KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ» DORNBIRN

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

hutba:2013 – 23. džumade-l-uhra 1434.H. / 03. maj 2013.g.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

  

DAN DŽAMIJA 2013.

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., i njegovu časnu porodicu.

Braćo moja u Islamu! 7. maja 1993. godine srušena je Ferhadija džamija u Banjoj Luci, jedna od najljepših i najstarijih džamija u BiH. Tim povodom je Rijaset IZ u BiH proglasio 7. maj "Danom džamija", pa tako svi hatibi u to vrijeme svoje hutbe posvećuju značaju džamija i(li) podsjećanju na rušenje džamija tokom agresije na BiH.

           Također, povodom dana džamija u svim džamijama u BiH i dijaspori organizuje se sergija za jednu od porušenih džamija u BiH, a ove godine je Rijaset odlučio da se danas napravi sergija za obnovu Aladža džamije u Foči.

Prije rata u BiH je bilo 1367 džamija. U toku rata ih je stradalo 73,3%, odnosno, srušeno je 595 i oštećeno 407 džamija. Većina tih džamija, među kojima je i Ferhadija, je obnovljena, hvala Allahu. A danas u BiH trenutno ima 1697 džamija.

U ratu su stradali i mesdžidi. Od 371 mesdžida, stradalo je 56,9%, odnosno, srušeno je 131 i oštećeno 80 mesdžida. Danas u BiH trenutno ima 510 mesdžida.

           Što se tiče ostalih vakufa, treba reći da je srušeno 14 i oštećeno 18 mekteba, srušene 4 i oštećeno 5 tekija, uništeno 37 i oštećeno 7 turbeta, te uništeno 405 i oštećeno 149 drugih vakufskih objekata. Dakle, ukupno je uništeno 1191 i oštećeno 666 objekata.

           Braćo moja! Uzvišeni Allah poručuje: ''Ima li većeg nasilnika od onoga koji zabranjuje da se u Allahovim džamijama ime Njegovo spominje i koji radi na tome da se one poruše? Takvi bi trebalo da u njih samo sa strahom ulaze. Na ovome svijetu doživjet će sramotu, a na onom svijetu patnju veliku.'' (El-Bekare, 114.)

            Ovim ajetom Dragi Allah opisuje najveće nasilnike. Njih ima dvije vrste. Prvi su nevjernici, koji granatama i dinamitom ruše džamije. Drugi su muslimani, koji traže izgovore za svoj nedolazak u džamiju, to jest, koji prvo sebi, pa onda i svojim ženama i svojoj djeci brane da dolaze u džamiju. I jedne i druge će Uzvišeni Allah osramotiti i kazniti i na Dunjaluku i na Ahiretu.

            S druge strane, Allah dž.š. kaže: "Allahove džamije grade oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se, na pravom putu." (Et-Tevba, 18.)

U ovom ajetu Dragi Allah navodi osobine graditelja džamija.

Eh, sada se zapitajmo, braćo moja draga, kakav je naš odnos prema džamiji? Da li smo kod sebe izgradili one osobine koje imaju graditelji džamija? I da li među nama ima onih kojih ruše svoju džamiju? Da bismo dobili tačne odgovore na navedena pitanja, onda moramo znati još i to da se gradnja džamije ne završava njenim zvaničnim otvaranjem, nego da se ta gradnja nastavlja čestim dolascima džematlija u džamiju i čuvanjem džemata.

To za našu džamiju i naš džemat bukvalno znači da džamija još uvijek nije sagrađena i da je za njenu izgradnju potrebno još oko 165.000 eura i da je potrebno da svaki od naših 260 džematlija minimum jednom mjesečno posjeti džamiju. Tek onda kada isplatimo navedenu sumu novca i postignemo navedenu posjetu džamiji, moći ćemo reći da smo sagradili našu džamiju i džemat. Sve ostalo je samo puko samozavaravanje, a najgore je kad čovjek sam sebe vara.

Prisjetimo se sada kako je izgledala Poslanikova, a.s., džamija. Ona je bila mala i skromna. Nije imala ukrase i debelu prostirku. Njen ukras je bio džemat – Poslanik, a.s., i njegovi ashabi, koji su se svakog dana okupljali u njoj. A oni se nisu okupljali samo da bi klanjali namaze, nego i da bi se dogovarali i donosili bitne odluke, podučavali se, učili Kur'an, rješavali socijalne probleme i politička pitanja.

Zapitajmo se sada gdje smo mi u odnosu na Poslanikov, a.s., džemat? Razmislimo o tome!

I dok budemo razmišljali, imajmo još u vidu jedan hadis i jednu izreku:

Poslanik, a.s., je rekao: ''Džamija je kuća svakog bogobojaznog čovjeka. Allah, dž.š., garantuje onome, kome džamija bude kuća, da će imati duševni smiraj, da će lahko preko Sirat-ćuprije prijeći i da će zaslužiti Allahovo, dž.š., zadovoljstvo.''

A Abdullah b. Selam, r.a., je rekao: ''Džamije imaju svoje ljudske stubove, a oni su u društvu meleka. Kada meleki te ljude ne vide u džamiji, počnu se raspitivati o njima. Pa ako su bolesni, meleki ih obiđu, a ako su u kakvom hairli poslu, meleki im pomognu.''

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da nam pomogne da sagradimo ovu našu džamiju i ovaj naš džemat. Amin.

Dan dzamija.doc
Microsoft Word Dokument 34.5 KB