KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 4. juni 2021 23. ševval 1442

 

GDJE SMO TO MI I ŠTA RADIMO? 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji nam je upotpunio vjeru i svoje blagodati i učinio nas sljedbenicima Islama. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., našeg učitelja, zagovornika i vodiča ka Džennetu.

Braćo moja u Dini Islamu! Zadnjih dana se podigla velika prašina oko Islam Landkarte, odnosno, Karte Islama u Austriji. Radi se, naime, o projektu koji je pokrenula Vlada R Austrije s ciljem ukazivanja na opasnost pod nazivom ''Politički Islam''. S tim u vezi, grupa ''stručnjaka'' je napravila internet-stranicu, gdje je za svaki džemat napravila oznaku na karti Austrije i napisala po jedan tekst (koji, inače, vrvi od grešaka!!!), pri čemu se svaki džemat (a ima ih preko 600) dovodi u političku vezu sa zemljom porijekla svojih članova. Drugim riječima, željelo se pokazati da nijedan džemat u Austriji nije osnovan zbog ljudske potrebe za vjerom, već da bi se kroz rad džemata vršio politički utjecaj pojedinih država na život i politiku u Austriji. Posebno veliki pritisak izvršen je na turske džemate (zbog lošeg rejtinga Republike Turske u Evropskoj Uniji), kao i na bosanske džemate (zbog historijske veze BiH sa Turskom).

Naravno, cijeli ovaj projekat je urađen bez saglasnosti i bez saradnje sa Islamskom zajednicom u Austriji (IGGÖ), koja je pozvala na beskompromisno gašenje navedene internet-stranice, jer njeno postojanje nije opravdano iz više razloga. Kao prvo, projekat nije urađen u saradnji sa Islamskom zajednicom u Austriji, koja je jedini legitimni zastupnik Islama i muslimana u Republici Austriji. Kao drugo, sintagma ''Politički Islam'' je izmišljen i nema nikakve veze ni sa istinom ni sa učenjem Islama, jer Islam nema apsolutno nikakve veze sa politikom. Odnosno, Islam se bavi politikom u onoj mjeri u kojoj se politika bavi Islamom. Drugim riječima, Islam mora da se brani od zla politike i političara. I kao treće, ovakva karta nije napravljena ni za kršćanske ni za jevrejske, kao ni za bilo koje druge vjerske skupine i organizacije, pri čemu je njeno postojanje postalo nepravedno ali i opasno, jer vodi ka stigmatizaciji (isticanju i izopćenju) muslimana u Austriji. To se odmah osjetilo u praksi, jer je u samo par dana napadnuto nekoliko džamija. A da stvar bude gora, na džamijama su šarani razni natpisi, između ostalog i onaj: ''Vođa (Hitler) se vraća.'', što puno govori o politici nekih političara kao i o stavovima nekih građana ove zemlje.

I da stvar bude još jasnija, u blizini nekoliko džamija ovih dana su osvanuli znakovi na banderama, kojima se upozorava na blizinu ''Političkog Islama'', što je pandan onim znakovima koje su nacisti u Drugom svjetskom ratu stavljali u ulicama gdje su živjeli Jevreji. Dakle, ti znakovi su vrlo jasan pokazatelj ''koliko je sati'' i oni su alarm na koji Vlada R Austrije mora da reaguje prije nego što se požar rasplamsa i napravi mnogo veću štetu.

S tim u vezi, ovih dana je napravljena i online-peticija, kojom se traži gašenje ove sporne internet-stranice, dok je Muslimanska omladina Austrije (MJÖ) najavila tužbu protiv Vlade Austrije, ukoliko se navedeni projekat ne obustavi.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je navedenu peticiju potpisao izuzetno mali broj ljudi, tek nešto više od 5000, pri čemu su brojni potpisnici ustvari pripadnici drugih religija (nemuslimani). Taj podatak, naravno, potiče našu zahvalu našim sugrađanima nemuslimanima za podršku Islamu i muslimanima, ali i postavlja pitanje: ''Gdje su onih 700.000 muslimana (koliko se smatra da ih ima u Austriji) i šta oni rade?

Inače, sporna internet-stranica je od jučer stavljena van snage (navodno, mora se malo doraditi), što ne znači da će ona biti i ugašena. Zato je pred nama zadatak da nastavimo sa peticijom i pravnom borbom sve dok se ovaj protuzakonski projekat ne prekine i sporna internet-stranica ne ukloni.

A dok to budemo činili, želim sebe i vas da pozovem da razmislimo o izjavi, koju je 1935. godine uputio svećenik Samuel Zwemer na Misionarskoj konferenciji u Jerusalemu. On je poručio slijedeće: ''Od vas ne tražimo da muslimane preobratite u kršćanstvo, vaš pravi zadatak jeste da muslimane udaljite od Islama. Ne tražite od njih da koriste krst i da idu u crkvu, ali ih naučite da žive kao kršćani. Ovo uradite pod plaštom kulture i savremenosti. Bezbožne generacije, koje ne znaju za Boga i njihovog Poslanika, ne mogu razmišljati o velikim idejama i ciljevima, već će živjeti život bez vjere, ideje i ideala, a onda će njihov jedini cilj biti slijeđenje niskih strasti i poriva, ljenčarenje, novac i lagodan život.''

Braćo moja! Gdje smo to mi i šta radimo?

Molim Dragog Allaha da nas učvrsti na putu Islama, da ne dozvoli da budemo poniženi i poraženi, da nas oslobodi zuluma nasilnih vladara, da nam oprosti grijehe i uvede nas u lijepi Džennet. Amin, ja Rabbel alemin.

Nasa velicina je u Islamu.doc
Microsoft Word Dokument 44.0 KB