KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 4. novembar 2022  10. rebi'u-l-ahir 1444

 

NAJBOLJI MEĐU NAMA

 

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su salavat i selam na našeg Poslanika i Miljenika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Čovjek je društveno biće. Iako je rođen kao jedinka, on nije stvoren da bi živio sam. Zato još od samog rođenja on dobiva porodicu i rodbinu, a onda kasnije i prijatelje (pa i neprijatelje), komšije, kolege, sugrađane itd. Iz tog razloga, Islam kao sistem života od čovjeka traži da bude aktivan, kako na privatnom tako i na društvenom planu. Jer, samo na taj način može sebi da obezbijedi dobar, lagodan i kvalitetan život. A mislim da nema čovjeka koji to ne želi.

Međutim, nisu svi ljudi podjednako sposobni. Zbog toga se kod mnogih i javljaju ljubomora i zavist. I zato se mnogi i bore da drugima oduzmu njihove blagodati ili da ih spriječe u njihovom napredovanju. I umjesto da se pozabave sobom i svojim životom, pa i da zatraže pomoć (materijalnu, fizičku, psihičku) ako im treba, oni se bave tuđim životima. I onda se žale kako im u životu nešto ne ide i pitaju se zašto situacija u društvu nikako da krene nabolje. 

Drugi se opet prave pametni. Kao oni su najbolji, najpametniji, najmudriji... Imaju rješenja za sve probleme i sve bi mijenjali. Sve osim same sebe. A upravo je to ključ problema. Ako žele da promijene druge i da poprave stanje u društvu, kojim niko nije i ne može biti zadovoljan, onda moraju da krenu od sebe. Uzvišeni Allah je još davno u Kur'anu, a.š., rekao: ''Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok oni ne promijene ono što je do njih.'' (Er-Ra'd, 11.) Dakle, da bismo popravili svoje stanje kao i stanje u društvu, onda prvo moramo da popravimo sebe i svoje ponašanje. 

Ta promjena i taj progres treba da budu kvalitetni. A da bi bili takvi, onda treba da damo svoj maksimum, odnosno da se potrudimo da budemo najbolji. Ali, ne na jeziku već na djelima. S tim u vezi želim da vas podsjetim na par hadisa u kojima Poslanik, s.a.v.s., govori o tome koji su to ljudi, i u kojim oblastima društvenog života, dobili epitet ''najbolji''. 

Kao što smo i rekli, promjene kreću od sebe. Zato Poslanik, s.a.v.s., poručuje: ''Najbolji među vama su oni koji imaju najljepši ahlak (ponašanje).'' (Muttefekun alejhi) 

Dakle, prvo treba uljepšati svoj ahlak pa ga onda pokazati i dokazati kroz svoj odnos prema drugima, prvenstveno prema svojoj porodici. S tim u vezi, Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ''Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim suprugama.'' (Ibn Madže – hadis sahih) Zašto prvo prema suprugama? Zato što, ako naše ponašanje prema njima bude lijepo, onda će i stanje u našoj porodici biti sjajno. Samim tim bit će dobro i društvu, jer je porodica njegova osnovna ćelija.

Zatim na red dolaze ostali. Poslanik, s.a.v.s., veli: ''Najbolji među muslimanima je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni drugi muslimani.'' (Muslim)  

A onda poručuje: ''Najbolji među ljudima je onaj koji im najviše koristi.'' (Imam Kadai – hadis hasen)

A među djelima koja ponajviše koriste ljudima, Poslanik, s.a.v.s., posebno ističe jedno, pa kaže: ''Najbolji među vama je onaj koji se poduči Kur'anu a onda druge podučava.'' (Ibn Madže – hadis sahih)

Braćo moja! Kada čujemo Poslanikove, s.a.v.s., riječi: ''Najbolji među ljudima... Najbolji među muslimanima... Najbolji među vama...'', onda treba da ih čujemo, razumijemo i doživimo kao: ''Najbolji među nama...'' U tom smislu, neka nam navedeni hadisi Božijeg Poslanika, s.a.v.s., budu podstrek da postanemo, ako ne najbolji onda barem bolji ljudi, koji će se takmičiti u činjenju dobrih i korisnih djela, kako za sebe i svoju porodicu tako i za druge i svoju zajednicu, to jest Džemat. 

Pred nama je, evo, i vanredna izborna skupština našeg Džemata koja će se, akobogda, održati u nedjelju 6. novembra u 14 h, odnosno nakon podne-namaza. Tim povodom koristim priliku da vas još jednom pozovem da dođete na skupštinu i da na taj način pokažete svoju ozbiljnost i odgovornost. Da pokažete da vam nije svejedno i da vam je stalo do ovog Džemata, koji nosi časno ime. 

Izaberimo ljude koji će pomoći Džematu da se vrati na puteve stare slave i koji će ga povesti ka daljem progresu i novim uspjesima. Izaberimo najbolje, najpametnije i najkvalitetnije ljude! One koji su spremni i dostojni da preuzmu emanet. One koji su svjesni da je rad u džematskom odboru istovremeno i čast i obaveza. One kojima su interesi Džemata ispred ličnih interesa. 

Istu poruku šaljem i našim sestrama koje će, akobogda, u subotu 12. novembra u 17 h imati svoju skupštinu, na kojoj će birati novo rukovodstvo. 

 Molim Dragog Allaha da nam pokaže suštinu stvari, da nam istinu pokaže istinitom i pomogne da je slijedimo, i da nam laž pokaže lažnom i pomogne da je izbjegavamo. Amin.

 

Najbolji od nas.doc
Microsoft Word Dokument 58.5 KB