KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

07.02.2020. / 13. džumade-l-uhra 1441.

 

RODBINSKA KRVNA VEZA SE ŽALI GOSPODARU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Naš Poslanik, s.a.v.s., u hadisu poručuje: ''Rodbinska krvna veza visi o Allahovom Aršu i govori: 'Ko mene čuva i njega će Allah čuvati, a ko mene ne čuva ni njega Allah neće čuvati.''' (Muttefekun alejhi)

Braćo moja u Dini Islamu! Navedeni hadis donosi radosnu vijest, ali i opominje. Drugim riječima, blago se onome ko čuva rodbinske veze, a teško se onome ko ih kida.

Među nama se, braćo, pojavio jedan zabrinjavajući trend, a to je slabljenje i kidanje rodbinskih veza. Danas ljudi sve manje vode računa prvo o svojim roditeljima. Pa kako će onda voditi računa o svojim tetkama, daidžama i amidžama? A ako o njima ne vode dovoljno računa, kako će onda voditi računa o tetićima, daidžićima i amidžićima, koji se iz dana u dan sve manje poznaju? Nije rijedak slučaj da se bliža rodbina upozna tek onda kada im dođe vrijeme za ženidbu i udaju, pa onda izađu na neku igranku. Mnogi se tako i uzmu, pa im se poslije djeca, zbog sličnosti genetskog koda, rađaju hendikepirana.

Iako zbog savremene tehnologije i velike mogućnosti komuniciranja niko nema opravdanje za kidanje rodbinskih veza, ipak se, s obzirom na životne okolnosti koje su nas razbacale po cijelom svijetu, donekle može razumjeti nedostatak komunikacije između rodbine u prvom koljenu. Međutim, kako razumjeti nedostatak komunikacije između rođene braće i sestara, koji sve više kidaju međusobne veze, pri čemu se to najčešće dešava u nekoj od sudnica prilikom raspodjele nasljedstva. Mi smo, izgleda, zaboravili da bratski odnosi nisu kao obični prijateljski odnosi, koji se kidaju onda kada nas prijatelji izdaju i iznevjere. Bratsko-sestrinska veza i odnosi nisu zasnovani na pricipu: ako me posjetiš i ja ću tebe posjetiti, ako mi dadneš i ja ću tebi dati, ako si mi dobro učinio i ja ću tebi dobro učiniti. Mjerilo bratstva ne smije biti davanje i uzimanje.

Zbog ovog zabrinjavajućeg trenda islamski učenjaci upozoravaju na neophodnost stavljanja crvene linije svima, pa čak i bračnom drugu i svojoj djeci kada odrastu, jer problem kidanja veze između braće i sestara uglavnom leži u miješanju drugih u te veze. Zato nikome ne treba dopustiti, pa čak ni bračnom drugu ni svojoj djeci, da nam određuju okvire naših odnosa sa rođenom braćom i sestrama. Ako to dopustimo, onda znajmo da će se taj prizor ponoviti i kod naše vlastite djece, pa će nam se onda srce slamati od tuge, a mi nećemo moći ništa da učinimo da bismo to popravili.

Braćo! Ljepota bratstva se ogleda u tome da osjetimo vrijednost sestre i brata u svome životu, da čeznemo za njima, da njihove brige i problemi budu naši problemi, da im budemo istinski oslonac i podrška prije nego što padnu i da im pružimo pomoć prije nego što je oni od nas zatraže.

Znajmo dobro da naša braća i sestre nisu obični listovi nacrtani na porodičnom stablu, niti telefonski brojevi u našem imeniku. Oni su naša krv, a krv nije voda. Ista nas je majka nosila i dojila, živjeli smo u istoj kući, jeli iz iste posude, pili iz iste čaše i čuvali iste uspomene. To se ne može izbrisati. Pa čak ako to i pokušamo, nostalgija će nas svakog dana lagahno stezati i ubijati.

Zato pazimo dobro da ne povrijedimo svoga brata i sestru i nipošto ne prekidajmo vezu sa njima! Na Dunjaluku se sve na neki način može nadoknaditi. Dobročinstvo prema majci, kada ona umre, može se prenijeti na tetku, jer je po Islamu tetka poput majke; dobročinstvo prema ocu, kada on umre, može se prenijeti na amidžu, jer je amidža poput oca. Međutim, brata i sestru niko i ništa ne može zamijeniti.

Braćo! Ako nam sve ovo što smo danas čuli nije dovoljno, onda nama koji volimo Dunjaluk, odnosno, koji volimo bogatstvo i dug život, neka sljedeći hadis uvijek bude na umi: ''Ko želi da mu se nafaka poveća i produži život, neka održava rodbinske veze.'' (Muttefekun alejhi)

 

Molim Dragog Allaha da podari svako dobro onima koji čuvaju svoje rodbinske veze. Amin.

 

Rodbina II.doc
Microsoft Word Dokument 44.5 KB