KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

01. rebiu-l- ahir 1438.H. / 30. decembar 2016.g.

 

KOME SEDŽDU ČINIŠ, BRATE?!

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''Zar vam nisam naredio, o sinovi Ademovi: 'Ne klanjajte se šejtanu, on vam je otvoreni neprijatelj, već se klanjajte Meni; to je Pravi put. On je mnoge od vas u zabludu odveo, kako niste pameti imali?!''' (Ja Sin, 60-62.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ne postoji čovjek, a da je ateista. Svako ima svoga boga, kome robuje i kome ibadet čini. To svjedoče navedeni ajeti iz Sure Ja Sin, koji opominju. To svjedoči i hadis Poslanika, a.s., koji kaže da će ljudima, kada budu proživljeni na Sudnjem danu, biti naređeno da svako slijedi svoga boga, odnosno, ono čemu je robovao. (Muslim)

K tome još, sura Ja Sin nas uči da se robovanje svih ljudi i džina svodi na obožavanje ili Jedinog Boga – Uzvišenog Allaha ili prokletog šejtana. Onaj koji obožava Uzvišenog Allaha, taj se pokorava Njegovim naredbama i ide Pravim putem, na čijem kraju se nalaze Allahovo zadovoljstvo i vječne džennetske ljepote. A onaj koji ne obožava Uzvišenog Allaha, bez obzira čemu drugom da robovao, taj obožava prokletog šejtana, pokorava se njegovim naredbama i ide krivim putem, na čijem kraju se nalaze Allahovo nezadovoljstvo i vječne džehennemske grozote.

Braćo moja! Sutra je 31. decembar. Završava se još jedna burna Gregorijanska godina. Ispratit ćemo tešku 2016. i dočekati još težu 2017. godinu. Tim povodom su mnogi već okitili jelke, kupili djeci novogodišnje paketiće i sa svojom rajom ugovorili ''dobre'' derneke. Sutra navečer, uz izgovor da je to najluđa noć, mnogi će svoju pamet zaključati u sobu, a zatim se odati lumpovanju uz alkohol, muziku i rakete. Oni će se radovati. Čemu? Ni oni sami ne znaju. Ali bitno je da se slavi. I u čiju čast? Ni to ne znaju. Zato će i prokleti šejtan sutra da slavi. Jer ni u jednom danu u toku godine se nije učinilo toliko grijeha, koliko će se učiniti u toku sutrašnjeg dana i noći.

Imajući u vidu navedene činjenice i u skladu sa kur'anskim principom: ''Vama (o nevjernici) vaša vjera, a meni moja.'' (El-Kafirun, 6.), muslimani neće slaviti Novu 2017. godinu. Ne postoji, apsolutno, ni jedan jedini razlog zbog kojeg bi je muslimani trebali da slave.

Kako će da slave, kada su im u 2016. godini dušmani pobili na hiljade braće i sestara u Siriji, Iraku, Mijanmaru, Turskoj, Jemenu, Palestini...? A nastavit će i u 2017.!

Kako će da slave, a hiljade njihove braće i sestara nemaju krova nad glavom, niti imaju vode, hrane, odjeće i obuće?

Čemu će se te noći radovati, kada će te iste noći na hiljade njihove braće i sestara sa svojom djecom mrznuti se pod ruševinama svojih zgrada i strahovati od novih napada aviona ili koljača?

Čemu da se raduju, kada su dušmani, sa željom da uzmu Istambul, u 2016. godini izveli neuspjeli puč u Turskoj, a sada ga, sa još većom snagom, planiraju ponoviti do sredine 2017.?

Imaju li razloga za sreću, dok ih komšije nemuslimani, pod uticajem medija, stavljaju na crnu listu i proglašavaju ih teroristima, podmećući im iscenirane nepostojeće terorističke napade, od kojih je posljednji bio u Berlinu?

Kakvoj budućnosti da se raduju, kada cijeli svijet, na čelu sa jevrejima, ulazi u zadnju fazu priprema za dolazak prokletog dedžala, sa svim onim što te pripreme podrazumijevaju, a o čemu smo nedavno govorili na hutbi?

Čitav svijet hrli u propast. 2016. je bila teška godina. 2017. će biti još teža. Pa čemu da se muslimani sutra navečer raduju?

Braćo moja! Da bi ljude odvukao od proslave sutrašnjeg nemuslimanskog praznika i da bi ih odvukao od lošeg društva, alkohola i raketa, naš džemat sutra organizuje džematsku večeru. Iako neki tu večeru nazivaju proslavom Nove godine i čude se što džemat u tome učestvuje, činjenice govore da to nije istina. Mi ćemo džematsku večeru, akobogda, organizovati na isti način kao i sve prethodne, s tim što ćemo malo pojačati ibadet. Naime, naša ideja vodilja jeste hadis Poslanika, a.s., da je ibadet u vrijeme smutnje kao hidžra ka Poslaniku, a.s. (Muslim)

Druženje ćemo početi klanjanjem akšam-namaza, nakon čega ćemo proučiti zajednički zikr, a potom u 18 h večerati. Jaciju-namaz ćemo klanjati u 19 h, a zatim uz kahvu i kolač nastaviti druženje. Radi pripreme dovoljne količine hrane i kolača, potrebno je prijaviti se za večeru. Prijave za večeru se primaju do večeras do 22 h.

Braćo moja! Muhammed, a.s, nije kitio jelku, niti je kupovao djeci novogodišnje paketiće, niti je lumpovao 31. decembra, ali jeste obilježavao dva bajrama. S toga pozivam sebe i vas – svoje čuvajmo, a tuđe poštujmo! Neka nam, s tim u vezi, na pameti budu Poslanikove, a.s., riječi: ''Vi ćete, doista, slijediti običaje onih prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, tako da, kada bi oni ušli u gušterovu rupu, i vi biste ušli za njima.'' Ashabi upitaše: ''Allahov Poslaniče, da li misliš na jevreje i kršćane?'' A Poslanik, a.s., odgovori: ''A na koga bih drugog?'' (Buharija)

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, na put onih kojima je darovao svoje blagodati, a ne na put jevreja, na koje se On rasrdio, niti kršćana, koji su zalutali. Amin.

Sretna Nova 2017..doc
Microsoft Word Dokument 38.0 KB