima lokalne vlasti. Centralni događaj bilo je zajedničko druženje koje je načelnik Galijašević iskristio da Krajišnike pozove da se odazovu popisu stanovništva koji traje do 15.oktobra. U svom obraćanju velikom broju Krajišnika načelnik Galijašević pozvao je sugrađane da ulažu u svoj grad i državu BiH, kazavši da nisu zaboravljeni u svojoj domovini.

“ Kada je bilo najpotrebnije u ratu ste pomogli svoju rodbinu i našu armiju , a isto tako sada u miru možete pomoći svome gradu i državi Bosni i Hercegovini. Dok sam ja načelnik Općine Bihać nećete biti zaboravljeni i moj dolazak kod vas prvi je korak ka uspostavljanju još bolje saradnje sa hiljadama Krajišnika koji su pokazali koliko su vrijedni, pametni i uporni. Pozivam vas da budete uz svoj grad , a mi ćemo to znati cijeniti i vrijednovati kako treba “- dodao je načelnik Galijašević.

U skopu posjete odigrana je i prijateljska nogometna utakmica između NK Brekovice i ekipe sastavljene od igrača iz četiri grada u Austriji. Nogometaši Brekovice nakon zanimljivih 90 minuta nadigrali su domaćine visokim rezultatom 10:2.