KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

    

 

17. džumade-l-uhra 1440.H. /22. februar 2019.g.

 

PET ISKUŠENJA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''Ljudima se približava Dan polaganja njihovog računa, a oni, bezbrižni, ne mare za tim." (El-Enbija', 1.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ovaj ajet sa početka sure el-Enbija' poput alarma već petnaest stoljeća odzvanja zemaljskom kuglom, postavljajući pred svakog čovjeka jedno kratko i jasno pitanje: ''Da li se pripremaš za taj Dan?''

To je pitanje koje nikome od nas ne daje za pravo da odlažemo pripreme, da svoj namaz, svoj post, svoj zekat i svoj hadž ostavljamo za stare dane, jer, valja pred Bogom Uzvišenim, Silnim i Strogim, ali u isto vrijeme i Dobrim, Milostivim i Blagim, račun svesti sa cijeli svoj život, a ne samo od šezdesete godine, i to ko dočeka šezdeset. Rad u firmi jeste ibadet, ali sam po sebi nije dovoljan, jer, u principu, on doprinosi Dunjaluku, a ne Ahiretu.

Zato se za Dan polaganja računa moramo pripremati svakog dana. Bez obzira na to što se nama čini da je Sudnji dan daleko, on dolazi, a sve što dolazi blizu je. A i da jeste daleko, on će ipak doći, kao što će i smrtni čas doći, koji je također blizu.

Braćo moja! Moja namjera danas nije da vas plašim Sudnjim danom, mada ni strah nije loš ako će čovjeka aktivirati. Moja namjera jeste da vas podstaknem na razmišljanje o tome šta je smisao života? Razmišljanje koje treba da nas podstakne na akciju i pripremu za ono što će tek doći.

A doći će pred nas pet iskušenja. Mi smo prošlog puta općenito govorili o dunjalučkim iskušenjima, koja su za nas teška, jer smo mi ljudi stvoreni kao slaba bića. Međutim, ta dunjalučka iskušenja nisu ništa u poređenju sa velikim iskušenjima, koja će svakome od nas uskoro doći.

Kako nas je naš Pejgamber, a.s., podučio, prvo veliko iskušenje jeste susret sa Melekom smrti, koga mi popularno zovemo Azrailom. Taj susret, iako kratak, vrlo je bolan. Prvi susret sa nepoznatim bićem, čija je jedina uloga da nam uzme dušu, da nas rastavi od života, žene, djece, bogatstva, prijatelja i svega što je dunjalučko i da nas prenese u drugi nepoznati svijet – svijet neizvjesnosti, jer ne znamo šta smo i koliko smo pripremili za susret sa svojim Gospodarom.

Drugo veliko iskušenje jeste gledanje kako nasljednici dijele naš imetak, koji smo mi godinama sakupljali, i život i zdravlje za njega dali, ali smo ga na kraju, tek tako, morali ostaviti. Naime, vama je poznato da se merhumima svakog petka prikazuju djela njihovih potomaka, pa se razvesele kada vide da oni čine dobra djela ili da su se u tim djelima sjetili i svojih merhuma. A rastuže se kada vide da njihovi potomci čine ružna djela. A pogotovo se rastuže kada vide kako njihovi potomci raspolažu sa njihovim nasljedstvom, koga najčešće ne raspodijele pravedno i po propisu, pa se onda po sudovima ganjaju i na kraju prekidaju međusobne veze i odnose.

Treće veliko iskušenje jeste prilikom proživljenja na Sudnjem danu, kada čovjekova duša ponovo u tijelo uđe, kada čovjek postane svjestan situacije i činjenice da mora pred svojim Gospodarom polagati račun. Tada mu dolazi melek sa knjigom, u kojoj su meleki Kiramen katibin zapisali sva čovjekova dobra i loša djela. A zatim velika strepnja. Kako će mu melek knjigu dati – u desnu ili lijevu ruku, ili, ne daj Bože, iza leđa. Desna ruka je dobar znak, lijeva loš. A iza leđa – katastrofa.

Iskušenja se nastavljaju. Bez obzira na koji način dobio knjigu, kada bude prozvan po imenu i imenu svoga oca, čovjek mora doći pred svoga Gospodara. Bez žene, bez roditelja, bez djece, bez prijatelja. Pratit će ga jedan melek, koji će reći: ''Gospodaru, ovaj je spreman za polaganje računa.'' I pratit će ga njegov šejtan, koji će negirati svoju krivicu za čovjekova učinjena loša djela. A zatim četvrto veliko iskušenje – susret sa Gospodarom. Toliko nestrpljivo očekivan. Velika čast. Razgovor sa Njim. Čitanje knjige svojih djela. Priznavanje djela. Ko pokuša da slaže, Gospodar mu začepi usta, pa onda dijelovi tijela istinu progovore. Sve što se pročita ide na Mizan-vagu, koja neće pogriješiti ni koliko trun gorušice, a ona skoro da i nema težinu. Šta će prevagnuti? Kakva će presuda biti?

A bez obzira kakva presuda bude, slijedi peto veliko iskušenje – prelazak preko Sirat-ćuprije, velikog mosta koji će se pružiti iznad džehennemske vatrene provalije. Hoće li čovjek imati dovoljno svjetla da vidi put preko mosta? Hoće li brzo prijeći ili će puzati? Hoće li uspjeti prijeći i spasiti se ili će se okliznuti pa se strmoglaviti u provaliju?

Zato se, braćo moja, navrijeme zapitajmo – da li se priremamo za taj dan? Ili, još bolje pitanje – da li smo spremni?

 

Molim Dragog Allaha da nam bude na pomoći. Amin.

Pet iskusenja.doc
Microsoft Word Dokument 43.0 KB