KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić  

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 

RAMAZANSKI BAJRAM (1. ŠEVVAL 1437. H.G.)

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Poslanik, a.s., poručuje: ''Vjernik ima pet bajrama: dan koji provede bez grijeha, dan smrti ukoliko umre sa imanom, dan prelaska sirat-ćuprije, dan ulaska u Džennet i dan susreta sa svojim Gospodarom.''

Braćo moja u Dini Islamu! Nije junak onaj koji pobijedi drugoga, već je junak onaj koji savlada samoga sebe. Danas je dan radosti i pobjede za junake, za one koji su u toku ramazanskog posta uskraćivali sebi slast jela i pića, koji su krotili svoje strasti i koji su čuvali svoj jezik od ružnog govora. Nažalost, nisu danas svi pobjednici, jer bilo je i onih koji nisu smogli snage i volje za post. Zato danas pobjednicima čestitam, a za gubitnike dovu učim da im Dragi Allah sljedećeg ramazana, ako ga dožive, podari više hrabrosti.

Junacima, draga srca, prenosim poruku njihovog Gospodara, koji u hadisi kudsiju veli: ''O robovi Moji, koji ste radi Mene postili; vratite se (sa Bajrama) čisti od grijeha!'' Ali ih i upozoravam i pozivam da ostanu ustrajni i uspravni, jer se šejtani danas oslobađaju lanaca, pri čemu će od svog vođe, prokletog Iblisa, dobiti uputu koja glasi: ''Danas je Allah oprostio ummetu Muhammedovom pa vam dajem zadatak da ih navedete na užitke, strasti i pijenje alkohola ne bi li tako Allahu postali mrski."

Oni će nas pozivati sa mnogobrojnih kapija, da uđemo u avlije harama. Zato, u ovom velikom danu, u ovoj našoj lijepoj džamiji, sa ovoga časnog mjesta pozivam sebe i vas – budimo od onih koji će, od danas pa nadalje, brojnim šejtanskim pozivima odlučno reći: ''NE!''.

Kao što smo nedavno rekli: ''NE!'' podjelama u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji, pri čemu smo rekli: ''Da! Mi prihvatamo novi statut džemata, koji nas osim za Islamsku zajednicu u Austriji i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Austriji, direktno veže i za Islamsku zajednicu u BiH.''

Braćo moja! Budimo muslimani i poslije ramazana! Nastavimo sa klanjanjem redovnih namaza i nafila; nastavimo sa dobrovoljnim postom, kao na primjer šest dana ševvala, koji se uz post mjeseca ramazana računa kao post cijele godine; nastavimo sa dovama, lijepim riječima i sadakom; nastavimo sa pomaganjem jedni drugima! I pri tome budimo sigurni da će naš Gospodar nastaviti da nam pruža svoju milost, da nam oprošta naše grijehe i da nas oslobađa od Džehennema.

Iskoristimo vrijeme, prvenstveno dane Bajrama, da zijaretimo svoju rodbinu, prijatelje i komšije, te da pružimo ruku onome ko nam je okrenuo leđa. Znajmo dobro da naša moć i naša snaga leže u jednoj i jedinoj stvari, a to je džemat i znajmo dobro da svako ko radi protiv jedinstva muslimana uveliko pomaže onima koji žele da nas nema.

S tim u vezi pozivam sve vas da 10. jula, u 11 h dođete u naš džemat na postbajramsko džematsko druženje i ručak. Tom prilikom ćemo našoj djeci podijeliti bajramske paketiće, pa vas pozivam – povedite sa sobom i svoju djecu i svoju unučad!

Braćo moja! Budimo ponosni na to što je naš džemat, evo, ušao u 25. godinu svoga postojanja i rada. Budimo ponosni što imamo ove svoje prostorije u kojima se odvijaju mnogobrojne različite aktivnosti, među kojima su, odnedavno, i manifestacije javnog prihvatanja Islama od strane bivših katolika! Budimo ponosni što u nemuslimanskoj zemlji imamo pravo i mogućnost da nosimo i čuvamo baklju Allahove vjere Islama!

Braćo moja! Junaštvo je pobijediti sebe, hrabrost je oprostiti uvredu bratu muslimanu, plemenitost je sakriti mahanu drugoga, a vrlina je pozabaviti se svojim mahanama.

Ima li većeg kockara od onoga koji oklijeva da se pokaje i dođe u džamiju tješeći se da za to ima vremena? Zar taj ne zna da mu je čas smrti već određen i da mu je svake sekunde sve bliži?

Uzvišeni Allahu! Daruj nam Svoju milost, obaspi nas Svojim oprostom, pruži nam Svoju pomoć, poduči nas istini i daj da budemo od onih koji vole istinu, govore istinu i rade po istini. Učini da radimo samo ono čime ćeš Ti biti zadovoljan. Premilostivi Allahu, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas. Amin.

Od srca vam želim mubarek dane Ramazanskog bajrama sa dovom Dragom Allahu za uspjeh u vašem životu i radu.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!