KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 21. april 2023 / 1. ševval 1444

 

RAMAZANSKI BAJRAM (1. Ševval 1444. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''Sve što je na Zemlji prolazno je. A ostaje samo Tvoj Gospodar, Veličanstveni i Plemeniti.'' (Er-Rahman, 26-27.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ma koliko voljeli ovaj svijet i njegove blagodati i ma koliko se za njih vezali, valja nam znati da su one prolazne i da ćemo se jednog dana sa njima rastati. I, zaista, nije poenta u tome da li ćemo u tim blagodatima uživati, već da li ćemo preko njih do Allahovog zadovoljstva i vječne radosti stići. Pri tome treba dobro da znamo da mi možemo kud god želimo ići, lutati pa čak i bježati, ali ćemo se na kraju ipak Gospodaru svome vratiti. 

Braćo moja draga! Iza nas je još jedan mjesec ramazan, koji je prošao brže nego što smo očekivali, brže nego ikada do sada, došao je i otišao kao dlanom o dlan. Samo što smo se upostili, eto nam Bajrama. Nismo se pošteno ni obikli na ramazanske blagodati, a već se sa njima moramo rastati. I zato blago se onome ko ih je spoznao i iskoristio. A onima koji to nisu učinili izražavamo duboko žaljenje. A i za jedne i za druge upućujemo dovu Dragom Allahu da nam dadne priliku pa da i dogodine dočekamo i što bolje iskoristimo ramazanske ljepote i radosti. Amin.

Braćo draga! Danas je dan radosti, ali i dan tuge. Radosni smo što smo ispostili mjesec ramazan, što smo koliko je to bilo moguće iskoristili njegove blagodati i što smo, nadamo se, danas čisti od grijeha. Ali smo i tužni što se rastajemo sa mjesecom ramazanom i njegovim blagodatima, što se rastajemo od lijepih druženja na iftarima i teravijama, što se rastajemo od našeg dragog hfz. Damira, koji se maksimalno potrudio da nam ramazanske blagodati dodatno dočara i uljepša. 

Pred nama je sada jedna nova zbilja. U mjesecu ramazanu su šejtani mirovali, naše duše ukroćene bile, naša nerazumijevanja i netrpeljivosti zaboravljene i halaljene. Ali, sada treba krenuti u nove izazove, nove bitke i nove, akobogda, pobjede. Hvala Dragom Allahu, imamo pri sebi oružje imana, imamo svježi ramazanski pancir, imamo volju da sve stvari okrenemo nabolje. Sada samo treba da to iskoristimo na najbolji mogući način te da zamolimo Dragog Allaha da dah mjeseca ramazana što duže ostane u našim prsima. Amin.

Braćo moja! Ne treba se vraćati unazad. Prošlost nema ništa novo da nam ponudi. Već treba gledati naprijed i razmisliti o tome šta u budućnosti možemo ponuditi sebi, svojoj djeci i svojim unučadima, u džematu koji raste iz dana u dan a čije prostorije i dalje ostaju iste. Naši pogledi će utoliko biti dalji ukoliko budemo zaboravili naše međusobne nesuglasice i probleme, koje nas vazda vraćaju unazad i u prošlost. Skinimo sa sebe teret prošlosti, a to ćemo učiniti tako što ćemo jedni drugima iskreno halaliti i danas nakon Bajram-namaza iskreno se i bratski zagrliti. Pa potom kahvu bajramsku popiti i rahat-lokum podijeliti. I onda kao braća zajedno sjesti i o budućnosti razgovarati.

Braćo! Pred nama su neizvjesna i burna vremena. To nam je naš dragi Poslanik, s.a.v.s., već odavno najavio. I to je razlog više da budemo jedno i zajedno, jer kao samci i kao pojedinci nećemo se uspjeti spasiti. Zato pustimo da dah Bajrama uđe u naše domove i među naše prijatelje, rodbinu i komšije. Neka naša srca zasviraju najljepše ljubavne kajde. Neka naši problemi i naše međusobne nesuglasice ostanu u prošlosti, a mi hajmo ruku pod ruku zajedno u budućnost.

S tim u vezi želim vas informisati da ćemo početkom juna, tačnije od 8. do 11., organizovati godišnjicu našeg Džemata, poznatu i kao Kermes ili Teferič. Međutim, zbog neslaganja sa našim komšijama suvlasnicima, naša manifestacija će biti izmještena par stotina metara dalje, tamo kod stadiona odnosno sportskih terena. Tako da znate i planirate, akobogda.

Krajem juna, tačnije 28., dolazi nam Kurban-bajram odnosno Hadži-bajram, akobogda, i s tim u vezi želim da vas obavijestim da ćemo ove godine, akobogda, ponovo imati svoje predstavnike na hadžu. Zatim, početkom jula, tačnije 2., imat ćemo, akobogda, završne mektepske hatme. O navedenim, kao i ostalim planskim i neplanskim aktivnostima, bit ćete, akobogda, blagovremeno informisani i na iste pozvani.

Molim Dragog Allaha da nam olakša ono što je ispred nas i oprosti ono što je iza nas, da rastereti pleća naša od tovara koje nosimo a pogotovo od onih koje nosimo bez potrebe, da nam ukabuli sve naše ramazanske ibadete i dadne nam snage da ustrajemo u našim svakodnevnim ibadetima, da se smiluje nama i našim roditeljima i podari nam sva dobra oba svijeta, te da nam podari iskrenost u našim ibadetima i u našem odnosu prema ljudima. Amin.

U svoje ime i ime našeg džematskog odbora, od srca vam želim hairli i berićetne dane Ramazanskog bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih provedete u zdravlju i veselju zajedno sa svojim najmilijim.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Ram-bajram 1444.doc
Microsoft Word Dokument 40.5 KB