Agilni džemat „Izet Nanić“

 

 

Dornbirn grad na zapadu Austrije smješten u prelijepoj dolini pokrajine Vorarlberg na tromeđi triju država Austrije,Njemačke i Švajcarske.

Sa prelijepom okolinom, grad u kojem su Bošnjaci iz razlicitih dijelova BiH osjetili potrebu i zasnovali džemat pod nazivom Izet Nanic“.Te davne 1992 godine uz Allahovu pomoć udareni su temlji prve IZ Bošnjaka u ovom gradu sa veoma malim brojem članova da bi danas hvala dragom Allahu brojao preko dvijestotine i dvadeset članova.U svim ovim godinama postojanja naša zajednica prolazila je kroz različite faze razvoja .Kao što je tada u to vrijeme bilo i uobičajeno sve ovakve zajednice su se nalazile u iznajmljenim prostorima,plaćala se visoka kirija,moralo se preseljavati iz jedne prostorije u drugo i još mnoštvo sličnih problema. Sve kako je koja godina odmicala osjećala se potreba za većim prostorom tako da se rodila ideja za kupovinu vlastitih prostorija .Zahvaljujući Uzvišenom Allahu i uz zalaganje naših džematlija kupljene su prostorije i preuređene u jedan moderni Islamski i kulturni centar. Svečano otvaranje našeg centra bilo je 06.06.2009 godine kojem je bilo prisutno oko 2000 vjernika i gostiju uz bogat vjerski i kulturni program.

Hvala Allahu evo protekla je godina dana od otvaranja Islamskog kulturnog centra i sa ponosom ističemo da mektebsku nastavu pohađa oko Stotinu i dvadstero djece svih uzrasta,imali smo potrebu i za dodatnim vjeroučiteljom zbog kvalitetnijeg izvođenja nastave.Osnovali smo i vlastiti hor ilahija od polaznika mektebske nastave,sportsku sekciju koja je uzela učešće na mnogobrojnim takmičenjima i mnogobrojne druge aktivnosti koje doprinose afirmaciji našeg centra.Nastojimo da na najbolji način predstavimo našu vjeru , kulturu i običaje našim sugrađanima što nam u velikoj mjeri i uspijeva.

Islamski kulturni centar «Izet Nanić»iz Dornbirna ove godine je obilježio prvu godišnjicu otvaranja centra .Imali smo priliku ugostiti ugledne goste iz Islamske zajednice Austrije Prof.Anes Schakfeh predsjednik IZ Austrije,hadži Irfan Buzar predsjednik krovne organizacije IZ Bošnjaka u Austriji, hfz. Fuad Abdullah Seferagić.

Posebna nam je čast bila   po prvi put ugostiti u našem centru prof.dr.hfz.Halila Mehtića profesora na Islamskom pedagoškom fakulteta u Zenica i prof.dr.Ahmed ef.Adilović profesora u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.Naši uvaženi Alimi iz BiH su sa svojim dersovima,predavanjima,zajedničkim diskusijama toliko ulili nove snage i samopouzdanja , probudili u nama dodatnu ljubav prema našoj uzvišenoj vjeri.Šta je jako vrijedno napomenuti jeste da je dogovorena dalja konkretna saradanja sa IPF Zenica i Medresom u Travniku.

 

U vremenu kojem je trajala ova naša manifestacija imali smo priliku poslušati recitacije iz uzvišenog Kur`ana i mnogobrojne Ilahija u izvođenju , hfz.Fuada Seferagića.Ovo je jedan jako dobar primjer za nas a i za druge kako treba i kako se može na jedan dostojanstven način predstaviti svoja vjera i svoja kultura.Iskrene čestitke upućujemo svima onima koji su na bilo koji način učestvovali i dali svoj doprinos u ostvarivanju ovog projekta.Posebne čestitke našim vrijednim hanumama koje su i ovoga puta pokazale svoju spremnost i umjeće.

Molimo uzvišenog Allaha da nam podari dovoljno snage i razuma da i buduće nastavimo sa našim aktivnostima na putu Istine i svih poslova s kojima je zadovoljan i koje voli naš Gospodar.Amin!

 

                                                                                                                      Edin Dragolj

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0