Održano prvo savezno takmičenje iz vjeronauke u Austriji

Beč, Austrija – U nedjelju, 26. maja 2013. godine, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji (IZBA) organizovala je prvo savezno takmičenje iz vjeronauke, gdje su učestvovali takmičari iz svih pokrajina Austrije. Takmičenje je održano u edukativnom prostoru džemata Gazi Husrev-beg u Beču.

Program je počeo učenjem Kur’ana, a potom se obratio i prisutne poselamio koordinator takmičenja, sekretar IZBA prof. Hasudin-ef. Atanović. U ime Islamske zajednice Bošnjaka izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarenja ovog velikog i značajnog projekta IZBA koji se organizuje po prvi put u Austriji. Odlučnost IZBA da se posveti korisnim projektima za mlade generacije koje dolaze. Dobar pokazatelj uspjeha ovoga projekta vidljiv je iz činjenice da su se odazvali iz svih dijelova Austrije, bez obzira na udaljenost od Beča.

Svoje čestitke i izraze zadovoljstva sa prisutnima podijelio je i potpredsjednik IZBA, prof. Husejin-ef. Malkoč. Koji je proglasio takmicenje otvorenim.

Posebni gosti takmicenja bili su rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr. Mevlud-ef. Dudić i direktor medrese Gazi Isa-beg iz Novoga Pazara, mr. Rešad-ef. Plojović. Oni su izrazili velike pohvale i čestitke organizatoru takmičenja, Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji, a učesnicima poželjeli mnogo uspjeha i naglasili da su svi od samoga početka pobjednici samim time što pohađaju vjeronauku i što su zaslužili da budu na takmičenju.

 

Nakon uvodnih obraćanja, koordinator je pojasnio propozicije takmičenja, učesnici su podijeljeni u tri grupe, a ispitivanje je obavljeno pismeno na osnovu testa koji je urađen uz konsultacije sa Vjerskoprosvjetnom službom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Formirana je komisija IZBA, prof. Hasudin Atanović, prof. Husejin Malkoč, prof. Senad Kusur, prof. Samir Redžepović, prof. Ibrahim Čikarić, Adis Čandić, prof. Midhat Sejfić. Nakon obavljenog pregleda testova, komisija je ustanovila da su svi kandidati izuzetno dobro savladali nastavno gradivo, što ukazuje i na predan rad naših vjeroučitelja.

Održavanjem ovoga takmičenja, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji odredila je i kandidate koji će nas predstavljati i na prvom međunarodnome takmičenju u Sarajevu. To su najuspješniji kandidati u svojim grupama: Elma Čandić iz Beča, Amina Harambašić, iz Beca, i Ramadanovic Edin iz Rieda.

Po zavšetku programa svim takmičarima uručene su diplome o učešću, a posebne svjedodžbe dodijeljene su pobjednicima natjecanja, Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji obezbijedila im je i prigodne nagrade.

U nastavku, svi učesnici su obavili podne-namaz u džematu Gazi Husrev-beg, a potom su zajedno sa svojim roditeljima, imamima i mualimima nastavili druženje uz ručak, a nakon toga su imali priliku posjetiti neke od znamenitosti Beča.

Zahvaljujemo se svim učesnicima/takmičarima, vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta IZBiH mag. Neziru Haliloviću, džematima IZBA, domaćinu džematu GHB, svim gostima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se realizuje ovaj hajirli posao.

 

referent za medije IZBA

prof. Senad Kusur

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0